OPERACIJA 'ZORA ODISEJE', 3. DAN

VIDEO, FOTO Pobunjenici u Libiji: Stanje je katastrofalno, poginulo je 40 ljudi

Britanci proglasili Gadafija 'legitimnom metom vojne akcije', SAD upozorile: To ne bi bilo mudro
 AP Photo/Anja Niedringhaus

>>>>NOVO<<<< 22:45 - Glasnogovornik libijskih pobunjenika u Misrati, Salah, rekao je za BBC kako je situacija katastrofalna i kako je poginulo više od četrdeset osoba, te kako je više od njih dvije stotine ranjeno.

- Gadafi je naredio prekid vatre i ljudi su izišli na ulicu slaviti, a vojska je potom zapucala na njih. Pucali su i na kola hitne pomoći i ubili dvojicu vozača - očajan je bio Salah.

U međuvremenu, Italija je od saveznika zatražila da vojne operacije u Libiji stave pod savezništvo NATO-a jer će u suprotnom ponovno uvesti svoje zapovjedništvo u bazama koje je ustupila za akcije protiv Gadafijeva režima.

19:20 - Vrhovni zapovjednik američke vojske general Carter Ham kazao je kako libijski pobunjenici neće dobiti pomoć na terenu u vidu pješadije bez obzira što je moguće da Gadafi uspije preživjeti udare iz zraka i s mora.

- Naša misija je zaštititi civile i uvesti zonu zabranu leta iznad Libije, a ne pomagati libijske pobunjenike u njihovoj eventualnoj ofenzivi - rekao je general.

19:00 - Hrvatska je stala na stranu međunarodne zajednice i dala potporu akciji koja se provodi u Libiji jer smatra kako su pod Gadafijevim okrutnim pokušajima očuvanja režima stradali mnogi nevini i mnogo civili, a mnogi su isto tako u opasnosti. Hrvatska je ponudila svu potrebnu pomoć, baš kao i Europska unija koja je ponudila uz humanitarnu i onu vojnu za operacije u Libiji.

19:05 - Ruski premijer Vladimir Putin nazvao je savezničku akciju 'srednjovjekovnim pozivima na križarske ratove', čime je naljutio svog nasljednika predsjednika Dimitrija Medvedeva.

Medvedev je korištenje izraza križarski rat kao refenrecu na muslimansku zemlju nzvao 'neprihvatljivim.

- Da nije poduzeta akcija, situacija je mogla biti puno gora u odnosu na ovo što se sada događa – rekao je ruski predsjednik.

18:07 - Gadafijeve snage bombardiraju grad Zintan posljednjih nekoliko sati, priopćila je al-Jazeera. Veliki sukobi su i u gradu Misrati, ali tamo su deblji kraj izvukle Gadafijeve snage. Prema izvješćima pobunjenika, poginulo je 11 Gadafijevih vojnika, a ranjeno njih nekoliko desetaka.

Američke su snage kao odgovor na napade na Zintan lansirale još 12 raketa na ciljeve u Libiji, od čega pretežno na one protuzračne i općenito obrambene. Time je praktički nestala sva protuzračna obrana Gadafijeve vojske, a potvrdio je to i britanski premijer David Cameron.

- Neutralizirali smo libijsku protuzračnu obranu i pomogli spriječiti daljnji pokolj civila u Libiji - rekao je britanski premijer i još jednom naglasio kako je Gadafi prekršio nekoliko rezolucija UN-a, od čega je najozbiljnija ona o namjernom napadanju civilnih ciljeva, čak i nakon što je proglašeno primirje.

17:30 - Operacija Odisejeva zora, započeta u subotu napadom francuskih zrakoplova na položaje snaga odanih libijskom diktatoru Moamaru Gadafiju, vjerojatno će potrajati još neko vrijeme. Izjavio je to Henri Guaino, posebni savjetnik francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, dodajući kako glavni cilj zadan rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1973 (2011.) - zaštita civila - nije u potpunosti ostvaren.

15:22 - Švedska je vojska objavila kako je njenih šest do osam lovaca spremno za međunarodnu zračnu misiju nad Libijom ukoliko će Švedska sudjelovati. Riječ je o zrakoplovima Jas Gripen, a nad Libijom bi se mogli naći unutar 10 dana najviše. Švedska posjeduje 134 Gripena.

I Norveška je odlučila sudjelovati u savezničkim napadima na Libiju. Norveški je premijer Jens Stoltenberg najavio kako u pomoć Velikoj Britaniji, SAD-u i Francuskoj pomoći sa šest lovaca F-16.

15:10 - Snage libijske vlade povukle su 100 kilometara od pobunjeničkog uporišta Bengazija, no pokazale su kako imaju još dosta snage i želje za borbom nakon što su odbile protunapad pobunjenika. Pristaše Gadafija vratile su se sve do Adždabije, grada južno od Bengazija, nakon što su saveznički zračni napadi uništili većinu njihovih tenkova. Međutim, pobunjeničke snage koje su ih pratile raspršile su se nakon nekoliko neuspješnih prodora prema Adžabiji.

Pobunjeničke su snage došle i na 5 kilometara do pro-Gadafijevaca vjerojatno ohrabreni zvukovima savezničkih bombardera nad glavama iako niti jedan zrakoplov nije viđen. Uglavnom vojnici početnici brzo su pobjegli u strahu nakon što ih je zasula topnička vatra.

Pristaše Gadafija Adždabiju su zauzeli prošlog tjedna odakle su započeli i napad na sam Bengazi, no u tome su ih spriječili francuski vojni zrakoplovi odmah nakon što je Vijeće sigurnosti donijelo rezoluciju od sprječavanju nasilja nad civilima.

- To nije dopušteno rezolucijom Ujedinjenih naroda i o tome ne želim dalje razgovarati - rekao je Richards.

14:53 - Pristaše libijskog diktatora počeli su koristiti civile kao ljudske štitove, izjavio je glasnogovornik pobunjenika.

Neslužbeni izvori tvrde da su naoružani Gadafijevi vojnici navodno ušli u Misratu, jedino snažno uporište pobunjenika na zapadu Libije, odjeveni u civilnu odjeću te da su postavili snajpere na krovove kuća odakle pucaju po svima tko im se nađe u dometu.

- Snage diktatora tjeraju građane Zavijata, Mahdžuba i Al-Girana iz domova te im daju Gadafijeve fotografije i libijsku zastavu i odvode ih u Misratu gdje ih koriste kao ljudske štitove. Znaju da mi nećemo pucati na žene, djecu i starce - rekao je pobunjenički glasnogovornik za Reuters.

13:36 - General sir David Richards, glavni profesionalni zapovjednik Britanskih oružanih snaga i glavni vojni savjetnik britanske vlade, oštro je odbio mogućnost da libijski diktator postane glavna meta savezničkog napada komentirajući ranije izjave Liama Foxa i Williama Haguea.

13:00 - LONDON - Britanski ministar obrane Liam Fox izjavio je kako je libijski diktator Moamer Gadafi 'legitimna meta savezničke vojne akcije'.

- To je za sada potencijalna mogućnost, no jedan od glavnih problema koje imamo su i civilne žrtve koje bi mogle nastati kao kolateralna šteta takvog napada - izjavio je Fox za BBC.

U komentaru na Foxovu izjavu, američki je ministar obrane Robert Gates objasnio kako 'ne bi bilo mudro' da koalicijske snage pokušaju ubiti Gadafija.

- Smatram važnim da sve akcije poduzimamo u okvirima rezolucije Ujedinjenih naroda - rekao je na putu prema Rusiji.

Dodao je kako je vojna intervencija dobila podršku 'vrlo raznovrsne koalicije' te upozorio: 'Ukoliko počnemo s dodavanjem dodatnih ciljeva to bi moglo stvoriti probleme.'

12:29 Izvori bliski libijskoj vladi demantirali su navode oporbe kako je ubijen jedan od Gadafijevih sinova, Khamis, javlja AIG . To su besmislice, poručuju. Naime, nekoliko bliskoistočnih medija javlja da je Kamis Gadafi od posljedica ozljeda umro nakon što se libijski pobunjenik vojnim avionom zabio u bazu Bab al-Azizija. Riječ je o Gadafijevom šestom sinu, zapovjedniku libijske elitne vojne postrojbe - Kamisove brigade.

12:15 Snage libijskog vođe pukovnika Gadafija povukle su se na oko 100 kilometara od najjačeg pobunjeničkog uporišta Bengazija, javlja AFP. - Ako nam Zapad ne pomogne, Gadafijeve snage će nas žive pojesti - rekao je jedan od ustanika kod Adždabije, strateškog grada na istoku Libije koji pobunjenici pokušavaju ponovno osvojiti reporterima Reutersa. Istaknuo je da vojska libijskog vođe i dalje raspolaže s puno vojne opreme, iako je dio uništen u koalicijskim napadima na cesti prema Bengaziju.

11:20 - Pristaše libijskog diktatora napadnute su danas u gradu Adždabija hitrom akcijom savezničkih snaga.

Adždabija je strateški važan grad kojeg pobunjenici ponovo pokušavaju osvojiti. Prvi je pobunjenički napad počeo oko 3 sata ujutro, no Gadafijeve su snage žestoko uzvratile. Tada su u pomoć pobunjenicima priskočili Saveznici koji od jutra provode zračne napade. - Čeka se početak francuskog bombardiranja kao i dodatnu opskrbu potrebnim sredstvima - rekao je jedan od pobunjenika uvjeren da će ponovo zauzeti Adždabiju.

Gadafijeve su snage bile napale i grad Zueitina gdje se nalazi naftni terminal.

_________________________________

TRIPOLI - Zapadne su sile u posljednjem zračnom napadu na Libiju uništile zgradu u samom središtu Tripolija za koju tvrde da je zapovjedni centar pukovnika Moamera Gadafija, piše BBC.

Novinarima su odvedeni na lokaciju uništene zgrade, međutim nije poznato je li u napadu bilo ljudskih žrtava.

Britanija je spremna krenuti u precizan napad na samog diktatora Muamera Gadafija, izjavio je britanski ministar obrane Liam Fox koji je u nedjelju odmah i dodao kako bi bez razmišljanja odobrio uništenje Gadafijeve rezidencije kada bi sa sigurnošću znao da se civilne žrtve mogu izbjeći.

Fox se zavjetovao uništiti kompletnu Gadafijevu vojnu infrastrukturu dok su njegovi stariji dužnosnici priznali kako bi radije da saveznički napad dovede do promjene režima.

Britanske su vlasti sinoć odbile negirati mogućnost kopnenog napada navodeći samo kako im to 'trenutačno nije u planu'.

Saveznici (SAD, Italija, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Katar i Francuska) su sa zračnim napadima nastavili s nedjelje na ponedjeljak nakon što je uspješno zaustavljeno napredovanje Gadafijevijh snaga prema Bengaziju, pobunjeničkom uporištu. Meta i ovaj puta nije bio sam Gadafi već uglavnom libijska protuzračna obrana.

Bombardiranje ciljeva u Libiji kritizirao je glavni tajnik Arapske lige Amr Musa navodeći kako je stradao značajan broj civila. Međutim, SAD je zajedničke napade na područje Libije južno od Bengazija ocijenio 'uspješnima' te da za sada nema informacija o civilnim žrtvama.

KAKO JE IZGLEDAO PRVI DAN OPERACIJE PROČITAJTE OVDJE

KAKO JE IZGLEDAO DRUGI DAN OPERACIJE PROČITAJTE OVDJE

Napadi su također dodatno smanjili libijski nadzor zračnog prostora te onemogućili zračne aktivnosti Gadafijevih snaga.

- Vrlo smo učinkoviti u zračnim napadima i značajno smo onesposobili Gadafijevu zračnu obranu. Među ciljevima bile su i kopnene snage koje se kreću prema pobunjeničkim uporištima - objasnio je američki viceadmiral William Gortney te još jednom napomenuo kao Gadafijeva rezidencija i on sam neće biti meta.

Gortney je naglasio kako prekid vatre koji je najavio libijski diktator u nedjelju nije vjerodostojan.

- Preispitujemo sve što Muamer Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i zapovjedio vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre - istaknuo je Gortney dodavši kako pobunjenici još uvijek nisu sigurni od napada snaga pristaša diktatora koje su nakon savezničkog bombardiranja 'izolirane i zbunjene'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:27