NAPAD U JERUZALEMU

FOTO, VIDEO: TEROR U CENTRU GRADA Bagerom ubio građevinca pa svom silom navalio na autobus

Hamas je oduševljeno pozdravio napad tvrdeći da je riječ o herojskom i hrabrom djelu
 AFP

JERUZALEM - Najmanje je jedna osoba poginula u ponedjeljak u napadu na autobus u Jeruzalemu nakon što je jedan Palestinac na javno prometalo navalio bagerom.

Radnim je strojem prvo udario jednog građevinskog radnika, pri čemu je ovaj na mjestu umro, a zatim se zajurio do 50-ak metara udaljenog autobusa kojeg je, kako se vidi i na snimkama nadzorne kamere, prevrnuo na bok. Autobus je bio parkiran i u njemu nije bilo putnika, ali tri osobe koje su se zatekle blizu incidenta zadobile su lakše ozljede.

Sve se dogodilo na jednoj prometnoj jeruzalemskoj ulici u kvartu u kojem pretežno žive ultraortodoksni židovi. Ubrzo se na mjestu događaja pojavila policija koja je odmah zapucala i na mjestu ubila bagerista. napad su kasnije nazvali terorističkim, a bagerista su identificirali kao Palestinca iz istočnog Jeruzalema.

Nešto kasnije, stigla su izvješća o motociklistu koji je usred vožnje jednom drugom jeruzalemskom ulicom, u blizini Židovskog sveučilišta, iz vatrenog oružja zapucao na vojnika koji je hodao pločnikom. I za taj napad izraelska policija tvrdi da je terorizam te da ga je izveo Palestinac.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za današanje napade u Jeruzalemu, a glasnogovornik Hamasa izrazio je divljenje 'herojskim i hrabrim operacijama u Jeruzalemu koje su prirodna reakcija na zločine i masakre našeg naroda u Gazi'.

Od početka ratnih sukoba u Pojasu Gaze je život izgubilo više od 1.800 Palestinaca, uglavnom civila, dok ih je oko 9.000 ozlijeđeno.

Izrael je u ponedjeljak, nakon unilateralnog proglašenja djelomičnog humanitarnog primirja, objavio da nastavlja s ratnim operacijama, premda su u nedjelju stigle informacije o djelomičnom povlačenju izraelskih snaga s ratišta. Glavnina borbi odvija se u Rafahu, na jugu Gaze, odakle je tijekom vikenda stigla vijest o navodnoj otmici izraelskog vojnika, koja se kasnije pokazala netočnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:18