PETRO POROŠENKO

‘Putin će završiti kao Milošević. Milanović? O njemu mislim što i Plenković! Kad bi posjetio Buču, promijenio bi stav o Rusiji‘

Na pitanje može li državljanin RH biti dio razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, odgovorio je da je to kompleksno pitanje

Petro Porošenko

 Str/AFP

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarao je s RTL-ovim reporterom Goranom Latkovićem o situaciji na bojištu, Vladimiru Putinu, ali i o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Podsjetio je kako rat u Ukrajini traje već 77 dana te da nema sigurnog mjesta na cijelom teritoriju.

- Ukrajina je teritorijem najveća zemlja u Europi. Svih 77 dana smo ostali ovdje, štitili smo našu zemlju. Upravo sam se vratio iz Mikolajiva gdje imamo civilne borbe. Druga mjesta gdje se vode žestoke borbe su istok naše zemlje - Izjum, Lisičanska i Sjeverodoneck, te Mariupolj - definitivno simbol ukrajinske hrabrosti.

Potvrdio je da na nekim dijelovima bojišta, uključujući regiju Harkiv, ukrajinske trupe izvode taktički protunapad.

- Za neke trupe operacije su obrambene, pogotovo u regijama Doneck i Luhansk, južno od Zaporižja i kod Dnjipra, tamo se isto vode žestoke borbe. Znamo da svaki dan imamo veliki broj raketiranja, zračnih napada, bitke na Crnom moru, ovo je veliki rat. U toj situaciji Rusija plaća veliku cijenu jer prema informacijama Oružanih snaga Ukrajine, imamo 26.500 ruskih vojnika koji su zauvijek ostali u Ukrajini, to je cijena njihove agresije na Ukrajinu. Oni se ne bore s našom vojskom nego s našom djecom, ženama, ubijaju i siluju žene, djevojčice i djecu, ubijaju muškarce sa zavezanim rukama. Rusi su barbari, zaslužni za masakr. I zbog toga će završiti na suđenju. Hrvatski narod točno zna što to znači i što je Haški sud i primjer ratnog zločinca Miloševića. Siguran sam da će Putin pratiti Miloševićev put, rekao je za RTL.

Komentirajući Putinov govor prije dva dana u Moskvi na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede ocijenio je da Putin i ostatak svijeta žive u 'dva različita svemira'.

- Putin je rekao da se bori na svom tlu, a to je naše ukrajinsko tlo. Mi štitimo našu zemlju, domovinu, žene, djecu, roditelje. Putin je kazao da NATO napada Rusiju. Nikad u povijesti NATO nije napao nikog. NATO će štititi i braniti zemlje članice.

Istaknuo je da Ukrajina rat nije tražila, ali da neće odustati te da 'nema niti jedne nacije na svijetu koja želi mir više od Ukrajinaca'.

- Što prije rat završi to bolje. Znate li što trebamo da rat kraće traje? Oružje, oružje, oružje. Ponosan sam što sam 2014. kao predsjednik stvorio novu ukrajinsku vojsku temeljenu na NATO standardima i borimo se s ruskom vojskom koja se temelji na sovjetskim standardima. Zato smo iznenadili svijet, zato 77 dana pokušavamo zaustaviti rusku operaciju. Putin je slab, trebamo sankcije, embargo. Nafta i plin su dva stupa ruskog gospodarstva i svaki barel nafte je bomba protiv ukrajinskih civila. Potrebna je kompletna izolacija Rusije. U toj situaciji Putin transformira svoju zemlju u Sjevernu Koreju. Mi Ukrajinci smo slobodan narod. Mi Ukrajinci smatramo se Europljanima, poručio je.

Iskoristio je priliku da pozdravi premijera Andreja Plenkovića, koji je za vikend posjetio Kijev i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekavši da je šef hrvatske Vlade njegov 'veliki prijatelj i prijatelj ukrajinskog naroda'.

- Mislim da je to pravo mjesto i prava simbolika da se pokaže solidarnost vašeg naroda s našim. I da, Andrej, ako gledaš, veselim se što ću te vidjeti na kongresu Europske pučke stranke u Rotterdamu.

Zamoljen je također da komentira predsjednika Zorana Milanovića.

- Mogu jedino podržati jer mu vjerujem, ne predsjednika, već premijera i podržati njegovo mišljenje o vašem predsjedniku, rekao je.

Smatra da bi bila dobra ideja da Milanović posjeti Ukrajinu.

- Kad bi Milanović posjetio Buču, Irpinj, kad bi posjetio potpuno uništene, ne kuće i kvartove, već cijele gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji. Putin se ne bori samo protiv Ukrajine, on se bori protiv cijele Europe, zapadnog svijeta, svih demokracija. I mislim da bi vašem predsjedniku bilo lakše za shvatiti u Buči, a ne u Zagrebu. Želim zahvaliti Hrvatskoj, hrvatskom narodu, premijeru, na prihvatu ukrajinskih žena i djece. Tako to rade pravi prijatelji.

Komentirao je i hrvatskog državljanina kojega su zarobile ruske trupe. Na pitanje može li on biti dio razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, odgovorio je:

- Mislim da je to kompleksno pitanje. Ako me pitate kakav tip mirovnih pregovora treba napraviti, ja sam predsjednik koji ima 5 godina iskustva u pregovaranju s Putinom i koji je pročitao određene sporazume koji su mi pomogli u stvaranju vremena da izgradim novu vojsku i ekonomiju, novu državu. Točka broj jedan je primirje, puštanje talaca, uključujući i hrvatskog državljana i povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine. U drugoj fazi trebamo govoriti o sigurnosti Rusije, Ukrajine, Europe i globalne sigurnosti. To je prostor za pregovore.

Na kraju je govorio o mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, obzirom da je ruski režim više puta prijetio napadom nuklearnim naoružanjem.

- Svi trebate shvatiti da postoji veliki rizik za nuklearni rat. Putin bombardira nuklearke. Bio sam u Černobilu nakon što su ruske trupe otišle, dostavili smo humanitarnu pomoć hrabrim ukrajinskim stručnjacima koji su bili u Černobilu dok je bio pod okupacijom. Rusija je raketirala nuklearku u Zaporižju, koja je 10 puta moćnija od Černobila. Mi moramo zaustaviti rat, zaustaviti Rusiju. Jedini način da zaustavimo Rusiju je da ju deputiniziramo, da deputiniziramo Europu i svijet. Zašto je teško pronaći kompromis s Rusijom, zato što nas Putin želi ubiti. I zapamtite, mi se ovdje borimo za vas, za vašu sigurnost. Putin je jednako opasan za Hrvatsku kao i za Ukrajinu. I to što nam pomažete, nije pomoć, to je i ulaganje u vlastitu budućnost. Kad to shvatite, tada je i lakše promijeniti mišljenje, uključujući i vašeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 09:03