POLITIČKI FARAON

Mubarakovo zdravstveno stanje opet ‘nestabilno’

KAIRO - Bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku (82) jučer se zdravstveno stanje ponovno pogoršalo, nakon što je navodno doživio srčani udar tijekom ispitivanja o optužbama za korupciju, pronevjeru državnog novca te ubojstva prosvjednika.

Problemi sa srcem

Državna agencija MENA, pozivajući se na bolničke izvore, priopćila je da je stanje bivšeg predsjednika “nestabilno” i da liječnici intenzivno prate njegovo stanje.

Vijesti o Mubarakovu stanju, nakon što je u utorak hitno hospitaliziran jer mu je pozlilo u Šarm el-Šejhu - gdje boravi otkako je 11. veljače otišao s vlasti - jučer su bile oprečne. Prvotno je objavljeno da je preživio srčani udar, no potom su se u agencijskim izvješćima spominjali samo “problemi sa srcem”, a ministarstvo pravosuđa čak je priopćilo da su tužitelji Mubaraka nastavili ispitivati u bolnici.

Tužiteljstvo je objavilo i da je bivšem predsjedniku određen 15-dnevni pritvor, no da je u praktičnom smislu to trebalo značiti da će zbog pogoršanog zdravlja Mubarak tih 15 dana ostati u bolnici. Potom su se pojavile i vijesti o tome da je Mubarakovo stanje ipak loše, a državna je televizija izvijestila je da je bivši predsjednik odbijao hranu i piće otkako su ga tužitelji počeli ispitivati.

Odbili doručak

Istraga je pokrenuta i protiv njegovih sinova Gamala i Alae, koji su također uhićeni u Šarm el-Šejhu, a potom odvedeni u zloglasni kairski zatvor Tora. Policija ih sumnjiči da su poticali snage sigurnosti da pucaju na prosvjednike tijekom revolucije, u kojoj je život izgubilo oko 800 ljudi.

Službena agencija MENA izvijestila je da su Gamal i Alaa u zatvoru u Kairu izgledali kao da su u šoku , da su dobili bijele uniforme, predali mobitele, odbili doručak, ali zatražili boce s vodom, te da im je podijeljen po jedan madrac i po dva pokrivača.

Vojna vlast istragom želi poboljšati odnos s ljudima

Najviši dužnosnici bivšeg egipatskog režima većinom su također pod istragom zbog korupcije i zloporabe ovlasti, no istraga protiv samog Mubaraka i njegovih sinova smatra se i pokušajem vojnih vlasti da poboljšaju odnose s liderima prosvjeda, koji optužuju vojsku da je pretjerano bliska starom režimu te da su joj istrage prespore.

U skladu s Facebook revolucijom koja je Hosni Mubaraka i srušila, i priopćenje o uhićenjima dužnosnika objavljeno je na Facebook stranici ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 17:48