KOD PREDSJEDNICE

FOTO: PETROV IZNENADIO MILANOVIĆA NA PANTOVČAKU Čelnici Mosta i SDP-a na konzultacijama, Milanović: 'Nemam pojma što se događa u SDSS-u'

Bio je to prvi Milanovićev boravak u Predsjedničkim dvorima od pobjede Kolinde Grabar Kitarović
Zagreb, 261115. Ured predsjednice, Pantovcak.U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic u tijeku su konzultacije oko sastavljanja nove Vlade RH.U Uredu predsjednice susreli su celnici koalicije Hrvatska raste i MOST-a.Na fotografiji: Zoran Milanovic pozdravlja predstavnike MOST-a.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

- Oh, bok! - dobacio je Zoran Milanović, šef SDP-a, iznenadivši se kad je na hodniku Ureda predsjednice na Pantovčaku u četvrtak naletio na šefa Mosta Božu Petrova i njegove suradnike. Oni su nedugo prije toga završili konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te su čekali da daju izjavu novinarima. Milanović se kratko zadržao kod predsjednice Grabar-Kitarović. Bio je to njegov prvi dolazak na Pantovčak otkako je Grabar-Kitarović postala predsjednica.

- Imamo 66 potpisa, bez Mosta ne možemo - izjavio je Milanović dok se uz njega stiskala Vesna Pusić.

No, Božo Petrov iz Mosta ponovio je ono što već danima iznosi u medijima i istaknuo da trenutno zastupa 16 zastupnika Mosta, a da bi za još dvije zastupnice trebao saznati ovaj vikend.

- Došli smo potvrditi ono što zadnjih dana komuniciramo. Nemamo trenutno opredjeljenje ni prema desnoj ni prema lijevoj opciji - rekao je Petrov i dodao da ne zna koliko bi sve još moglo potrajati. Istaknuo je da sada čekaju obje strane da ovih dana potpišu reforme. Milanović je dodao da oni imaju 66 potpisa, od čega šest predstavnika manjina, te da ne zna što se događa u SDSS-u.

- Mi bismo htjeli cijeli Most da nastavimo razgovarati o budućnosti Hrvatske - rekao je Milanović te dodao da ne "peca" potpise i ne vrši pritisak ni na koga.

- Ne znam što se dogaša u SDSS-u - ponovio je šef SDP-a.

Božo Petrov uspinjao se prvi stepenicama u Ured predsjednice, a pratili su ga Robert Podolnjak, Stipe Petrina i Ivan Lovrinović koji im se pridružio sa zakašnjenjem.

- Dolazite jedan po jedan - primijetili su novinari.

- Simpatično smo rastreseni - dobacio je Podolnjak.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u 13.45 sati započela konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor. Prvi su s predsjednicom razgovarali predstavnici IDS-a, a onda su uslijedili zastupnici nacionalnih manjina. Furio Radin okupljenim je novinarima otkrio da je sedam zastupnika manjina složno te da imaju isti stav, odnosno će podršku za mandatara dati Zoranu Milanoviću.

Ermina Lekaj Prljaska, zastupnica albanske manjine, odbila je dati izjavu medijima, a Radin je kazao da je na "posredan način i njima rekla da nije njihova mišljenja". Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, rekao je da je s predsjednicom Grabar-Kitarović imao ugodan razgovor.

- Odlučili smo preliminarno podražati Zorana Milanovića za mandatara. Dali smo mu potpis za sastavljanje Vlade, a ako ne uspije, moja baza će odlučivati što dalje - rekao je Bilek. Raspoložen za davanje izjava medijima nije bio ni predstavnik mađarske manjine Šandor Juhas. Grabar-Kitarović je telefonski jučer razgovarala s Milanom Bandićem koji je u Budimpešti, a ima dva mandata u Saboru, potvrdio je glasnogovornik njezina Ureda Luka Đurić te je tijekom dana potvrdio da je telefonski razgovarala i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a u međuvremenu je osnovao i svoju stranku Hrid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:27