OPTUŽENA ZA UBOJSTVO

Amanda Knox pred konačnom presudom: Nema uvjerljivog dokaza da je kriva, ali ni da je nevina

I obrana i optužba iznijele su završne riječi. Sada je sve na sucima
 AP

Nakon četiri godine bliži se rasplet jedne od najvećih priča iz svjetskih crnih kronika. Na sudu u Perugi završnu riječ u drugostupanjskom suđenju dala je obrana američke studentice Amande Knox i njezina dečka Raffaelea Sollecita, optuženih za ubojstvo Amandine cimerice, Britanke Meredith Kercher. Amanda i Raffaele sjedili su u sudnici, tamo su bili i njihovi roditelji. Kada je obrana pokazivala fotografije Meredithina krvavog tijela, Amanda je skrenula pogled, nije mogla gledati.

Meredith je silovana i ubijena 1. studenog 2007., policija vjeruje da se to dogodilo jer je odbila prijedlog prijatelja da sudjeluje u grupnom seksu. U noći 1. studenoga svi su akteri priče bili vani. Perugia je studentski grad i tulumari se neumorno. Meredith je bila u klubu s prijateljicama, Amanda i Raffaele bili su u gradu. Nakon što se vratila kući, Meredith je silovana i zaklana.

Lijepa i neobična Amanda Knox postala je svjetska vijest dan nakon ubojstva, kada su je kamere talijanskih televizija snimile kako stoji pred svojom kućom, u cijelom kaosu koji su stvorili policijski istražitelji, novinari i znatiželjnici. Iako je u kući upravo brutalno ubijena njezina cimerica, Amanda je djelovala ravnodušno, kao da se dosađuje i cijelo se vrijeme šalila i grlila s dečkom Raffaeleom.

Talijani obožavaju crnu kroniku, ona je važan dio najgledanijih televizijskih programa i svašta im se servira, ali zaista su rijetko imali prilike vidjeti takav prizor. Amandu je to u trenutku pretvorilo u glavnu negativku, a mediji su je pokopali kad su objavljujući desetke iskaza u kojima su poznanici opisivali sukobe Amande i Meredith, a Amandu prikazivali kao razmaženu, agresivnu Amerikanku zainteresiranu samo za tulumarenje i svađe. Američki mediji, pak, ispisali su stotine stranica o traljavoj talijanskoj policiji, korumpiranom pravosuđu i spornom talijanskom zakonodavstvu. Nitko ne zna istinu.

Amanda Knox nije baš djevojka iz susjedstva, ona se ponaša najblaže rečeno čudno, djeluje kako da ima disocijativni poremećaj, nije elokventna i koncentracija joj nije jača strana. Ne ulijeva nikakvo povjerenje. Dobila je malo prilika da pred svima iznese svoju istinu i sve ih je upropastila nesuvislim iskazima.

U noći kada je Meredith ubijena, vjeruje policija, upravo je Amanda nagovorila Raffaelea da iz kluba pokupe sitnog kriminalca Rudyja Guedea od kojeg su ponekad kupovali travu i da ga odvedu u kuću koju su dijelile djevojke. Pijani sigurno, drogirani možda, dočekali su Meredith kad se vratila, počeli je nagovarati na seks s Rudyjem, na što ona nije pristala, onda na grupni seks, što je također odbila. Onda je Amanda izgubila živce jer ju je smjerna Meredith ionako frustrirala, smatrala ju je umišljenom, pa je zapovjedila Raffaeleu da je zgrabe kako bi je Rudy mogao silovati, a onda joj je grkljan prerezala nožem. Ili je to učinio Raffaele. Ili su oboje, kako tvrde, sve vrijeme gledali filmove kod Raffaelea, a Amanda se vratila kući tek ujutro. Ili nikoga nije bilo pa je provalnik ubio Meredith i ukrao par sitnica iz stana. Ili je sve napravio Rudy, a Amanda i Raffaele nepomično su gledali.

Unatoč silnom angažmanu talijanskog pravosuđa i zahvaljujući nizu propusta u istrazi, do danas se ne zna koja je verzija točna. Mlada Amerikanka došla je studirati u Perugiu i u jednu je noć postala omražena figura u stranom narodu, zatvorenica s malo izgleda za slobodu, žrtva (ili zlikovka, kako za koga) koju nitko ne želi saslušati.

Amanda Knox i Raffaele Sollecito prije dvije su godine nepravomoćno osuđeni za ubojstvo, ona na 26 on na 25 godina zatvora. Treći osuđeni, sitni kriminalac Rudy Guede, izdržava 16-godišnju kaznu jer je obdukcijom utvrđeno da je on silovao Meredith. Guede je na brzom suđenju dobio 30 godina, ali je nakon žalbe kazna smanjena. Rasplet čeka Amanda, kojoj bi konačna presuda trebala stići u ponedjeljak 3. listopada.

Od prvih konfuznih dana istrage do danas malo se toga promijenilo. Bilo je šokantnih preokreta, gotovo svi su lagali i mijenjali iskaze, policija je napravila propuste, a obrana i tužiteljstvo vodili su pravi rat vještačenjima. Posljednji preokret prije nekoliko mjeseci donio je upravo Guede kada je nakon nekoliko promijenjenih iskaza ustvrdio da je Meredith zapravo bila pristala na seks. Sollecitovi odvjetnici četiri su godine nakon ubojstva iskopali nove svjedoke, najzanimljiviji je bio Mario Alessi koji dijeli ćeliju s Guedeom i rekao je istražiteljima da mu je Guede navodno ispričao da je, nakon što je Meredith predložio grupni seks, otišao u zahod. Kad je izišao, dočekao ga je užas: njegov prijatelj je silovao djevojku i zaklao je, kako Alessi tvrdi, džepnim nožićem s drškom od slonovače. Ne zna se tko je prijatelj, ali Amanda i Raffaele prema toj su priči nevini.

Kad je Guede šokiran zavapio “zašto si to učinio”, neidentificirani ubojica je navodno rekao: “Da ne bismo obojica trunuli u zatvoru”. Ali na Meredith nije bilo rana koje bi pokazale da se branila, bila je onemogućena, što znači da je bilo više od jednog napadača. Problem s Amandom Knox je što nema nepobitnih dokaza da je kriva za smrt Meredith Kercher, ali nema ni nepobitnih dokaza da je nevina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:25