OPORBA TRAŽI OSTAVKU

Referendumi u Italiji: Nova žestoka pljuska Silviju Berlusconiju!

Nakon nedavnih poraza vladine većine na djelomičnim lokalnim izborima i kada je već bio izgledan njezin poraz na referendumima, Umberto Bossi je zaključio da je Berlusconi izgubio vještinu komuniciranja s građanima
 AP

RIM - Sva četiri referenduma protiv odluka talijanske Vlade i Parlamenta, održana u nedjelju i ponedjeljak, završena su pobjedom antivladinih zahtjeva.

Vladajuća desnica, počev od njezinih vođa Silvija Berlusconija (Puk sloboda) i Umberta Bossija (Sjeverna liga), agitirala je da se na referendum naprosto ne iziđe. Ipak - ako Vrhovni kasacijski sud ne izračuna drukčije u četvrtak - na svaki od četiri referenduma izišlo je više od 57 posto birača, pa su uspješno provedeni prvi put poslije 16 godina.

Budući da su pristaše Vladinih odluka nastojali ih održati bojkotom referenduma, logično je da je među onima koji su izišli tek malo manje od 100 posto glasalo „za“.

To znači da su (1) srušili zakon o „zakonitoj spriječenosti“ koji je davao pravo premijeru i ministrima da se ne odazovu sudu ako zaključe da imaju pametnija posla; (2) srušili odluku o ponovnoj gradnji nuklearnih elektrana, potvrdivši tako nakon Fukushime referendum iz 1987, održan nakon Černobila 1986; (3) spriječili privatizaciju vodnih resursa i (4) spriječili da tarifa za vodu bude vezana uz investicije a ne uz količinu i kakvoću usluga.

Oporba tvrdi da je ovo bio referendum (i) protiv Berlusconija i poziva ga da odstupi. Berlusconi tvrdi da referendumi nemaju veze s opstankom Vlade i da on ostaje na vlasti do 2014 - što je tehnički točno, dok jer politička procjena drugi par rukava.

Nakon nedavnih poraza vladine većine na djelomičnim lokalnim izborima i kada je već bio izgledan njezin poraz na referendumima, Umberto Bossi je zaključio da je Berlusconi izgubio vještinu komuniciranja s građanima , a Bossijev stranački doglavnik Roberto Maroni, ministar unutrašnjih poslova, zahtijeva hitne reforme ili nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:28