PROMPTNO SMIJENJEN

DIPLOMATSKI SKANDAL 'Ambasador je na otvaranje konzulata pozvao osuđenog pedofila!'

Erjavec je rekao kako je istraga ministarstva vanjskih poslova pokazala da ga je Balažic obmanjivao kad je jamčio da je slovenski iseljenik u Australiji, biznismen Nicholas Oman, u ožujku ove godine na prijam povodom otvaranja konzulata u Melbourneu došao bez poziva
 Marko Miščević/Cropix

LJUBLJANA - Slovenija će povući svojega veleposlanika u Australiji Milana Balažica jer je na svečano otvaranje konzulata u Melbourneu pozvao čovjeka koji je u Australiji bio osuđen zbog pedofilije, najavio je u utorak šef slovenske diplomacije.

"Nisu ispunjeni objektivni uvjeti da bi Balažic i dalje mogao ispunjavati zadaće koje su mu povjerene", kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodavši da je vladi i službeno predložio da razriješi veleposlanika kojega je o tome obavijestio depešom.

Erjavec je rekao kako je istraga ministarstva vanjskih poslova pokazala da ga je Balažic obmanjivao kad je jamčio da je slovenski iseljenik u Australiji, biznismen Nicholas Oman, u ožujku ove godine na prijam povodom otvaranja konzulata u Melbourneu došao bez poziva, jer dokumenti i fotografije dokazuju suprotno, a Oman je duže vremena bio neposredno u u veleposlanikovu društvu, pa su kasnije i zajedno objedovali. Uz to, neistinitom se pokazala tvrdnja Balažica da je kontakt s Omanom zahtijevala slovenska vlada, ustvrdio je Erjavec.

Oman (72), koji ima državljanstva Slovenije, Australije i Liberije, bio je dobavljač oružja koje je slovenska vlada kupovala na početku rata za slovensku nezavisnost i u Sloveniji je kupio više nekretnina.

Sud u Melbourneu osudio ga je 2006. na 6 godina zatvora zbog pedofilije u Liberiji i Tajlandu, zbog čega je uveden i u australski registar pedofila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:38