RAT NA SJEVERU AFRIKE: OPERACIJA 'ODISEJEVA ZORA'

FOTO, VIDEO Saveznici silovito na Gadafija: Nakon francuskih aviona, SAD napao raketama!

Danas smo intervenirali u Libiji pod mandatom Vijeća sigurnosti UN-a, a to činimo kako bi zaštitili civilno stanovništvo koje ubijaju njegovi vlastodršci - potvrdio je Sarkozy nakon završetka summita u Parizu

NOVO >>>>>>>>>> 23:20 Libijski lider Moamer Gadafi obratio se javnosti nekoliko sata nakon napada na njegovu zemlju putem državne televizije i hrabrio ih za 'obranu od agresora'.

- Agresija nas čini jačima! Aktivirat ću sve vojne baze kako bih obranio Libiju! Suprostavit ćemo se 'križarima' zajedno - rekao je Gadafi u svom obraćanju, a nešto ranije je predsjednik parlamenta Mohamed al-Zawi kazao kako je "barbarska agresija krenula nakon što je objavljen prekid vatre".

Obojica su više puta naglasili kako je narod spreman za rat i kako se na mnogo lokacija okuplja i pruža podršku u borbi protiv 'križara'.

22:01 Libijska državna televizija tvrdi da je jedan francuski zrakoplov srušen u Tripoliju. Državni mediji navode kako su saveznici napali civilne ciljeve te da ima žrtava.

21:40 Amerikanci i Britanci ispalili su najmanje 110 krstarećih raketa Tomahawk na Libiju, potvrdio je američki admiral William Gortney.

21:13 Američka vojska započela je raketni napad na libijsku zračnu obranu, javlja AP. Rakete su lansirane s američkih brodova u Sredozemnom moru, a napad bi se trebao odvijati u nekoliko faza. Mete su protuzračna obrana oko Tripolija te obalna područja u blizini Bengazija. Britanski premijer David Cameron potvrdio je kako su se u napad na Libiju uključile i britanske snage.

20:50 AP navodi kako će se u akciju u Libiji uključiti i Amerikanci - iz zrakoplova, brodova i podmornica žestoko će udariti po libijskoj zračnoj obrani te raščistiti put europskim saveznicima. Napad s krstarećim raketama Tomahawk trebao bi se dogoditi već danas, piše AP pozivajući se na izjave neimenovanog američkog obrambenog dužnosnika.

20:18 Dužnosnik američkog Ministarstva obrane Reutersu je izjavio kako američka mornarica priprema tri podmornice za akciju u Libiji.

19:50 Italija je predložila da NATO-ova baza kod Napulja bude zapovjedni centar za koordiniranu vojnu intervenciju savezničkih sila u Libiji, rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi. Fotografi France Pressea u međuvremenu javljaju o okupljanju borbenih zrakoplova u nekoliko zrakoplovnih baza na sjeveru i jugu Italije.

18:48 Francuski zrakoplov uništio je četiri libijska tenka jugozapadno od Bengazija, javlja Al-Jazeera.

18:32 Glasnogovornik francuskog ministarstva obrane Laurent Teisseire novinarima je potvrdio kako je "napadnuta i uništena prva meta". Dodao je da u operaciji protiv Gadafija sudjeluje 20 aviona na području 100-150 km oko najjačeg pobunjeničkog uporišta, grada Bengazija. Francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle u nedjelju kreće prema Libiji.

18:03 Francuski vojni zrakoplov otvorio je vatru u Libiji u 15.45, potvdilo je Ministarstvo obrane u Parizu. Meta je bila libijsko vojno vozilo.

17:05 Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je kako bi u prvim napadima mogli sudjelovati francuski, britanski i kanadski avioni. Na summitu svjetskih čelnika na kojem je pala definitivna odluka o napadu na Gadafijeve postrojbe u skladu s zaključcima rezolucije VS-a 1973. okupili su američka državna tajnica Hilary Clinton, britanski i francuski čelnici Cameron i Sarkozy, te predstavnici arapskih država Jordana, Maroka, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će pružiti logističku potporu napadima na libijske postrojbe. Summitu sazvanom na brzinu nazočio je i glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa, te glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon.

16:21 Televizija Al Arabiya javlja kako su misije nadgledanja iznad Libije započeli i talijanski zrakoplovi. No, talijanski premijer Berlusconi kaže kako njegova zemlja za sada samo ustupa svoje baze za napade te će se uključiti u akciju ako bude potrebno.

15:50 Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je kako je akcija protiv Libije već započela. Francuska vojska sprečava snage lojalne libijskom vođi Moamaru Gadafiju da napadnu Bengazi, rekao je Sarkozy. - Naše zračne snage suprotstavit će se svakoj agresiji - izjavio je francuski predsjednik i dodao: - Danas smo intervenirali u Libiji pod mandatom Vijeća sigurnosti UN-a, a to činimo kako bi zaštitili civilno stanovništvo koje ubijaju njegovi vlastodršci - potvrdio je Sarkozy nakon završetka summita u Parizu.

Francuski avioni Rafale uzletjeli su iz baze Saint-Dizier na istoku Francuske, javlja AFP. Tijekom prvih par sati misije nisu imali nikakvih problema. Britanski premijer David Cameron je rekao kako je Gadafi nastavio napadati civile u svojoj zemlji. - Moramo ga spriječiti u daljnjim napadanjima. Akcije moramo hitno poduzeti - napomenuo je Cameron.

15:45 Francuski mediji, TV postaja BFM i dnevnik Le Figaro, javljaju kako su francuski zrakoplovi već iznad libijskog teritorija! I BBC javlja, pozivajući se na vojne izvore iz Pariza, kako francuski avioni nadlijeću cijelu Libiju. Vjeruje se kako je to prvi znak intervencije nakon što je UN izglasovao zonu zabrane leta nad tom zemljom.

15:05 - Gdje je Francuska, gdje je NATO? Prekasno je! - zavapila je danas 50-godišnja stanovnica Bengazija dok u Parizu traju razgovori čelnika arapskog svijeta, EU i SAD-a o akciji u Libiji, javlja AP. - Zar moramo čekati da nas Gadafi pobije, prije nego svijet reagira. Vrlo smo razočarani - rekao je Adel Mansura koji s obitelji napušta Bengazi. Libijski je vođa Gadafi pak u otvorenom pismu upozorio saveznike: - Zažalit ćete ako se usudite intervenirati u našoj zemlji!

14:58 Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je kako je libijski vođa Moamar Gadafi "izgubio sav legitimitet" te da mora odstupiti. - On ne može ostati na vlasti. Kakav god bio rasplet, Gadafi mora otići - rekao je čelnik UN-a u intervjuu španjolskom dnevniku El Mundo.

14:15 Al-Jazeera navodi kako je u današnjem bombardiranju Bengazija poginulo 26, a ranjeno 40 osoba.

12:00 Iako su prva izvješća govorila kako je jutros srušeni borbeni zrakoplov pripadao Gadafijevim trupama, BBC-jev dopisnik iz Tripolija javlja kako je riječ o avionu koji je bio u pobunjeničkim rukama. Britanski premijer David Cameron, američka državna tajnica Hillary Clinton i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastat će se u Parizu u 11.30h, sat vremena prije šireg sastanka o Libiji. CNN javlja kako pobunjenički tenkovi i oni Gadafijevih snaga idu jedni prema drugima u Bengaziju.

PRIJENOS UŽIVO NA AL-JAZEERI

9:50 Reporter BBC-ja javlja kako su Gadafijeve snage tenkovima ušle u najjače pobunjeničko uporište, grad Bengazi!

Glasnogovornik libijskih pobunjenika potvrdio je da su Gadafijevi vojnici ušli u grad, pozivajući istodobno zapadne sile u pomoć.

09.05 - Unatoč proglašenju primirja, Gadafijeve snage nastavljaju napredovanje prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju, objavio je jučer neimenovani američki dužnosnik zadužen za nacionalnu sigurnost. AP jutros javlja kako su pobunjeničke snage kod Bengazija srušile libijski vojni zrakoplov. Reuters i BBC navode kako gradom odjekuju eksplozije te kako su pobunjenici primorani na povlačenje.

Amerikanci imaju informacije i da snage odane libijskom pukovniku nastavljaju bombardiranje zapadnog grada Misrate, gdje je prema bolničkim izvorima u petak poginulo 25 ljudi.

Istodobno, francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud izjavio je u petak kako očekuje da će vojna intervencija u Libiji početi u satima nakon današnjeg summita u Parizu.

- U subotu će se u Parizu održati summit svih glavnih sudionika operacije i diplomatskih napora. Mislim da će to biti dobar trenutak za slanje posljednjeg signala. To su SAD, Velika Britanija i Francuska koji su postavili ultimatum i uvjete u vezi s prekidom vatre. Stoga pretpostavljam da ćemo nakon summita, u roku nekoliko sati, pokrenuti vojnu akciju - rekao je francuski veleposlanik.

Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je kako nema opravdanja za UN-ovu rezoluciju kojoj je cilj okončati nasilje u Libiji te ju je nazvao "očitim kolonijalizmom", objavila je noćas TV mreža Al-Jazeera.

- To je očiti kolonijalizam. Za to nema nikakvog opravdanja i imat će ozbiljne posljedice za Mediteran i Europu. Godine 2011. oni nas koloniziraju, masakriraju i uvode zonu zabrane letenja, izvode napad za napadom. Otkud taj rasizam? Otkud ta mržnja? - pita se libijski vođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:28