EGIPAT

Hosniju Mubaraku prijeti smrt vješanjem

(FILES)--In this November 21, 2010 file photo, Egyptian President Hosni Mubarak is seen during his meeting with his Palestinian counterpart Mahmud Abbas (unseen) in Cairo. Former Egyptian president Hosni Mubarak was hospitalised in the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh on April 12, 2011, two days after he was summoned for questioning by prosecutors, security sources told AFP. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
 KHALED DESOUKI

KAIRO - Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak suučesnik je u ubojstvima antirežimskih prosvjednika za vrijeme nemira u toj zemlji, izjavio je član egipatske istražne komisije nakon što je objavljeno njeno izvješće o optužbama na račun članova bivše egipatske vladajuće obitelji Mubarak.

- Neovisno o tome je li naredio pucanje na prosvjednike ili je šutio i to dozvolio, Mubarak je odgovoran za smrt 846 civila i 26 policajaca koji su ubijeni u revoluciji, osobito zato što se od prvog dana otvorilo vatru na mirne prosvjednike - izjavio je sudac Omar Maravan.

Prosvjedi protiv Mubaraka trajali su 18 dana, a završili njegovom ostavkom 11. veljače. Komisija je istraživala napade na civile, ali i navodno otvaranje zatvora, puštanje kriminalaca na ulice i namjerno stvaranje kaosa i ozračja nesigurnosti u zemlji. Također se ispitivala vladina manipulacija medija.

Utvrđeno je i da je upotreba sile bila neproporcionalna potrebi te da su i policajci gađali ljude koji su s prozora snimali prosvjede te se namjerno u prosvjednike zabijali vozilima.

Mubarak je optužen i za korupciju, a za isto se optužuju njegove sinove Alaa i Gamala, koji su, kao i otac, zatvoreni. Spomenute članove obitelji Mubarak mogla bi zadesiti sudbina iračkog vođe Sadama Huseina, koji je osuđen na smrt vješanjem, tvrde tamošnji mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 04:13