SVI ĆE ODGOVARATI

Neslavni završetak Mubarakovih: Tata i dva sina ići će pred sud zbog ubojstva

Tijekom 18 dana građanskih nemira u Egiptu ubijeno je više od 846 ljudi

KAIRO - Egipatski glavni tužitelj objavio je prekjučer da će svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak biti optužen zbog korupcije i ubojstva prosvjednika tijekom građanskih nemira u veljači, što je prvi put u modernoj povijesti arapskih naroda da je neka država svojega čelnika poslala pred sud. Mubarak, koji je Egiptom vladao 31 godinu, morao je odstupiti s vlasti nakon 18 dana antirežimskih prosvjeda. Sigurnosne snage, koje su radile po njegovim zapovijedima, prije toga su ubile više od 846 ljudi.

‘Druga revolucija’

Pritisak egipatskog naroda da odgovara zbog toga nije jenjavao ni nakon što je diktator predao vlast vojnom vijeću koje treba vladati do uspostave demokratski izabranih vlasti pa je Mubarak službeno uhićen u travnju.

Vojno vijeće nije pokazivalo pretjeranu želju da mu sudi, ali prijetnje građana “drugom revolucijom” očito je vladajuće natjerala na taj potez. U priopćenju glavnog tužitelja Mahmuda Abdel-Meguida naglašava se kako bi svrgnuti predsjednik, koji se donedavno doimao “nedodirljivim”, za optužbe za koje se tereti mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Pojedini analitičari naglašavaju kako će za nepristrano suđenje i dalje biti potreban pritisak prosvjednika. Uz Mubaraka, za optužbe zbog korupcije i ubijanja prosvjednika odgovarat će i njegova dva uhićena sina te suradnik Husein Salme koji je u bijegu.

Faraon u kavezu

- Prvi put u regiji živi će predsjednik doći na sud i suočiti se sa žrtvama svoje represije - izjavio je Hosam Bahgat, egipatski aktivist za ljudska prava, a novinar Vael Abdel-Fatah napisao je kako prizor “faraona koji je svrgnut i stavljen u kavez narodu pruža nadu”.

- Ovo je za milijune onih koji su trpjeli. To je najmanje što možemo učiniti - rekla je Zuhra Said, sestra Kaleda Saida, prosvjednika kojeg su ubili policajci i čija je okrutna smrt bila jedan od “okidača” za nemire.

Mubarak nije prvi moćnik protiv kojega je u zbivanjima “arapskog proljeća” podignuta optužnica.

Optuženi i kolege

Tuniski predsjednik Ben Ali i njegova supruga optuženi su za nasilje u nemirima u toj državi. Trenutačno su u Saudijskoj Arabiji koja je odbila zahtjev za njihovo izručenje, a Međunarodni kazneni sud zatražio je uhićenje libijskoga čelnika Moamara Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i šefa libijske sigurnosne službe zbog ratnih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 04:17