NOVO PREPUCAVANJE

PUTIN PONOVNO PROVOCIRA NATO Njemački lovci presreli ruske bombardere iznad Estonije: 'Nisu se obazirali na upute kontrole leta!'

 Dan Kitwood/Getty Images

Zrakoplovi NATO saveza presreli su nekoliko ruskih vojnih letjelica iznad Baltika, javlja njemački bild.de. U incidentu sudjelovala su dva njemačka Eurofighter Typhoona koji su poletjeli iz vojne baze u Ämari u Estoniji.

Ruski zrakoplovi, dva bombardera dugog dometa i dva lovca, nisu bili letjeli na civilnim koridorima te nisu odgovarali na upite civilne kontrole leta u međunarodnom zračnom prostoru. Do incidenta je došlo prije tjedan dana, priopćilo je njemačko zrakoplovstvo u ponedjeljak u Berlinu.

- NATO-ova kontrola zračnog prometa primijetila je 31.8.2015. neidentificirane aktivnosti u međunarodnom zračne prostoru jugoistočno od Sankt Peterburga koje su se kretale sjeverozapadno. Oko 9,30 sati NATO zapovjedništvo podiglo je u zrak iz estonske zračne luke dva zrakoplova sa zadatkom identificiranja nepoznatih letjelica - stoji u službenom priopćenju njemačkog ratnog zrakoplovstva.

Otkriveno je kako je riječ o dva TU-22 Back Fire bombardera dugog dometa te dva SU-27 lovca u pratnji. Presreli su ih njemački Eurofigteri kao i zrakoplovi švedskog i danskog zrakoplovstva.

Isti dan, Eurofighteri su ponovo morali poletjeti kako bi identificirali nepoznate letjelice na području enklave Kalinjingrada. Ovaj se put radilo o samo jednoj ruskoj letjelici SU-27.

Od 27. kolovoza njemački lovci nalaze se u stanju pripravnosti u estonskoj bazi Ämari. Spremni su unutar pola sata presresti bilo koju letjelicu koja bez odobrenja uđe u zračni prostor.

U međuvremenu, iz Rusije dolaze uznemirujuće vijesti. Svi nenajavljeni manevri ruske vojske zapravo su vojne vježbe kojima politički vrh ispituje spremnost postrojbi. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je vojnu vježbu u trajanju od šest dana, a završit će 12. rujna.

Rusija i Zapadne sile nalaze se u neprestanom prepucavanju, a vojni manevri i vježbe samo dodatno pogoršavaju unaprijed zategnute odnose zbog ukrajinskog konflikta.

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 11:17