OVO ĆE BOLJETI

Nećete vjerovati kako se Bruxelles iživljava nad Putinom: ‘Znate što sada rade? Masovno kradu zahodske školjke...‘

‘Ruski vojnici po ukrajinskim gradovima masovno pljačkaju zahode. To pokazuje u kakvom je doista stanju njihova ekonomija‘

Ilustracija

 Kevin Wheal/Alamy/Alamy/Pr/Kevin Wheal/alamy/alamy/pr

Europska unija je zabranila prodaju zahodske opreme Rusiji kako bi Putina kaznila za invaziju na Ukrajinu.

Ovaj ‘zahodski rat‘ mogao bi za Ruse predstavljati posebno snažan udarac s obzirom da svaki peti stanovnik te zemlje u kući nema tekuću vodu i instalacije.

Zbog toga su ruski vojnici po Ukrajini, kako je primijećeno, masovno krali zahodske školjke i ostalu opremu i slali je kući.

Zabrana izvoza zahoda dio je paketa sankcija u sklopu kojih je zabranjen izvoz ‘bidea, zahodskih školjki, vodokotlića i slične sanitarne opreme‘. Te su sankcije uvedene još prošle godine, no tek sad se o njima piše.

‘Zahodi koji se ispiru vodom su civilizaciji učinili više koriste od bilo kojeg drugog pojedinačnog izuma‘, kazao je jedan diplomat Telegraphu.

‘Zabranom izvoza takvih stvari, ruski tehnološki napredak samo dovodimo u istu razinu sa stanjem njihove civilizacije.‘

Prateći odluku EU-a, i Velika Britanija je zabranila izvoz u Rusiju zahodskih školjki i ostale sanitarne opreme od porculana iz Kine.

Ruske trupe došle su na zao glas po svojoj navici da kradu zahodske školjke i ostalu opremu iz ukrajinskih domova, a čak je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski o tome dva puta govorio.

‘Rusi su često znali govoriti da im je veliki san vidjeti Pariz, nakon čega mogu i umrijeti. No san im je sada da ukradu zahod i nakon toga umru‘, kazao je Zelenski prošlog travnja.

U siječnju je kazao: ‘Pustite ih da uzmu zahode - trebat će im po putu - i neka s njima odu kući.‘

Tijekom ruske invazije na Gruziju 2008., ruski su vojnici također krali zahode.

Jedan je europski diplomat rekao: ‘Ruski vojnici po ukrajinskim gradovima pljačkaju zahode. Unatoč prenapuhanim ruskim brojkama, to pokazuje u kakvom je zapravo stanju njihova ekonomija, a što je posljednica sankcija Zapada.‘

Zabrana izvoza sanitarne opreme je na snazi od lipnja 2022. i dio je popisa zabranjenih dobara kojim se željelo naštetiti ruskoj ekonomiji.

Novi krug sankcija

Kao je objavio portal EUobserver, mjere će se sada postrožiti kako bi se zatvorile rupe tijekom međuvladinih pregovora o novim sankcijama planiranima za prvu godišnjicu Putinove invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Desetom rundom sankcija pokušat će se natjerati banke da otkriju zamrznutu rusku imovinu koju čuvaju. Međutim, da bi stupile na snagu, sankcije moraju dobiti jednoglasnu potporu svih 27 država članica EU.

Odobrenje novih mjera očekuje se na sastanku ministara u ponedjeljak nakon što je Europska komisija pozvala na zabranu izvoza tehnologije ključne za ratne aktivnosti, vrijednu više od 11 milijardi eura.

Bruxelles također planira sankcionirati Putinove propagandiste i zabraniti iranskim tvrtkama da opskrbljuju Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35