ORBAN POD PRITISKOM

Bruxelles ozbiljno razmišlja o ‘nuklearnoj opciji‘ protiv Mađarske!

Mladi Péter Magyar ozbiljno ugrožava mađarskog premijera iznutra. Orbánovu Fideszu popularnost pada, Magyarovoj TISZA-i raste

Mađarski premijer Viktor Orban na skupu u Budimpešti

 

 Gergely Besenyei/Afp

Sve su glasniji pozivi da se Mađarskoj, kao glavnom saboteru rada europskih institucija, oduzme pravo veta prilikom glasanja o ključnim političkim odlukama Europske Unije. Posljednja koja je uputila apel, a čiji poziv od dosadašnjih ima najveću težinu, šefica je belgijske diplomacije Hadja Lahbib. Ona je u intervjuu za portal Politico kolege pozvala da "donosu hrabre odluke" i ubrzaju proceduru kojom bi se toj članici Unije pravo glasa oduzelo zbog nepoštovanja temeljnih vrijednosti na kojima počiva Unija.

image

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib

Eric Lalmand/Afp

Vremena je malo. Naime, Bruxelles ovog mjeseca čekaju važne odluke, od rasprave o raspodjeli ključnih političkih pozicija do pomoći za Ukrajinu i proširenja. Osim toga, u bespresedanskim vremenima, kada su ključni jedinstvo i brzina, Belgija će 1. srpnja rotacijsko predsjedništvo predati upravo "saboterskoj" Budimpešti.

"Ovo je trenutak istine", poručila je Lahbib.

Međutim, mnoge zemlje zasad oklijevaju podržati "nuklearnu opciju" u obuzdavanju Mađarske. Politico podsjeća da su neke države članice radije razmatrale "druge, kreativne načine" da se prilikom odlučivanja zaobiđe Budimpešta. Kao jedna od opcija za Orbánovo sankcioniranje spominjala se mogućnost da Mađarska dobije "slab portfelj" u sljedećoj Europskoj komisiji. Orbán se radi povećanja osobnog utjecaja nada prestižnom resoru povjerenika za proširenje.

Lahbib, zanimljivo, nije podržala pozive da se zbog "osjetljivih vremena" odgodi mađarsko predsjedanje iako se za takvu mogućnost svojedobno zalagala i Njemačka.

image

Viktor Orban na skupu uoči izbora u EU poziva na mir u Ukrajini.

Gergely Besenyei/Afp

Glasnogovornik stalnog predstavnika Mađarske pri EU na komentare o članku 7 zbog mađarskog stavljanja veta na pomoć Ukrajini rekao je da je mađarski cilj "zadržati EU izvan rata koji bjesni u našem susjedstvu". "Ako rat dođe u Europu, članak 7 bit će nam najmanji problem", kazao je.

image

Viktor Orban s pristašama u Budimpešti.

Gergely Besenyei/Afp

Sudeći po anketama u Mađarskoj, samom Viktoru Orbánu najmanji je problem to što je Fidesz skoro jedina stranka za koju nema mjesta ni u jednoj europskoj grupaciji. Fidesz i njegov manji koalicijski partner Kršćansko-demokratska stranka u protekla su četiri saziva imali 13 od 21 zastupnika u europskom parlamentu. Međutim, nenadano pojavljivanje Pétera Magyara i stranke TISZA moglo bi promiješati karte.

Mlađahni političar Magyar (1981.) bivši je istaknuti član Fidesza. Prošli mjesec proveo je u velikoj kampanji obilazeći Mađarsku, a njegovi skupovi u ruralnim krajevima bili su izuzetno dobro posjećeni izazivajući pažnju političkih komentatora. Glavni zaključak je da Magyar zasad ozbiljno "potkopava potporu Orbánu". Međutim, tek treba vidjeti koliko Magyar može ugroziti Orbána. Izvjesno je, kažu mađarski analitičari, da će biti katastrofalan po manje oporbene stranke, čije bi biračko tijelo mogao preuzeti, te da predstavlja dosad najozbiljnijeg protukandidata Orbánu.

image

Pristaše stranke TISZA prosvjeduju u glavnom gradu Mađarske.

Attila Kisbenedek/Afp
image

Peter Magyar (43), bivši član Fidesza, a danas šef oporbene stranke TISZA

Attila Kisbenedek/Afp

U anketama krajem travnja tek 42 posto birača davalo je podršku Orbánu (2022. je na nacionalnim izborima dobio 55 posto) dok je Magyarova novoosnovana stranka bilježila strelovit rast i bila na oko 23 posto podrške. Najnovije ankete pokazuju da je Magyara 30 posto glasača koji su već odlučili za koga će glasati odabralo kao najboljeg političkog lidera.

Mađarskim biračima smeta katastrofalno stanje mađarskih škola i bolnica, jaka emigracija iz zemlje i dolazak stranih radnika iz Azije, piše Nick Thorpe, dopisnik BBC-ja iz Mađarske.

Međutim, Fidesz se u anketama donekle oporavio, a to bi mogla biti posljedica strahovitog trošenja na politički marketing. Budimpeštanski trust mozgova Political Capital procjenjuje da su Fidesz i njegovi saveznici potrošili neviđenu količinu novca na oglase na društvenim mrežama. "Od početka ove godine potrošili su tri puta više nego sve ostale stranke zajedno za promociju na Facebooku i Googleu", tvrdi Péter Krekó, direktor Political Capitala.

Već je jasno da će Magyar nakon europskih izbora pokušati kapitalizirati rast popularnosti i napasti Orbána na domaćem terenu. Magyar Mađare privlači jer je stavio naglasak na korupciju u vodećoj stranci, a igra i na zasićenost mnogih Orbánovom autokratskom vladavinom.

Fidesz je u međuvremenu promijenio poruku kojom pokušava zadržati glasove birača. Raniji oglasi vladajuće stranke uglavnom su prikazivali predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen okruženu oporbenim mađarskim političarima koji su etiketirani kao "sluge Bruxellesa", piše EU Observer. Međutim, s novih plakata šalje se jednostavnija poruka. Riječ je o izboru između rata i mira. Fidesz je, dakako, taj koji želi mir, a na plakatima s porukom "zaustavite rat" vidljiva je silueta mađarskog milijardera lijeve provenijencije, glavnog Fideszova krivca za sve Georgea Sorosa.

Podsjetimo da su veliki problemi Bruxellesa s Mađarskom počeli puno prije eksplozije svjetskih kriza koju danas gledamo. Orbán je na vlast došao prije 20 godina, kada je započeo preuzimanje demokratskih poluga društva poput neovisnog sudstva ili slobodnih medija. Zbog toga je 2018. europski parlament započeo s procedurama iz spomenutog članka 7. Mađarska je u međuvremenu zbog nepoštovanja temeljnih vrijednosti Unije kažnjena zamrzavanjem sredstava iz fondova Europske unije, no to nije spriječilo Orbána da nakon ruske invazije počne stvarati probleme na europskom planu, igrajući de facto na strani Vladimira Putina. Glasanje uz ostatak Unije uvjetuje europskim novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 11:07