ZASTUPNIK VLADAJUĆIH

ŠOKANTNA IDEJA DRUGOG ČOVJEKA IZRAELSKOG PARLAMENTA 'Gazu pokoriti, a sve Palestince iseliti'

 Knesset

Zastupnik vladajućeg Likuda u Knessetu i potpredsjednik izraelskog parlamenta Moshe Feiglin na svojem je Facebook profilu prije nekoliko dana pozvao na 'pokoravanje cijelog Pojasa Gaze i potpuno uništenje svih borbenih snaga te njihovih pristalica', a pritom je pozvao i na iseljavanje Palestinaca u inozemstvo.

Kako prenosi Daily Mail, član stranke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua iznio je detaljan plan uništenja Gaze, koji uključuje iseljavanje tamošnjeg stanovništva u razne dijelove svijeta, a svoju je objavu na Facebooku formulirao kao pismo premijeru.

Pismo je prikupilo nekoliko tisuća 'lajkova', a u njemu su iznesene četiri točke svojevrsnog akcijskog plana koji bi, prema Feiglinu, trebalo provesti čim je prije moguće.

Prema ovome zastupniku, Izrael bi prvo trebao definirati tko su mu neprijatelji. 'Strateški neprijatelj je arapski islam u svim svojim varijacijama, od Irana do Gaze, koji za cilj ima potpuno uništenje Izraela. Neposredni je neprijatelj Hamas (Ne tuneli, ne rakete, nego Hamas)', navodi parlamentarac.

Druga točka njegova plana je 'pokoravanje cijelog Pojasa Gaze, potpuno uništenje svih borbenih snaga i njihovih pristalica'. Cilj mu je Gazu pretvoriti u još jednu Jaffu, 'izraelski grad s minimalnim brojem neprijateljski raspoloženih građana'. Jaffa je, inače, 1948. godine bila palestinski grad, no kada je pala u ruke Izraela, većina arapskog stanovništva je pobjegla.

Feiglin u svom pismu nadalje od izraelske vojske traži da pronađe neko područje na sinajskoj granici gdje bi se podigla šatorska naselja 'sve dok se ne odrede povoljne destinacije za emigraciju'. Zahtijeva i da se kompletnoj Gazi isključe struja i voda, a da zatim treba uslijediti bombardiranje punom snagom.

Netanyahuov zastupnik opisuje i kako bi vojska trebala 'istrijebiti utvrde otpora, ostane li uopće koja', a navodi i da treba organizirati plan iseljavanja ljudi iz Gaze. Na emigraciju bi Palestince ohrabrivao 'velikodušnim paketom ekonomske pomoći', a onima koji ne bi htjeli otići nametnuo bi obvezu javnog potpisivanja izjave o lojalnosti državi Izrael, nakon čega bi, poput Arapa u istočnom Jeruzalemu, dobili plavu osobnu iskaznicu.

'Nakon toga bi izraelski pravni poredak bio proširen na cijeli Pojas Gaze i grad Gaza i njegova predgrađa bit će obnovljeni kao istinska izraelska turistička i trgovačka središta', piše Feiglin u objavi koja će zasigurno zapaliti dio javnog mnijenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:57