PETRO POROŠENKO

Bivši ukrajinski predsjednik: ‘Hvala Plenkoviću, ali i hrvatskom narodu zbog pokazane solidarnosti‘

Porošenko kaže da je Putin manijak, zlo, ratni zločinac te mu je cilj uništiti cijelu državu

Petro Porošenko

 N1/screenshot

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji se nalazi u Kijevu, gostovao je u emisiji Studio uživo na N1 Televiziji te je razgovarao s Ivom Puljić Šego.

“Mislim da se Hrvati još uvijek sjećaju kako je spavati tijekom rata i kako preživjeti rat. Ja sam u središtu Kijeva, manje od deset kilometara od mene nalaze se ruske postrojbe. Samo jučer i prekjučer oni su gađali civilne objekte u Kijevu, a danas smo evakuirali civile iz Buče, Irpina, Gastomila. Ponosan sam što smo samo iz tih mjesta evakuirali više od 8000 građana. Ta su mjesta potpuno uništena, više ne postoje. To je politika Rusije – uništiti sve pred sobom”, rekao je Porošenko.

Zahvalio je hrvatskim medijima što prenose sve informacije iz Ukrajine, kako Rusi ne bi mogli širiti svoje lažne vijesti. Zahvalio se i premijeru Andreju Plenkoviću kojeg naziva prijateljem Ukrajine, ali i hrvatskom narodu zbog pokazane solidarnosti.

“Mi definitivno mislimo da se borimo za demokraciju. Ovo je borba protiv zla, protiv vraga, ludog manijaka Putina koji je u samo posljednja dva dana u Mariupolju ubio više od 1400 građana, civila, uključujući i djecu. Oni napadaju rodilište, dječju bolnicu… Najšokantnije je što je njihov ministar (Sergej) Lavrov, koji je isto ratni zločinac, rekao da je to bio prethodno planirani napad”, rekao je Porošenko.

Lavrov je ranije danas rekao da je to rodilište već dugo bilo u rukama bojne Azov i drugih radikalista, i da su oni sve trudnice i sve medicinske sestre maknuli iz tog rodilišta i tamo uspostavili svoju bazu.

Porošenko je pokazao fotografije na kojima se vidi da su pred razorenom bolnicom majke s malom djecom te da odvoze ranjene majke.

“Pogledajte, trudnice, djeca… To je po Rusima radikalna Ukrajina. Ovo na slici je novorođenče i evakuacija iz bolnice ranjene majke i trudnice. Najradikalniji Ukrajinci, po Lavrovu, su naša djeca, i zato je u ova dva tjedna ubio više od 50 djece. Ako to nije ratni zločin, što onda jest”, rekao je Porošenko.

“Danas imamo (Ukrajinci) jednu od najjačih vojski na svijetu. Ponosan sam što smo zaustavili najveću vojnu mašinu na svijetu, kriminalnu mašinu. Jedino što želimo je da budemo slobodni”, rekao je Porošenko.

“Ovo nije rat protiv Ukrajine, nego protiv cijelog Zapada, protiv naših vrijednosti. Ne postoji nijedna druga nacija koja želi mir koliko i Ukrajina. Podupiremo sve diplomatske napore i sada demonstriramo jedinstvo. Nemamo više vladu i oporbu, svi smo sada jedinstveni i svi mi štitimo naš narod. Podupiremo rješenja koja se tiču prekida vatre, povlačenja Rusa, ali imam loša iskustva iz pet godina pregovora s Putinom. Putinu se ne može vjerovati, nikad nije održao obećanje. On misli da može nastaviti napade, on ide onoliko daleko koliko mu mi dopustimo. On sada ide dalje, neće stati u Ukrajini, nego će nastaviti dalje. Bori se za vezu između Krima i Donbasa. Nitko ga sada neće zaustaviti ako mi izgubimo. Povući će vezu između Kalinjingrada i Ukrajine kroz Litvu, i zato moramo biti jedinstveni i dobiti najbolje naoružanje i onda će ukrajinska vojska moći zaustaviti Rusiju i obraniti Europu”, rekao je Porošenko.

Ponovio je da traže uspostavu zone zabrane leta nad Ukrajinom.

“Rekli su ne, da bi to značilo da bi se NATO uključio u rat, ali imam lošu vijest – NATO je već u ratu. Ako već ne zonu, želimo dobiti MiG-29 avione, imamo najbolje pilote, zaštiti ćemo nuklearke, civilne objekte i ukrajinsko nebo. To je win-win oblik suradnje, zadovoljni smo odlukom poljske vlade, isto očekujemo od slovačke, rumunjske i češke vlade”, rekao je Porošenko.

Pentagon je odbio ideju Poljske za slanjem MiG-ova. “Možemo ih dobiti bez Pentagona. Svaki sat rata bez tih borbenih aviona znači dodatne smrti Ukrajinaca. Svaki sat znači ukrajinsku krv. Mi smo spremni primiti avione od bilo koga, izravno, neizravno. Zahvalni smo za sve što radi EU, ali ovo je važno. Zahvalni smo za sankcije, ali svaki dan dok Putin odbija povući vojsku i ubija Ukrajince te sankcije moraju biti sve strože. Još oružja, još sankcija, status kandidatkinja i novi Marshallov plan za Ukrajinu, to su četiri stvari koje je potrebno učiniti sada”, odgovorio je Porošenko.

“Putinu je mjesto u Haagu, on je ratni zločinac”

Rekao je da Ukrajina daje primjer kako treba postupati, djelovati i da je bitno da to strani partneri vide.

“Članice EU-a i drugi Zapadni svijet nikada nisu bili tako jedinstveni što se sankcija tiče. Bravo EU, bravo SAD, bravo ostale članice NATO-a, hvala što ste pokazali jedinstvo, ali molimo, nemojte sada stati budite odlučni u djelovanju jer jedino tako možete spasiti svijet”, apelirao je Porošenko.

“Čvrsto stojim iza šestog predsjednika (Volodimira Zelenskog, op.a.) i tijekom ovih pregovora, sastanaka, napora… Jer ovo je jedini način kako možemo pobijediti Putina. Istina je s nama, borimo se za vlastitu zemlju, za vlastiti narod i definitivno ćemo dobiti”, rekao je Porošenko.

Komentirajući Vladimira Putina, Porošenko je rekao: “U Ukrajini za njega imamo samo jedan odgovor – bježi iz Ukrajine. Ruske postrojbe izađite iz Ukrajine. Imamo i jače riječi za to. A znate li gdje je njemu mjesto? U Haagu. On je ratni zločinac. Ne vidim drugo rješenje izlaza iz krize. Moja osobna poruka Putinu je: pažljivo prouči Miloševićev slučaj jer sjedit ćeš na istoj optuženičkoj klupi”, rekao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 14:27