OZBILJNE OPTUŽBE

Rusi pokrali čelik iz Mariupolja, vrijedan je 600 milijuna dolara, a sada je lociran i kupac!

BBC se obratio ruskom Ministarstvu obrane za komentar, no ono nije odgovorilo na optužbe

Čeličana Azovstal sada je pod ruskom vlašću

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Nakon krađe pšenice, Rusija je opljačkala ukrajinskog čelika u vrijednosti od 600 milijuna dolara (500 milijuna funti) iz tvornica i luka u Ukrajini, tvrdi šef najveće tamošnje željezare Metinvest, a informaciju je objavio BBC. Metinvest je megatvrtka koja posjeduje i posjeduje tvornicu Azovstal koja je postala posljednje uporište ukrajinskih vojnika i civila tijekom razaranja grada Mariupolja. Izvršni direktor Jurij Riženkov tvrdi da se čelik prebacuje u Rusiju i dalje preprodaje, od čega je dio bio namijenjen kupcima u Velikoj Britaniji.

Sjedište Metinvesta je u Mariupolju, nakon gotovo tri mjeseca nemilosrdnog napada u svibnju je pao u ruke Rusije. Riženkov je podsjetio da je 300 zaposlenika i 200 rođaka zaposlenika ubijeno u napadu na tvornicu Azovstal, koja zajedno sa svojom sestrinskom tvornicom Iljič čini 40% ukupne ukrajinske proizvodnje čelika. Tisuće tona čelika platili su europski kupci, uključujući i neke u Ujedinjenom Kraljevstvu. Informaciju o ovome dobili su od doušnika unutar Metinvesta koji su ih izvijestili da se čelik iz okupiranog Mariupolja, najprije prebacivao u Rusiju i zatim prodavao na tamošnjem tržištu ili u zemlje Afrike i Azije.

"Ono što oni rade je u osnovi pljačka. Oni ne kradu samo naše proizvode, nego i neke od tih proizvoda koji već pripadaju europskim kupcima. Dakle, u osnovi, oni ne kradu samo od nas, oni također kradu od Europljana", rekao je Riženkov za BBC i dodao kako sa suradnicima pokušava dokumentirati što je više moguće činjenica o krađama, a ujedno se pripremaju za poduzimanje budućih pravnih radnji. "U nekom trenutku, Rusi će se suočiti ne samo s međunarodnim sudovima, već i s kaznenim sudovima. A mi ćemo krenuti na njih sa svime što imamo."

BBC se obratio ruskom Ministarstvu obrane za komentar, no ono nije odgovorilo na optužbe. Profesor Marko Milanovich, stručnjak za međunarodno pravo na Sveučilištu Reading, kaže da postoji niz opcija za pokretanje slučaja, ali su izgledi za uspjeh manje sigurni.

"Koju god pravnu opciju Metinvest odabrao, to je vrlo težak proces iako je pljačka nažalost prilično česta u sukobima, tužiti državu koja pljačka i dobiti odštetu doista je vrlo, vrlo rijetko", rekao je za BBC. "Međutim, možda žele simboličnu satisfakciju više od novca, a označavanje Rusije kao prekršitelja zakona bila bi velika stvar."

Prošlog mjeseca, BBC-jev tim Reality Check-a pratio je kamo Rusija odnosi žito ukradeno iz Ukrajine, nakon sve većeg broja dokaza da ruske snage u okupiranim područjima kradu proizvode od lokalnih farmera i isporučuju ih iz zemlje. Kao i mnoge ukrajinske tvrtke, Metinvest je postao dijelom vojna, dijelom humanitarna organizacija, a Jurij Riženkov smatra da su za ukrajinske ratne napore, njihove čeličane postale jednako važne kao i vojnici. "Naša tvrtka proizvodi pancirne prsluke, opskrbljujemo čelik za podzemne bunkere, kao i za oklopna vozila. Zato su ljudi koji rade u željezarama jednako važni za ukrajinsku pobjedu kao i borci na prvoj liniji."

Iako je tvornica Azovstal bila gotovo uništena u ruskoj opsadi, rekao je kako je uvjeren da će doći dan kada će ona ponovno biti u vlasništvu Ukrajine.

"Pozitivan sam. Kako ja to vidim, Rusija je već izgubila ovaj rat i samo je pitanje vremena kada će to shvatiti. Rusima ne treba Mariupolj, ne treba im Donbas. Treba im ili cijela Ukrajina ili ništa, što znači da čak i ako sada prestanu, Ukrajina će to uzeti natrag. Samo je pitanje vremena."

Ali ne bi li to zahtijevalo veliku vojnu ofenzivu razvučenih ukrajinskih snaga?

"Je li bila velika ofenziva kada se Njemačka ponovno ujedinila s Istočnom Njemačkom? Postoji nekoliko načina na koje Ukrajina to može vratiti. Jedan od načina je velika vojna ofenziva, drugi način je da će Rusija jednostavno morati izaći zbog nekih unutarnjih stvari u Rusiji. Ili konačno, postoji treći način koji će se u nekom trenutku u povijesti jednostavno ponovno ujediniti."

Prema Riženkovu, opsada Azovstala pamtiti kao jedan od ključnih trenutaka ovog rata.

"To je tragedija za ukrajinsku industriju čelika. To je tragedija za ljude u Mariupolju. Ali u isto vrijeme bit će zapamćena kao čin heroizma za vojsku koja je štitila tvornicu toliko tjedana. Bit će biti zapamćen kao simbol snage briljantnog naroda. Tako zamišljam da će ostati u sjećanju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49