PORUČIO MINISTAR

Ukrajina najavila da će izvoziti žito iz crnomorskih luka unatoč ruskom granatiranju

Zbog blokada ukrajinskih luka od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače deseci milijuna tona žitarica nisu se mogli izvesti.

Ukrajinski farmer skuplja žito uslijed ruske invazije

 Bulent Kilic/Afp/Profimedia/Bulent Kilic/Afp/Profimedia

Ukrajina se nastavlja pripremati za ponovni izvoz žitarica iz svojih crnomorskih luka unatoč subotnjemu ruskom raketnom napadu na Odesu, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Ruski su projektili u subotu pogodili tvornicu za preradu žitarica u luci Odesi, rekao je AFP-u glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva Jurij Ignjat, dodavši da su tim činom ruske snage ugrozile važan sporazum potpisan samo dan ranije, a radi se o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka, čime bi se ublažila globalna nestašica hrane zbog rata.

"No mi nastavljamo s tehničkim pripremama da bismo ponovno pokrenuli izvoz poljoprivrednih proizvoda iz naših luka", napisao je Kubrakov na Facebooku.

"Granatirana je luka u Odesi, posebno žestoko dio u kojemu se odvija proces otpreme žita. Presreli smo i oborili dva projektila, a još dva su pogodila lučku infrastrukturu u području na kojemu se nalazi žitnica", kazao je Ignjat.

Zbog blokada ukrajinskih luka od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače deseci milijuna tona žitarica nisu se mogli izvesti.

To je pogoršalo globalni opskrbni lanac hrane te je, uz zapadne sankcije Rusiju, potaknulo rast cijena hrane.

Sporazumom od petka nastoji se spriječiti glad desetaka milijuna ljudi u siromašnijim zemljama izvozom više pšenice, suncokretovog ulja, gnojiva i drugih proizvoda na svjetska tržišta, uključujući za humanitarne potrebe, djelomice po nižim cijenama.

Visoki dužnosnici UN-a rekli su u petak da se očekuje da će dogovor biti u potpunosti operativan za nekoliko tjedana te da će izvoz žitarica biti na predratnim razinama od 5 milijuna tona mjesečno iz tri otvorene luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54