KRIZA U IRAKU

SAD: Intervencija Sirije u Iraku nije rješenje

 AFP

WASHINGTON - Sjedinjene Države su rekle u četvrtak da se protive bilo kakvoj vojnoj intervenciji Sirije u krizi koja potresa Irak gdje sunitski ekstremisti vode ofenzivu, pošto je režim u Damasku optužen za zračne napade na džihadiste.

Sirijska vojska je u utorak izvela zračne napade na pobunjenike na sirijskoj strani granice s Irakom, rekao je u četvrtak irački premijer Nuri al Maliki za BBC dok vojni i pobunjenički izvori tvrde da je napad izveden unutar Iraka, na prielazu Qaim.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Marie Harf nije potvrdila te udare ali je na tiskovnoj konferenciji rekla da vojna intervencija režima Bašara al Asada "nipošto ne bi bila dobra za sigurnosti u Iraku".

"Izazov iračke sigurnosti ne mogu i ne trebaju rješavati Asadov režim, zračni napadi Asadova režima ni milicije koje financiraju i podupiru druge zemlje u regiji", istaknula je Harf.

Predsjednik Barack Obama koji se protivio američkoj invaziji na Irak 2003., predložio je da se u tu zemlju pošalje tristotinjak vojnih instruktora koji će pomoći iračkoj vojsci da zaustavi džihadiste koji su već zauzeli velike dijelove teritorija.

No Obama se nije htio više zauzeti i Washington, koji se distancirao od iračkog šijitskog premijera Malikija, već dva tjedna traži da se u Bagdadu osnuje jedinstvena vlada koja će okupiti šijite, sunite i Kurde.

Američki predsjednik je odbio i pozive na američku intervenciju u Siriji protiv Bašara al Asada u kojeg se upire prstom zbog gušenja pobune koju vode umjereni i ekstremni suniti.

Harf je dodala da Iran, za razliku od Sirije, može imati "konstruktivnu ulogu" u Iraku ako Teheran "doista bude radio na promicanju vlade" koja će okupiti sve strane i neće se sektaški zalagati samo za šijitske interese.

Američki državni tajnik John Kerry stiže u petak u Saudijsku Arabiju, saveznika Sjedinjenih Država i sunitsku monarhiju koju kritiziraju i Asadov režim i Malikijeva vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:22