SKANDAL U SLOVENIJI

Erjavec posjetom Moskvi prekršio europsku politiku?

 Uroš Hocevar / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odbacio je u četvrtak optužbe oporbe da je svojim prošlotjednim posjetom Moskvi napravio otklon od europske politike prema Rusiji koja se zbog ukrajinske krize zaoštrava te da se pred posjet nije konzultirao s parlamentom.

"Slovenija podupire teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, a nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini došlo je vrijeme za početak dijaloga", kazao je Erjavec pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku te dodao da mu je ruski ministar Sergej Lavrov u razgovoru potvrdio da je Moskva spremna na početak dijaloga s novim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom ako se zaustave napadi na proruske separatiste na istoku zemlje.

Erjavec je zanijekao tvrdnje oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) da je slovenska vanjska politika prema Rusiji postala "neuravnotežena" i u suprotnosti s europskim smjerom te da o svom putu u Moskvu nije pravodobno informirao parlament.

"Prioriteti naše vanjske politike nisu se promijenili, a jedan od prioriteta su i dobri odnosi s Rusijom. Moj posjet Moskvi nije bio u suprotnosti s direktivama EU-a, u isto vrijeme kad i ja u Moskvi je bilo i više drugih ministara iz zemalja EU-a", branio se je Erjavec pred odborom odgovarajući na kritike oporbe.

Oporba je navela kako smatra pogrešnim što je on u Rusiju otišao u vrijeme kad se odvijaju sukobi u Ukrajini jer je Moskva upletena u tamošnji sukob te smatraju da je kršio zakon time što o svojoj namjeri nije precizno obavijestio parlament kao kreatora vanjske politike.

Zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Jožef Jerovšek istaknuo je kao simptomatično i to što slovenski predsjednik Borut Pahor nije bio na sastanku u Varšavi na kojemu je bio američki predsjednik Barack Obama.

Erjavec je rekao da Pahor na susretu nije mogao sudjelovati iako je bio pozvan, jer je u isto vrijeme bio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini te da nije bilo moguće da Pahora na susretu zamijeni ministar vanjskih poslova budući da se radilo o susretu s predsjednicima država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 01:20