LOKALNI IZBORI U ITALIJI

Bez obzira na rezultate, Berlusconi zasigurno neće odstupiti s vlasti

Lokalne izbore u Italiji obilježila predizborna kampanja ispod svake razine političke kulture
 AFP

RIM - U Italiji su u nedjelju započeli dvodnevni djelomični mjesni izbori na kojima pravo glasa ima 13 od ukupno 50 milijuna talijanskih birača.

Mjesni problemi

Unatoč tome što bi se morali odnositi na mjesne probleme i što obuhvaćaju samo četvrtinu biračkog tijela, vođa vladajuće desničarske većine Silvio Berlusconi predočio ih je kao politički test, angažiravši se osobno i veoma žestoko u predizbornoj kampanji, opetujući da su on i njegova koalicija jedini štit koji priječi da Italija padne u kandže komunista.

Nakon poraza na mjesnim izborima 2000. tadašnji premijer, postkomunist Massimo D’Alema, podnio je ostavku jer se osobno angažirao u kampanji. Nema šanse da Berlusconi odstupi, sve kad bi i njegova stranka bila hametice potučena, a to nije izgledno. Skandali mu nisu osobito naudili.

U središtu pozornosti su četiri velegrada u kojima su sada općinski izbori: Bologna i Torino imaju šansu ostati u vlasti lijevog centra, gotovo je sigurno da će desnica oteti lijevom centru Napulj, pridavljen u smeću, a vjerojatno će zadržati i Milano, gdje bi lijevom centru godila i balotaža, dok bi mu pobjeda u Berlusconijevu gradu značila trijumf, ali malo vjerojatan.

Blok centra

Ovi su izbori važan test za blok centra, čiji su se vođe Pier Ferdinando Casini i Gianfranco Fini odvojili od desnice, a Francesco Rutelli od lijevog centra. Uspjeh centra narušio bi politički bipolarizam uu Italiji.

Iako su izbori samo djelomični i lokalni, predizborna kampanja bila je bjesomučna, spuštajući se ispod najnižih dosad zabilježenih razina političke kulture. Ombudsmansko tijelo za nadzor javnih komunikacija kaznilo je globama tri od sedam nacionalnih televizijskih mreža radi pristranosti u korist Berlusconijeve vladajuće desnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:55