BORBA PROTIV ASADA

Obama sirijskoj oporbi daje 500 milijuna dolara

US President Barack Obama speaks during a press conference in the Briefing Room of the White House April 30, 2013 in Washington, DC. The President on Tuesday answered questions from the press on a variety of topics. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP / 2013 Brendan SMIALOWSKI

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama, pritisnut zahtjevima zastupnika da snažnije pomogne sirijskoj oporbi, zatražio je u četvrtak od Kongresa 500 milijuna dolara za uvježbavanje i opremanje umjerenih sirijskih pobunjenika koji žele svrgnuti predsjednika Bašara al-Asada.

Bijela kuća je priopćila da će pobunjenici proći provjeru prije pružanja pomoći kako ona ne bi pala u ruke američkih neprijatelja.

Obama je pod snažnim pritiskom nekih zastupnika, poput Johna McCaina iz Arizone, da poveća pomoć pobunjenicima u trogodišnjem ratu u Siriji.

Dio zastupnika optužio je Obamu da je neodlučan i pasivan, čime je pomogao Asadu da ukloni prijetnju svojoj vladi.

Obamin zahtjev za 500 milijuna dolara uslijedio je nakon obećanja krajem svibnja da će "povećati pomoć onima u sirijskoj oporbi koji su najbolja alternativa teroristima i brutalnim diktatorima".

Bijela kuća je najavila da će novac pomoći obrani sirijskog naroda, stabilizaciji područja pod kontrolom oporbe, ubrzati pružanje osnovnih usluga, pomoći obrani od terorizma i postizanju uvjeta za političko rješenje krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:24