PUTIN NE PRAŠTA

Ukrajini je izručio helikopter, nagrađen je s pola milijuna dolara, a sad su ga našli mrtvog u Španjolskoj!

Maksim Kuzminov, 28-godišnji kapetan helikoptera, prošle je godine prebjegao u Ukrajinu u tajnoj operaciji ‘Sjenica‘

Maksim Kuzminov

Nakon vijesti o šokantnoj smrti ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak stižu vijesti o smrti kapetana Maksima Kuzminova, ruskog vojnog pilota koji je prebjegao u Ukrajinu helikopterom Mi-8 iznad granice u kolovozu prošle godine, koji je, kako izvještaju ukrajinski, španjolski i neovisni ruski mediji, pronađen mrtav u Španjolskoj.

Prvu vijest o smrti Kuzminova objavio je španjolski Telegram kanal Eureka News, koji je citirao izvore iz španjolske Civilne garde, no objava je naknadno obrisana.

Kasnije u ponedjeljak, glasnogovornik ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) Andrij Jusov rekao je da agencija "može potvrditi činjenicu o njegovij smrti", navodi ukrajinski medij RBC-Ukrajina. Jusov nije iznio detalje, prenosi ruski neovisni portal Meduza.

image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Španjolska novinska stranica Informacion.es izvijestila je, pozivajući se na kanal Eureka News od 14. veljače, da je 13. veljače tijelo jednog 33-godišnjeg Ukrajinca pronađeno s ranama od metka u garaži u gradu Villajoyosa.

Prema istražiteljima, muškarac je bježao od napadača kada su počeli pucati. Automobil koji je pripadao osumnjičenim počiniteljima navodno je pronađen potpuno spaljen u gradu El Campello. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko prenio je da se možda radilo o obračunu lokalnih bandi.

Operacija ‘Sjenica‘

Eureka News je objavila da je tijelo pripadalo Maksimu Kuzminovu, iako je Kuzminov imao 28 godina. Ruski mediji također tvrde da se radilo o Kuzminovu te da je ubijen iz vatrenog oružja, a pronađeno je najmanje pet metaka u tijelu, prenosi Kyiv Post.

image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Prošlog kolovoza ukrajinska obavještajna služba izvela je uspješnu operaciju "Sjenica", tijekom koje je ruski pilot Maksim Kuzminov navodno dragovoljno preuzeo kontrolu nad ruskim oklopnim borbenim helikopterom Mi-8 i dovezao ga iz Rusije u regiju Harkiv, u ruke ukrajinske vojne obavještajne službe koja ga je čekala.

Kako javlja GUR, u akciji nije samo zarobljen helikopter Mi-8, nego i pribavljena vrijedna dokumentacija i tajna tehnička oprema.

image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Pilot je rekao da je njegov motiv bilo protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu te je rekao da ne želi biti dio toga. U zamjenu za provođenje ove posebne operacije ponuđena su mu jamstva sigurnosti, novi dokumenti i novčana naknada.

"Istina je upravo ovdje. Da ovdje nema fašista i nacista", rekao je on. "I jako mi je žao zbog ovoga što se sada događa. Ubojstva, suze, krv. Ljudi se samo ubijaju i to je to. To je jedino što ne razumijem, jedino što nisam htio. Ovo što se sada događa jednostavno je genocid nad ukrajinskim narodom", rekao je Kuzminov u snimci koju je objavio GUR.

"Ne želim biti suučesnik u ruskim zločinima... Ukrajina će pobijediti – samo je pitanje vremena", dodao je Kuzminov.

image
Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Prema snimci GUR-a, ukrajinska vojna obavještajna služba omogućila je siguran koridor za let helikoptera. Međutim, pilot je tijekom zarobljavanja zadobio ozljede. Druga dva člana posade odlučila su se "ne predati i izgubila su živote pri slijetanju".

Pola milijuna dolara, prijetnje smrću i preseljenje u Španjolsku

Ukrajinska operacija "Sjenica" bila je prva u ovom ratu u kojoj su ukrajinske specijalne službe uspjele zarobiti novi ruski zrakoplov u borbenom stanju, kao i namamiti mladog ruskog pilota visokog profila na svoju stranu.

image

Captain Maksim Kuzminov, Pilot of a Russian military Mi-8 helicopter, who, acting in concert with Ukrainian services, flew the machine into Ukrainian territory in August this year and surrendered to the country‘s authorities. during a meeting with journalists in Kyiv, Ukraine. September 5, 2023. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Andrij Jusov je na televiziji tada najavio da će Kuzminov kao nagradu dobiti pola milijuna dolara isplaćenoj u ukrajinskoj valuti grivnji te je pozvao druge pripadnike ruske vojske da slijede primjer prebjega. Kuzminov je navodno dobio i novi identitet.

Kako javlja Ukrainska Pravda, Rusi su više puta prijetili da će ubiti Kuzminova kao "izdajnika" te da se on odlučio preseliti u Španjolsku umjesto da ostane u Ukrajini. Prema njihovim informacijama, on je pozvao svoju bivšu k sebi (ne navodi se radi li se o djevojci ili supruzi, op.a., no njegova je obitelj navodno prije njegovog bijega pobjegla iz Rusije u Ukrajinu) da bi na kraju bio pronađen ubijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:11