BUBE NA TAJNIKU

RAZOTKRIVEN VELIKI SKANDAL Izraelci prisluškivali Kerryja i informacije koristili za pregovore

Obavještajci su presreli komunikaciju s Hamasom kako bi izborili bolju poziciju za sebe u mirovnim pregovorima
 AFP

Njemački list Der Spiegel ubacio je novu bombu u odnose SAD-a i Izraela, objavivši kako su Izraelci prisluškivali razgovor američkog državnog tajnika Johna Kerryja i palestinske organizacije Hamas o postizanju primirja o Gazi. Izvori Der Spiegela tvrde da su Izraelci informacije iskoristili u pregovorima o postizanju mira.

Kritike Kerryja

No, nisu prisluškivali samo Izraelci - najmanje još jedna obavještajna agencija imala je svoje bube na američkom državnom tajniku.

Naime, na vrhuncu prošlogodišnjih pregovora u kojima je Kerry bio posrednik, on je redovito razgovarao s visokopozicioniranim partnerima na Bliskom istoku. U to vrijeme neki od poziva nisu obavljeni putem posebne tehnologije za kodiranje, nego običnim telefonom i razgovore je prenosio satelit. Poruke je presrela izraelska obavještajna služba.

Novo saznanje neće pomoći poboljšanju odnosa između Kerryja i izraelskih kolega. Izraelci su se, inače, žestoko obrušili na Kerryja i kad je prije tjedan dana doletio smiriti situaciju u Izrael. Posebnu težinu kritikama dao je inače lijevo orijentirani list Haaretz čiji je urednik Kerryja nazvao izvanzemaljcem. Puno su kreativniji bili izraelski desničari, a ocjene su bile da je protežirao Hamas.

Kerry je u nategnute odnose s Izraelom upao još prošle godine kad je njegovo posredovanje završilo velikim neuspjehom, a njegov rad iskritizirala izraelska strana.

Zahlađenje odnosa

Kerry je priču o mirovnim pregovorima pokušao obnoviti nakon stupanja na mjesto državnog tajnika, proglasivši je prioritetom. Uspio je u srpnju, nakon tri godine zatišja, dovesti sukobljene strane za isti stol. No, u travnju je izraelska vlada odlučila odobriti projekt gradnje 700 novih zgrada u spornim naseljima na palestinskom teritoriju te je odbila osloboditi posljednju grupu zarobljenih Palestinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 04:03