PAD ALIGATORA

Objavljen trenutak uništenja ruskog ‘najboljeg vojnog helikoptera‘, Ukrajinci se čuju kako slave i psuju: ‘Imamo ga!‘

Novi video prikazuje trenutak uništenja helikoptera Ka-52 Alligator - dok je gotovo 50 Putinovih elitnih vojnika ubijeno u jednom danu
 Twitter

Pojavila se nova snimka trenutka u kojem ukrajinske trupe uništavaju ruski helikopter uz povike ‘Imamo ga!‘. Laserski navođen švedski prijenosni sustav protuzračne obrane RBS-70 oborio je helikopter Ka-52 Alligator u blizini sela Robotine u regiji Zaporižja, za koje Ukrajina tvrdi da ga je oslobodila dok se njezina protuofenziva nastavlja, piše Daily Mail.

U snimci napada na helikopter čuje se kako borac viče ‘Pucaj!‘, a nekoliko sekundi kasnije, nakon što je pritisnut okidač na oružju koje se ispaljuje s ramena, radosni glas viče ‘Imam ga!‘ nakon čega slijede psovke.

Može se vidjeti dim kako izlazi iz letjelice, koju je Kremlj opisao kao ‘najbolji vojni helikopter na svijetu‘, dok se čini da se dio odvaja od trupa prije nego što krene u poniranje i udari o tlo. Videozapis daje novi kut gledanja na prošlomjesečno obaranje u kojem je pilot iznenađujuće izvijestio da je pobjegao živ.

Snimka se pojavila nakon što je istaknuti američki think-tank objavio da je gotovo 50 elitnih vojnika Vladimira Putina ubijeno u jednom danu u još jednom bojnom udaru Ukrajinaca.

Vjeruje se da su ukrajinske trupe prikliještile neke od ruskih elitnih vojnika u Donjecku, spriječivši ih da se preraspodijele na ključni dio bojišnice, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Vojni bloger Kirill Fedorov tvrdi da navigator Ka-52 Aligatora ‘nije mogao napustiti letjelicu i herojski je poginuo‘.

Telegram kanal War Gonzo, koji je objavio snimku Ka-52 u plamenu u polju, izvijestio je: - Odmah nakon pada helikoptera na lokaciji se pojavio Mi-28, koji je pregledao područje, utvrdio lokaciju preživjelog i poslao signal za evakuaciju.

- Ubrzo nakon toga, transportni helikopter sletio je na teren i pokupio pilota.

Video prati prošlomjesečno obaranje u kojem je pilot navodno preživio.

Ka-52 Alligator neobičan je za helikopter jer ima sjedalo za izbacivanje, a pilot je navodno uspješno iskočio iz letjelice koristeći tu mogućnost.

Ruske zračne snage upravljaju 14 milijuna eura vrijednim jurišnim helikopterima opremljenim za sve vremenske uvjete.

Zrakoplov visoke manevarske sposobnosti može uništiti oklopne kopnene ciljeve kao što su tenkovi, zračne ciljeve male brzine i osoblje na prvoj crti. Ukupno 42 ruska Ka-52 Aligatora uništena su ili oštećena od veljače prošle godine, prema web stranici za analizu obavještajnih podataka Oryx.

U lipnju je pukovnik Jurij Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, negirao ozbiljnu prijetnju od ruskih jurišnih helikoptera tijekom protuofenzive, inzistirajući: - Ka-52 apsolutno nije helikopter koji uspostavlja zračnu nadmoć.

Također je ustvrdio da nije isporučio ‘vrstu vatrene moći koja je odlučujuća na bojnom polju‘.

Geolocirane snimke objavljene jučer pokazuju kako ruske snage napadaju ukrajinske položaje sjeverozapadno i zapadno od Robotina, što ukazuje da su ukrajinske snage napredovale u područje blizu naselja za koje su ruske snage ranije tvrdile da ga kontroliraju, objavio je ISW u svom dnevnom ažuriranju.

Ukrajina tvrdi da je oslobodila Robotine, oko devet kilometara južno od grada Orihiva na prvoj liniji fronta u regiji Zaporižja. Dužnosnik kojeg je imenovala Rusija priznao je da su moskovske snage napustile Robotine, više od tjedan dana nakon što je Kijev objavio da su zauzete.

Jevgenij Balitski, visoki dužnosnik u regiji Zaporižja postavljen u Moskvi, rekao je u televizijskom intervjuu da se ruska vojska povukla iz, kako ih je nazvao, taktičkih razloga. - Ruska vojska je napustila - taktički napustila - ovo naselje jer ostati na goloj površini kada nema načina da se potpuno ukopa... općenito nema smisla.

- Zbog toga se ruska vojska pomaknula u brda, citira ga novinska kuća RBC. Rusija dosad nije priznala gubitak Robotina, čije je ponovno zauzimanje Ukrajina najavila 28. kolovoza. U svom jučerašnjem dnevnom ažuriranju, rusko ministarstvo obrane je reklo da su njegove snage odbile dva ukrajinska napada u blizini Robotina.

Više od 18 mjeseci nakon ruske invazije, Ukrajina kaže da sve više napreduje i da je probila prvu crtu ruskih utvrda na nekoliko mjesta na prvoj liniji, unatoč opetovanim izjavama iz Moskve da je ukrajinska protuofenziva bila neuspjeh.

U međuvremenu, u današnjem ruskom napadu ubijeno je najmanje 17 ljudi, uključujući jedno dijete, na tržnici na prvoj liniji u istočnoj Ukrajini, u napadu koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao ‘gnjusno zlo‘. Projektili su pogodili središte Kostiantinivke, grada s gotovo 70.000 stanovnika u regiji Donjeck, nekoliko sati nakon što je glavni američki diplomat stigao u Kijev kako bi najavio novo financiranje.

Spasioci su prebirali po krhotinama i nosili neke od ranjenih na liječenje pored spaljenih vozila i kioska razbijenih u eksploziji, može se vidjeti na slikama koje su podijelili dužnosnici. - Sedamnaest ljudi je poginulo, a 32 ozlijeđeno kao posljedica ruskog granatiranja, rekao je Klimenko, objavivši da je operacija spašavanja završena. Državni tajnik Anthony Blinken stigao je danas u Kijev u znak podrške dok ukrajinska protuofenziva traje već četvrti mjesec s tek malim pomacima.

Očekuje se da će tijekom svog dvodnevnog posjeta, gdje će prespavati u Ukrajini prvi put od početka ruske invazije u veljači 2022., Blinken najaviti paket američke pomoći vrijedan više od milijardu dolara, rekao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta u brifingu za novinare na putovanju.

U medijskim izvješćima navodi se kako su neidentificirani američki dužnosnici rekli da je protuofenziva bila prespora i ometana lošom taktikom, a to je kritika koja je razljutila ukrajinske dužnosnike i natjerala Kulebu da kritičarima kaže da ‘začepe‘.

Ukrajina je u svojoj ofenzivi ponovno zauzela više od desetak sela i malih naselja, ali prodor njezinih vojnika na teritorij pod kontrolom Rusije usporen je golemim minskim poljima i kilometrima rovova.

Američki dužnosnici pazili su da javno ne kritiziraju ukrajinsku vojnu taktiku, a prošli su tjedan rekli da su primijetili značajan napredak Ukrajine u prethodna 72 sata njezina prodora na jugoistoku. U napadu ruske bespilotne letjelice ranije danas na dunavsku luku Izmail u regiji Odesa ubijena je jedna osoba i oštećena infrastruktura, rekao je guverner regije na Telegramu.

Tijekom gotovo trosatnog napada oštećeno je nekoliko poljoprivrednih i lučkih objekata te je zabilježeno nekoliko požara, rekao je Oleh Kiper. Ukrajinske snage oborile su 17 ruskih dronova iznad regije Odese u noći na ponedjeljak. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je jučer da su se napadi dogodili ‘vrlo, vrlo blizu‘ granice njegove zemlje.

Također tijekom noći, Kijev je bio izložen raketnom napadu, ali nije bilo žrtava, rekle su vlasti. Ruski zrakoplovi ispalili su krstareće rakete na ukrajinsku prijestolnicu, dok je drugi tip projektila također gađao grad, napisao je na Telegramu Sergij Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:08