Eric Zemmour

Poput meteora zabljesnuo je na francuskoj medijskoj sceni - Europa je dobila svog Trumpa?

Pristaše Erica Zemmoura kažu da je on dašak svježine u društvu koje je okruženo političkom korektnošću.
Eric Zemmour
 Gergely Besenyei/AFP

Eric Zemmour (63) poput meteorita se uzdiže na francuskoj političkoj ljestvici. Francuski Donald Trump, kako ga ondje nazivaju, sve više puni naslovnice i ulazi u udarne termine tv programa, prenosi Politico.

Iako politički novinar, esejist i pisac još uvijek nije najavio svoju službenu kandidaturu, vjeruje se da će ući u utrku za francusku predsjedničku fotelju. Izbori za predsjednika Francuske najavljeni su za travanj 2022. godine.

Ankete prognoziraju da će Zemmour osvojiti 17% glasova, u usporedbi s 15% glasova za Marine Le Pene te 24% glasova za sadašnjeg predsjednika Emmanuela Macrona koji je u vodstvu. No, ovo je prvi put da je u anketama Zemmour prestigao Marine La Pene.

Zemmour je ličnost koja se koristi zapaljivom retorikom o migrantima i islamu te je optužen za raspirivanje podjela u Francuskoj. Njegovi pristaše, međutim, kažu da je on dašak svježine u društvu koje je okruženo političkom korektnošću.

U međuvremenu, Zemmour, koji ima i presudu zbog širenja mržnje, dominira svim vijestima u Francuskoj.

“Matirao je medije kao u šahu. Baš kao i Trump ”, rekao je Gaspard Gantzer, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Françoisa Hollandea. "Zemmour je vrlo poznat u rascjepkanom medijskom svijetu i koristiti se poznatom taktikom - predvodi ljude koji daju najsramnije i zapaljive izjave. Ta gomila, nažalost, danas ima prednost", rekao je Gantzer.

Poput Trumpa, Zemmour je okupirao medijsko okruženje tvrdim stavovima o migraciji, što je jedno od ključnih pitanja ovih predsjedničkih izbora. Nedavno je predložio ponovno uvođenje katoličkih imena za djecu rođenu u Francuskoj kako bi se poboljšala integracija. Također, najavio je da se zalaže za deportaciju svih stranih delinkvenata.

- Razlika je u tome što je Donald Trump vodio antiintelektualnu bitku i marljivo je radio kako bi pokazao svoj prezir prema intelektualcima - rekao je lijevo orijentirani sociolog Philippe Corcuff.

- Ali, u Francuskoj predsjednik treba imati intelektualni furnir. Zemmour želi da ga se gleda kao Trumpa, ali za intelektualce.

Sada se postavlja logično pitanje - što je s Marine Le Pen? Mediji pišu da je spremna - uzvratiti. Zemmour je optužen da ima probleme sa ženama zbog prošlih izjava o "feminizaciji" društva i optužbi za neprikladno ponašanje na radnom mjestu, što bi se također moglo negativno odraziti na njegovu kandidaturu za predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:05