BIJEG PREKO GRANICE

Ruski pilot ‘greškom sletio u Ukrajinu‘, a onda su obavještajci objavili snimku: ‘To što rade je genocid!‘

Na Telegram kanalu, koji je blisko povezan s ruskom vojskom, tvrdi se kako je ‘njihov pilot pogreškom sletio u Ukrajinu‘

Maksim Kuzminov

 Screenshot/YouTube

Ruski pilot helikoptera, 28-godišnji Maksim Kuzminov, koji je prebjegao u Ukrajinu, u svom prvom televizijskom intervjuu rekao je kako je "promijenio stranu u ratu jer se htio suprotstaviti genocidu".

- Žao mi je zbog svega što se događa, zbog ubojstava, suza i krvi... U Ukrajini nema ni nacista ni fašista... Sama ideja o prebjegu bila je moja. Stupio sam u kontakt s predstavnicima ukrajinske vojne obavještajne službe i objasnio im svoju situaciju, a oni su mi ponudili sigurnost te obećali dati nove dokumente i novčanu nagradu - ispričao je Maksim, koji je pred kamerama nosio crnu majicu s državnim grbom Ukrajine.

Iako nije želio govoriti o detaljima svoje uloge koju je imao u ruskoj invaziji koja traje već 18 mjeseci, rekao je kako osjeća žaljenje jer "ono što se događa nije ništa drugo nego genocid nad ukrajinskim narodom".

U ponedjeljak je Ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR) objavila kako je ovaj ruski pilot sletio u Ukrajinu 9. kolovoza "noseći im vrijedne dokumente i tajnu tehničku opremu".

Kirilo Budanov, šef GUR-a, rekao je kako je pilotova obitelj izvučena iz Rusije prije nego što je on prešao na ukrajinsku stranu, a ostali članovi njegove posade ubijeni su pri pokušaju bijega nakon slijetanja u Ukrajinu, prenosi The Telegraph.

GUR je Kuzminova identificirao kao pilota 319. helikopterske pukovnije ruskih zračnih snaga, s bazom na Dalekom istoku Rusije, blizu granice s Kinom. Ruski pilot stranu u ratu promijenio je tijekom misije u kojoj je letio blizu granice sa sjeveroistočnom Ukrajinom.

- Rekao sam: ‘Idem probati, napokon sam blizu‘. Letio sam dalje na najnižoj mogućoj visini uz ugašenu radiovezu. Nitko zapravo nije znao gdje sam. Mojim zapovjednicima vjerojatno je trebalo nekoliko dana da shvate da sam zapravo prebjegao - govori Maksim.

Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo ovaj slučaj, ali na Telegram kanalu, koji je blisko povezan s vojskom, tvrdi se kako je "njihov pilot pogreškom sletio u Ukrajinu".

Druga dva člana posade ruskog helikoptera nisu ništa znala o Kuzminovljevu planu, a Ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR) izvijestila je kako su se "nisu htjeli predati, a umrli su pri pokušaju bijega odmah nakon slijetanja".

Maksim je u intervjuu pozvao i druge ruske pilote da slijede njegov primjer.

- Kijev će se pobrinuti za njih i nikad neće požaliti - izjavio je.

Aleksander Nikolajev, koji je s Kuzminovim išao u pilotsku školu u gradu Sizranu, za rusku web stranicu Agentsvo potvrdio je kako je odmah prepoznao kolegu na videu koji je objavila Ukrajinska vojna obavještajna služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:28