NAKON 16 GODINA

Izbori u Milanu: Uvjerljiv poraz Silvija Berlusconija na lokalnim izborima

Dosadašnjoj gradonačelnici Letiziji Moratti nije pomoglo što se Berlusconi opet osobno bacio u bitku, lativši se rasističkih stereotipa
 AFP

RIM - Uvjerljiv poraz pretrpio je Silvio Berlusconi na izborima za koje je sam htio da budu „referendum“ o njegovoj vladi: njegova stranka Puk sloboda i Sjeverna liga Umberta Bossija izgubile su prvi put nakon 16 godina vlast u općini Milano , gdje je oporba s ljevice i lijevog centra pod vodstvom komunista Giuliana Pisapije pobijedila s više od 10 posto razlike.

Berlusconijevoj dosadašnjoj gradonačelnici Letiziji Moratti nije pomoglo što se Berlusconi opet osobno bacio u bitku, lativši se rasističkih stereotipa: tvrdio je da će Milano, pobijedi li Pisapia, biti „Cigangrad“ (Zingaropoli) jer neće tjerati Rome odlučno kao dosadašnja vlast, te da će postati muslimanski jer će imati najveću džamiju u Evropi.

Thomas Hammarberg, zadužen za ljudska prava u Vijeću Evrope, izjavio je da je šokiran plakatima na kojima su iznesene takve tvrdnje. Silvio Berlusconi pretrpio je i izravan osobni poraz na općinskim izborima u Milanu: osobno je predvodio listu kandidata svoje stranke za općinske vijećnike dobivši oko 26.000 preferencija, upola manje nego na prethodnim izborima kada je preferencija za nj bilo 53.000.

Vladajuća talijanska Berlusconijeva i Bossijeva desničarska koalicija izgubila je u drugom krugu izbora u nedjelju i ponedjeljak glatko u svim većim gradovima i kotarima.

U Napulju je bivši tužilac justicijalist Luigi De Magistris hametice potukao Berlusconijeva kandidata Giannija Lettierija s više od 20 posto razlike. Lijevi centar je preoteo općinu Trst i zadržao kotar Trst. Pobijedio je u Cagliariju, Grossetu i Novari, zadržao je kotar Mantovu i preoteo kotar Paviju, itd. Oteo je čak i Arcore, gdje je Berlusconijev glavni stan.

Oporbeni vođe, komunist Nichi Vendola, demokrati Pierluigi Bersani i Massimo D'Alema itd. na sva usta zahtijevaju ostavku Silvija Berlusconija.

D'Alema je 2000. odstupio s mjesta premijera kad se osobno umiješao u kampanju za lokalne izbore koje je lijevi centar tada izgubio. Nije realno očekivati da će se povući Berlusconi, koga i njegovi glavni saveznici iz Sjeverne lige, poput ministra unutrašnjih poslova Roberta Maronija, optužuju da je osobno kriv za poraz, koji Maroni naziva „ćuškom“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 19:03