PROPAST PROTUOFENZIVE

Procurio sumorni izvještaj američkih špijuna: ‘Ništa ne pomaže, Ukrajini propada ključni cilj!‘

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak je priznao spor tempo protuofenzive, ali je naglasio da Ukrajina neće prestati s borbom

Ukrajinske snage pucaju iz haubice

 Sergey Bobok/Afp/Profimedia/Sergey Bobok/Afp/Profimedia

Američka obavještajna zajednica procjenjuje da ukrajinska vojska u svojoj protuofenzivi neće doći do ključnog jugoistočnog grada Melitopolja, piše ugledni The Washington Post pozivajući se na svoje izvore.

Ako ruske trupe ne uspiju izbaciti iz Melitopolja to će značiti da je Ukrajina doživjela veliki neuspjeh jer je zauzimanje Melitopolja bio jedan od ključnih ciljeva ljetne protuofenzive.

Naime, oslobođenjem tog grada Ukrajina bi izbila na (okupiranu) obalu Azovskog mora čime bi razbila kopneni most koji Rusiju povezuje s poluotokom Krimom.

Sumorna procjena američkih obavještajaca temelji se na impresivnoj vještini koju su ruske snage pokazale u obrani okupiranog teritorija na jugu Ukrajine. Američki, zapadni i ukrajinski dužnosnici koji su pristali razgovarali o osjetljivim vojnim operacijama to su učinili pod uvjetom da ostanu neimenovani, a direktor Nacionalne obavještajne službe odbio je komentirati sadržaj spomenute procjene o razvoju ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje.

Melitopolj je ključan za ukrajinsku protuofenzivu jer se smatra ulazom u Krim. Grad se nalazi na raskrižju dviju važnih autocesta i željezničke pruge koje Rusiji omogućuju transport vojnih snaga, opreme i ratnog materijala između Krima i drugih okupiranih područja u južnoj Ukrajini.

Ukrajina je svoju protuofenzivu pokrenula početkom lipnja u nadi da će ponoviti svoj zapanjujući uspjeh kada je prošle jeseni munjevitim udarom oslobodila velika područja u harkivskoj regiji.

No ljetna je protuofenziva krenula loše od samog početka. Već u prvom tjednu borbi Ukrajina je pretrpjela velike gubitke protiv dobro pripremljene ruske obrane, unatoč tome što je koristila svu silu zapadnog naoružanja uključujući američka borbena vozila Bradley, njemačke tenkove Leopard 2 i specijalizirana vozila za čišćenje mina.

- Zajedničke vojne vježbe koje su provodile američke, britanske i ukrajinske snage predviđale su velike gubitke, ali su predviđale i kako će ti gubici biti cijena koju je Kijev morao platiti kako bi probio ruske obrambene linije - naglasili su zapadni dužnosnici.

Put do Melitopolja iznimno je izazovan, pa će čak i ponovno zauzimanje gradova puno bližih liniji fronte kao što je Tokmak biti teško, kaže vojni analitičar Rob Lee.

- Rusija u toj zoni ima tri glavne obrambene crte, a nakon toga i utvrđene gradove. Nije pitanje može li Ukrajina probiti jednu ili dvije crte, nego mogu li probiti sve tri linije ruske obrane i onda još imati dovoljno snaga za postizanje vojnih ciljeva koji bi bili značajniji od zauzimanja gradića poput Tomaka - naglašava Lee.

S ovom sumornom procjenom obavještajaca već su upoznati neki republikanci i demokrati na Capitol Hillu. Dio republikanaca sada odbija zahtjev predsjednika Joea Bidena za dodatnih 20,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini, pozivajući se pritom na skromne rezultate ukrajinske ofenzive.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak je priznao spor tempo protuofenzive, ali je naglasio da Ukrajina neće prestati s borbom sve dok ne oslobodi zadnji pedalj svoje zemlje.

- Nije nas briga koliko će (rat) trajati - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:24