FORENZIČARI NA TRAGU

‘Bilo je to 1994., plutao je u elegantnoj odjeći, s utezima na nogama, zvali su ga Gentleman... Mislimo da znamo tko je‘

Iako postoji i DNA profil tog čovjeka, do podatka o identitetu se usporedbama u međunarodnim bazama nestalih nije uspjelo doći

Otok Helgoland kraj kojeg je pronađeno tijelo ‘Gentlemana‘

 Marcus Brandt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Kad su mu tijelo našli kako pluta na površini Sjevernog mora, o njemu njemački istražitelji dugo nisu uspjeli saznati bogznašto te je već skoro 30 godina "Gentleman", kako su ga nazvali, ostao neriješen slučaj ubojstva. Tek nedavno su pronađeni šest kilograma teški željezni kalupi stopala koji su bili na njega prikačeni kao utezi, a najnovija forenzička istraživanja australskih znanstvenika upravo su pokazala da je taj čovjek vjerojatno većinu svog života proveo u Australiji.

I dalje se, međutim, ne zna tko je on bio, ali postoji šansa da će se to uskoro otkriti.

Ostaci muškarca starog između 45 i 50 godina nađeni su 1994. godine u blizini njemačkog otočja Helgoland, a pretpostavljalo se da je živio u nekoj od zemalja engleskog govornog područja. Tijelo je odvezeno u grad Wilhelmshaven, a autopsija je pokazala da je prije potapanja bio teško ozlijeđen u području glave i gornjeg dijela tijela. Njemački su ga istražitelji tada nazvali "Gentleman" zbog elegantne odjeće u kojoj je pronađen - vunena kravata, britanske cipele rađene po mjeri, hlače iz francuske krojačnice i plavoj košulji. Sada kažu kako je moguće da nije bio vrlo imućan jer je kravata Marks&Spencer marke, a skupe cipele su bile popravljane, pa je moguće da su kupljene rabljene.

Tijelo je ekshumirano u prosincu prošle godine te je tada izrađen njegov DNA profil, a početkom ove godine su istražitelji objavili i fotorobot žrtve, ali do podatka o identitetu se usporedbama u međunarodnim bazama nestalih nije uspjelo doći.

Znanstvenici i studenti sa Sveučilišta Murdoch u Perthu, dio tima koji se već tri godine bavi starim neriješenim slučajevima, sada su pak oživjeli taj intrigantni slučaj nakon što su primijenili novu forenzičku tehniku, piše Guardian, a nalaz je objavljen u subotu, zadnjega dana australskog Nacionalnog tjedna nestalih osoba. Do zaključka da je "Gentleman" vjerojatno bio Australac oni su došli izotopnom analizom njegovih kostiju.

Objašnjenje tehnike kaže da razlike u klimi, tlu i ljudskoj aktivnosti na različitim mjestima zemaljske kugle utječu na izotopni sastav hrane, vode, pa čak i prašine, što se onda reflektira i na izotopni sastav ljudskog tkiva. Ili, kako su princip u pozadini provedene analize jednostavno opisali na svojim internetskim stranicama, ono si što jedeš, odnosno što piješ i udišeš. (Izotopi su atomi istoga kemijskog elementa koji se međusobno razlikuju po broju neutrona u jezgri, kaže online Hrvatska enciklopedija.)

Kako postoji i DNA profil tog čovjeka, sada u Australiji postoji nada da bi se pomoću tog podatka moglo saznati tko je. Naime, za vrijeme australskog tjedna nestalih osoba vlasti su pozvale građane da daju uzorke za detektiranje njihovih DNA kako bi se uz pomoć te baze možda riješili neki od "hladnih" slučajeva u policijskim fajlovima.

Znanstvenici i studenti iz Pertha su bili uključeni u zanimljiv i važan Međunarodni projekt analize starih slučajeva (ICCAP), kao i njihovi kolege s britanskih sveučilišta Plymouth Marjon i Staffordshire te njemačke Policijske akademije u Donjoj Saskoj, kako je objavilo australsko Sveučilište Murdoch. ICCAP, kažu, omogućava mladim policajcima i studentima cijelog svijeta da povezuju teoriju i praksu na starim neriješenim slučajevima. Studenti uključeni u ovaj slučaj su i inicirali da se tijelo "Gentlemana" ekshumira te napravi izotopna analiza kostiju i izradi DNA profil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:30