PIŠE INOSLAV BEŠKER

Prizivni sud u Milanu potvrdio presudu: Berlusconi kraći za pola milijarde eura!

 AFP

RIM - Prizivni građanski sud u Milanu potvrdio je presudu Građanskog suda u istom gradu, donesenu 2009, po kojoj je tvrtka Fininvest tajkuna Silvija Berlusconija dužna holdingu CIR tajkuna Carla De Benedettija isplatiti odštetu što je Fininvest prisvojio sebi najveću talijansku nakladničku kuću Arnoldo Mondadori Editore tako što je Silvio Berlusconi 1991. preko svoga tadašnjeg odvjetnika (a kasnije ministra obrane) Cesarea Previtija potkupio suca prizivnog suda Vittorija Mettu.

Berlusconijevoj tvrtci je u prizivu jedino smanjen iznos kojim mora obeštetiti žrtvu sudske prevare, za 190 milijuna eura, pa umjesto prethodno dosuđenih 750 milijuna mora platiti „samo“ 560 milijuna eura (više od 4,1 milijardi kuna).

Silvio Berlusconi je unaprijed najavio da će se žaliti na Vrhovni kasacijski sud. On tvrdi da nije kriv, iako su njegovi pomagači, odvjetnici Previti, Pacifico i Acampora, kao i sam sudac Metta, već pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne za kazneno djelo korupcije u sudstvu. Sam Berlusconi je izbjegao zatvor zbog zastare.

Talijanski zakon omogućuje optuženiku odbiti zastaru, ako kani oprati svoju reputaciju pravomoćnom presudom, ali se Berlusconi i te kako pazio da se ne izloži kazni, koja bi onemogućila i njegovu političku djelatnost, jer bi i formalno bio prokazan kao kriminalac.

U zadnji čas je pokušao u najnoviji rebalans državnog proračuna ubaciti izmjenu Građanskog zakonika po kojoj bi odštete više od 20 milijuna eura bivale isplaćene tek nakon pravomoćne trećestupanjske presude Vrhovnoga kasacijskog suda, ali je taj trik morao povući pred općom indignacijom talijanske javnosti, pa i one koja je politički čvrsto uz njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:09