OPERACIJA 'ZORA ODISEJE', 2. DAN: FOTOGALERIJA

Tripolijem odjekuju snažne eksplozije, dim nad Gadafijevom rezidencijom

Libijci najavili da će naoružati milijun civila! Gadafi Zapadu: Bit će ovo dug rat, a proći ćete kao Hitler i Musolini
== MANDATORY CREDIT TO US NAVY VISUAL NEWS SERVICE ==In this image released by the US Navy Visual News Service March 19, 2011 shows US Navy file photo taken January 14, 2003 at sea with USS Florida. USS Florida launches a Tomahawk cruise missile during Giant Shadow in the waters off the coast of the Bahamas. Giant Shadow is a Naval Sea Systems Command (NAVSEA)/Naval Submarine Forces experiment to test the capabilities of the Navy's future guided missile submarines. Florida is one of four Ohio-class ballistic missile submarines (SSBN) being converted to guided missile submarines (SSGN). Giant Shadow is the first experiment under the "Sea Trial" initiative of the Chief of Naval Operations' Sea Power 21 vision and the first in a series of experiments before converting and overhauling the four SSBNs to SSGNs. The SSGNs will have the capability to support and launch up to 154 Tomahawk missiles, a significant increase in capacity as compared to other platforms. AFP PHOTO / US NAVY VISUAL NEWS SERVICE / HANDOUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGN - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
 AFP

>>>>NOVO<<<< 21:31 AFP javlja kako glavnim libijskim gradom odjekuju snažne eksplozije. Jedna se začula i u blizini Gadafijeve rezidencije nakon čega se izdigao stup dima. Istodobno, čuje se pucnjava protuzračne obrane... Reuters je pozivajući se na izjave svjedoka izvijestio o povremenim eksplozijama i snažnoj paljbi koje se čuju i na ulicama u središtu Bengazija. Iz Pentagona su poručili kako im Gadafi nije meta.

21:28 Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izjavio je kako se nada da će libijska vojska "držati riječ" o novom prekidu vatre. - Iskreno se nadam i pozivam libijske vlasti da održe obećanje. Ovaj prekid vatre moramo još potvrditi - rekao je čelni čovjek UN-a na konferenciji za novinare u Egiptu.

Gadafijeve snage su izolirane i u dobroj mjeri zbunjene, rekao je glasnogovornik američke vojske na presici u Pentagonu.

KAKO JE IZGLEDAO PRVI DAN OPERACIJE PROČITAJTE OVDJE

20:20 Glasnogovornik libijske vojske objavio je kako su sve jedinice dobile zapovijed o prekidu vatre. Milad Fokehi rekao je da je odluka o prekidu vatre donesena nakon što je Afrička Unija pozvala na prekid neprijateljstava. Ovo je drugi prekid vatre koji su proglasile libijske vlasti. Podsjetimo, Gadafijev režim je prvi proglasio u petak, par sati nakon što je UN izglasovao zonu zabrane leta nad Libijom, ali su njegove snage nastavile napade na pobunjenička uporišta.

20:01 Talijanski brod koji je bio zatočen u Tripoliju napustio je luku glavnog libijskog grada, objavila je tvrtka koja je vlasnik broda. Svih 11 članova posade je dobro.

19:21 Počinje druga noć zračnih udara na Libiju, a BBC prenosi kako se u Tripoliju i večeras čuje pucnjava protuzračne obrane. AFP javlja da pucnjava odjekuje i u blizini Gadafijeve rezidencije.

18:50 Dva novinara agencije AFP nestala su u Libiji. Dave Clark (38) i Roberto Schmidt (45) pokrivali su sukobe oko grada Tobruka zajedno s fotoreporterom Getty Imagesa Joeom Raedleom. Ni jedan od njih nije se javio još od petka

17:45 Admiral Mike Mullen, načelnik Združenog stožera vojske SAD-a danas je u emisiji TV postaje CBS Face the Nation priznao da bi zona zabrane letenja nad Libijom mogla okončati pat-pozicijom sa Gadafijevim snagama. Mullen je rekao i da je konačan ishod vojne akcije u Libiji "vrlo neizvjestan". Upitan može li intervencija završiti pat-pozicijom Mullen je odgovorio: - Ne smislim da je na meni da na to odgovorim. Jasno, priznajem da je i to moguće. Vrlo je neizvjesno kako će ovo završiti.

17:25 Libijske vlasti objavile su kako su saveznici bombardirali zračnu bazu Al Watyah koja se nalazi 170 kilometara od Tripolija i oštetili oružje za protuzračnu obranu.

16:04 Italija je spremna upotrijebiti sva moguća sredstva kako bi oslobodila 11 članova posade talijanskog broda koji je zadržan u Tripoliju, rekao je talijanski ministar obrane Ignazio La Russa AFP-u

15:00 Stanovnici grada Misrate , jedinog koji je na zapadu Libije bio u rukama pobunjenika, javili su Reutersu da su Gadafijeve snage ušle u grad. U centru se čuje pucnjava. Gadafijev sin Saif al-Islam izjavio je kako je režim u Tripoliju "iznenađen" zračnim udarima saveznika.

13:50 Libijska državna agencija objavila je kako će vlada tijekom sljedećih par sati naoružati čak milijun muškaraca i žena. Dužnosnik libijske vlade tvrdi kako je broj Libijaca koji su poginuli u napadima saveznika narastao na 64.

13:24 Početni dio međunarodne operacije uspostavljanja zone zabrane leta u Libiji bio je uspješan, a ofenziva Gadafijevih snaga na Bengazi je zaustavljena, izjavio je načelnik Združenog stožera vojnih snaga SAD-a Michael Mullen.

13:19 Iran je upozorio Libijce da ne vjeruju Zapadu, koji je pokrenuo zračne udare na snage Moamera Gadafija. Tvrdi da je njihov cilj steći neokolonijalnu kontrolu nad zemljom bogatom naftom. Teheran je izrazio potporu ustanku protiv libijskog vođe, kao dijelu "islamskog buđenja" u arapskom svijetu, ali izražava sumnju u stvarne namjere zapadnih sila.

12:45 France Presse prenosi kako su se operacije francuskih zrakoplova iznad Libije nastavile.

12:20 Glasnogovornik američke vojske je potvrdio kako su s više od 40 bombi, bačenih ih iz stealth bombardera B-2 , gađali libijske ciljeve. Nije želio govoriti o kojim je ciljevima riječ, ali je napomenuo kako bi i u daljenjem sukobu rakete Tomahawk mogle imati bitnu ulogu. S druge strane, papa Benedikt je izrazio kako žali zbog sukoba i zatražio od vojske i nadležnih institucija da zaštite civile, za koje moli svim srcem.

11:10 Libijski je vođa Gadafi u najnovijoj poruci izjavio kako će protiv međunarodnih vojnih snaga voditi "dugi rat". Tijekom telefonskog javljanja u program libijske državne televizije otkrio je kako je otvorio skladišta oružja libijskom narodu. - Libijski je narod jedinstven. Muškarcima i ženama Libije dano je oružje i bombe. Nećete zakoračiti na ovu zemlju - rekao je Gadafi. Vođama Britanije, Francuske i SAD-a poručio je kako će "pasti kao Hitler i Musolini" jer "svi tirani padnu zbog pritiska masa".

10:45 Međunarodna koalicija je danas prijepodne prekinula bombardiranje vojnih ciljeva u Tripoliju i u Bengaziju, javljaju dopisnici agencija iz Libije

Prije nego što su jučer počeli napadi saveznika na Libiju, Moamer Gadafi uputio je pisma upozorenja Baracku Obami i drugim čelnicima. Ton pisma Obami, u kojem mu se obraća sa "sine moj", i drugog pisma upućenog francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, britanskom premijeru Davidu Cameronu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu sugerira da si pukovnik Gadafi ostavlja malo prostora za povlačenje, piše The New York Times.

- Libija nije vaša. Libija je za sve Libijce. To je nepravda, to je jasna agresija, a to je nepredvidiv rizik s obzirom na posljedice koje će imati na Mediteranu i u Europi. Vi ćete požaliti ako poduzmete korake prema miješanju u naše unutarnje poslove - upozorio je Gadafi koji se Obami obraća sa "sine moj".

- Ja sam vam rekao prije, čak i ako Libija i Sjedinjene Države uđu u rat, ne daj Bože, vi ćete uvijek ostati moj sin, a ja imam ljubavi za vas kao sina i ne želim promijeniti sliku o vama. Mi se sukobljavamo s al-Qa'idom islamskog Magreba, ništa drugo. Što biste vi učinili, kad bi oni nadzirali američke gradove snagom oružja? Recite mi, kako bi se vi ponašali, tako da mogu slijediti vaš primjer? - dodao je Gadafi.

10:25 - Reutersov reporter tvrdi kako je na mjestu bombardiranih područja vidio najmanje 14 beživotnih tijela. UNHCR je objavio kako je 3,823 ljudi izbjeglo iz zemlje samo prije, za vrijeme i poslije napada na Libiju.

Bombardiranje Tripolija nastavilo se i rano jutros, a američke i britanske snage ispalile su na dvadesetak glavnih ciljeva više od 110 Tomahawka. Libijski izvori tvrde kako je poginulo 48 osoba, a 150 ih je ranjeno.

Dok su trajali napadi jedan je zrakoplov nadlijetao rezidenciju Moamera Gadafija na jugu grada, otkuda je pružan najveći otpor. Ispaljivanje su protuzračne rakete, kao što je i pucano svim silama na zrakoplove. Libijci tvrde kako je jedan francuski zrakoplov pritom i srušen , ali Franzuci to demantiraju.

Gadafi je na napade osim oružjem odgovorio i javljanjem na državnoj televiziji, gdje je snage koje napadaju njegovu zemlju nazvao 'križarima', a napad na Libiju prozvao je barbarskim "jer je uslijedio u trenucima primirja". No američke, britanske i francuske snage tvrde kako je Gadafi prvi prekršio dogovor o primirju pa je napad bio neizbježan.

Uvidjevši kako nema mnogo izlaza, liberijski je diktator zatražio od Ujedinjenih naroda hitan sastanak Vijeća sigurnosti, ali odgovor na taj zahtjev nije dobio. Potom je krenuo prijetiti i obećao kako će Sredozemno more pretvoriti u bojno polje.

- Sredozemlje je postalo bojno polje. Napast ćemo sve civilne ili vojne ciljeve na Sredozemnom moru! Pozivam sve narode arapskih i islamskih zemalja, Latinske Amerike, Azije i Afrike da stanu uz narod Libije protiv agresora koji samo povećavaju našu snagu i jedinstvo - rekao je Gadafi.

No umjesto ujedinjenja arapskih i islamskih zemalja, stiglo je do suprotnog efekta. Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar navodno su stavili na raspolaganje svoje zračne snage .

Demonstracije i protivljenje napadu su tek zabilježeni u Los Angelesu, gdje je nekoliko tisuća prosvjednika obilježilo osam godina od napada i okupacije Iraka. Prevladavale su antiratne poruke i osuda Obamine politike, koju prosvjednici uspoređuju kao i onu Georgea Busha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:28