SLAB TEMPO OFENZIVE

Ograničeni ukrajinski uspjesi na jugoistoku, uspješan prelazak preko Dnipra

Premda ukrajinska ofenziva ne ide ni približno jakim tempom kakav se očekivao na početku, Kijev ipak ostvaruje manje uspjehe
 AFP/Profimedia

Ukrajinska vojska bilježi napredovanje na jugoistoku zemlje, a vojni dužnosnici pohvalili su se i uspješnim upadima preko rijeke Dnipro na jugu, u kojem su zarobili jednog ruskog zapovjednika.

Ti uspjesi pomažu sporom ljetnom napredovanju ukrajinskih snaga, pogotovo upadi manjih taktičkih jedinica, jer se tako rasteže teren na kojem moraju djelovati ruske snage.

Ruski dužnosnici priznali su u međuvremenu da su Ukrajinci zauzeli dio sela Urožajne. Međutim, ništa od toga, kako u svojem izvješću navodi i Wall Street Journal, ne predstavlja proboj na kojem ukrajinska vojska radi od početka najnovije ofenzive u lipnju. Iako su Ukrajinci dobili tenkove i oklopna vozila od Zapada, ovaj put ne uspijevaju ostvariti strelovit uspjeh, kao što im je polazilo za rukom prethodnih ofenziva, kada su oslobađali velike komade teritorija.

Manje jedinice

Ofenziva ljeto 2023. pokazuje se sporom i skupom, s time da bi najskuplji mogao biti gubitak podrške i vjere zapadnih saveznika da rat nije došao u trajnu pat poziciju te kako je vrijeme za pregovore.

To za Ukrajince nije opcija. Njihove snage okrenule su se taktici napada manjih jedinica za ostvarivanje napretka.

Ulazak u Urožajne mogao bi u tom smislu učvrstiti pozicije u selu Staromajorske, koji su Rusi smatrali važnom, isturenom utvrdom, a osvojili su je Ukrajinci.

Aleksandr Hodakovski, zamjenik zapovjednika Ruske nacionalne garde u okupiranom Donjecku, rekao je da Ukrajina pojačava zamah u svojem napredovanju prema ruskim obrambenim linijama koje se nalaze nekoliko kilometara južno, a sastoje se od rovova, minskih polja i tenkovskih prepreka, piše WSJ. Prema riječima ruskog dužnosnika, Rusija trpi gubitke pokušavajući obraniti pozicije u selima. "Bore se jedinice koje imamo. da preciziram: nema ih puno", poručio je Hodakovski.

Vladimir Rogov, proruski dužnosnik u oblasti Zaporižja, situaciju oko Urožajne opisao je "teškom i zabrinjavajućom". Na Telegramu je priznao da se nakon dva tjedna "neprijatelj uspio učvrstiti na sjeveru Urožajne".

Teški gubici

Ukrajinski dužnosnici škrtiji su s optimizmom. Hana Maliar, zamjenica ministra obrane u Kijevu, rekla je da Ukrajina bilježi napredovanje na nekoliko linija prodora na istoku i jugu, kako je imala "određenog uspjeha u selu Urožajne" te da bilježi skromno napredovanje u napadima na Bahmut, koji je Rusija osvojila u proljeće.

Rusija, s druge strane, gomila vojsku kraj Kupjanska na sjeveru zemlje i pojačava ofenzivu na grad Liman, reagirajući time na ukrajinsko napredovanje prema Bahmutu.

Prema navodima Maliar, Ukrajina je oslobodila 15 četvornih milja na istoku zemlje u posljednjih nekoliko mjeseci, ali suočava se s tvrdim otporom Rusa na jugu.

Tim je veći uspjeh upada taktičkih jedinica. Bojnik Jurij Tomov uhićen je, a na snimci koja se pojavila, a čiji sadržaj jučer još nije bio potvrđen, taj je ruski zapovjednik govorio o niskom ratnom moralu i teškim gubicima na ruskoj strani.

Ukrajinska strana očekuje da će od njega dobiti vrijedne informacije dok bude u zarobljeništvu.

Rusija se u ponedjeljak osvetila, napadajući dronovima Odesu, bivše turističko središte Ukrajine, na zapadu obale Crnog mora, koja je i ključna luka u izvozu žitarica iz Ukrajine. Rusija se prošlog tjedna povukla iz sporazuma o izvozu poljoprivrednih kultura koji je sa zaraćenim snagama dogovorila Ankara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:26