Misteriozni Pak

Otkriven identitet NFT umjetnika koji je u svijetu kripta ekvivalent Banksyju?

Federico Clapis

Iza imena Pak mogao bi biti talijanski umjetnik Federico Clapis. No, i Paris Hilton je tvrdila da je to njezin pseudonim

Potencijalno je razotkriven identitet jednog od najprominentnijih, ali i najtajanstvenijih kripto umjetnika koji se predstavlja kao Pak.

Talijanski umjetnik Federico Clapis je, naime, objavio na Twitteru kako je upravo on ta osoba, koja je krajem prošle godine prodala NFT za vrtoglavih 91 milijun dolara.

"Ja sam Pak", napisao je Clapis na svojem profilu.

Ako je to istina, ovo je rješenje jedne od najvećih misterija u relativno novom, ali ekstremno rastućem svijetu NFT-ja. Pak je do sada u intervjuima svoj glas mijenjao softverom, inzistirao je na anonimnosti i tražio da ga se oslovljava zamjenicom "they/them", a dao si je i nadimak The Nothing.

"Želim održati fizičko tijelo odvojenim od svojega rada jer osjećam da ljudi, kad vide lice, automatski prizivaju tu sliku kada čuju nečije ime. To mi se ne sviđa. Radije bih da dozovu sjećanje na moj rad", rekao je Artnet Newsu Pak.

A iz tog su medija uvjereni da Clapis doista je Pak. On, smatraju, ima kredibilitet da bi bio dostojan kandidat.

Clapis je, inače, poznati talijanski umjetnik, koji se primarno bavi društvenim mrežama. I njima je pristupio anonimno, kreirajući videe koji su postajali viralni i stranice koje su skupljale tisuće, pa i milijune pratitelja.

Jedan od projekata kojeg potpisuje Pak je Archillect, kojeg je lansirao 2014. godine, a iza kojeg stoji ideja da se pomoću algoritma pretražuju popularne fotografije i stranice, te da se potom taj sadržaj dijeli na stranici. Sve to, naravno, uz poštivanje specifične estetike. Stranica postoji na raznim platformama; Twitteru, Instagramu, Telegramu, Facebooku, Pinterestu, a najviše pratitelja, njih 2,9 milijuna, ima na Twitteru.

Stvar funkcionira tako da Archillect ima listu ključnih riječi prema kojima pretražuje fotografije, ali pri tome u obzir uzima i interakcije sa sadržajem, količinu publike i niz drugih varijabli. Na službenoj web stranici je istaknuto kako je Archillect "ona", a stoji i da korisnici koji žele da se njihov sadržaj koji je podijeljen na stranici ukloni, između ostalog, mogu obratiti Paku.

Inače, u slučaju Archillecta se radi o "pametnom" algoritmu koji ima sposobnost učenja, a Vice je zbog toga stranicu nazvao "najzanimljivijim internetskim kustosom".

Umjetnik Clapis se već 2015. posvetio radovima koje je izrađivao 3D printerom – najprije se radilo o minijaturnim, a kasnije i o većim skulpturama.

Posljednjih je godina posvećen digitalnoj umjetnosti, kroz koju često kritizira upravo tehnologiju.

Iako su šanse da je Clapis Pak velike, to ne mora nužno biti tako. Prije nekog vremena istu je stvar tvrdila Paris Hilton. I ona je na svojem Twitteru bila jednostavno napisala: "Ja sam Pak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57