HOĆE LI DOBITI VIZE?

ČETIRI MAJMUNA U DIPLOMATSKOM SKANDALU Trebali su krenuti na put, ali onda je sve pošlo po zlu...

 Wikipedia

Saudijska Arabija zbog najnovijeg diplomatskog skandala odbija primiti malene amazonske majmune iz švedskoga zoološkog vrta, pišu švedski mediji.

Patuljasti marmoseti iz zoološkog vrta Skansen u Stockholmu trebali su biti prebačeni u Rijad, ali tamo ih više ne žele zbog novonastale političke situacije.

Naime, prošloga tjedna Saudijska Arabija opozvala je svog veleposlanika u Švedskoj nakon što je skandinavska država okončala sporazum o isporuci oružja moćnoj arapskoj državi prije mjesec dana.

- Pomalo je i smiješno. Morat ću sada pričekati da opet dodijele vize švedskim biznismenima. Možda će i majmuni dobiti vize, našalio se Jonas Wahlstrom, šef Skansena.

Naime, švedska odluka o okončanju sporazuma reakcija je na odluku saudijskih vlasti da spriječe govor ministrice vanjskih poslova Margot Wallstrom na sastanku Arapske lige u Kairu.

Saudijska Arabija napala je švedsku šeficu diplomacije zbog "uvredljivog" govora kojega smatraju sramotnim miješanjem u njihove untuarnje opslove.

Margot Wallstrom u govoru je plamirala istaknuti švedsko zalaganje za poštivanje ludskih prava u međunarodnoj zajednici te pozvati arapske države da fokusiranju svoju pažnju na ženska prava te pravo na slobodu vjerskog izražavanja.

Margot Wallstrom poznata je kritičarka režima u Saudijskoj Arabiji kojega naziva diktaturom.

Patuljasti marloseti su najmanji majmuni na svijetu. Mogu narasti od 14 do 16 cm, a teški su svega 140 grama (mužjaci) i 120 grama (ženke).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:11