MEDIJSKI TRILER U ITALIJI

Amanda Knox nakon 4 godine zatvora krenula kući. Obitelj ubijene Meredith: Cirkus je zasjenio našu potragu za pravdom

Američka studentica Amanda Knox bi za svoju priču o suđenju i zatvoru mogla dobiti i do 174 milijuna kuna
 AFP

PERUGIA - Nakon više od četiri godine pravne bitke 24-godišnja američka studentica Amanda Knox oslobođena je krivnje da je, uz pomoć bivšeg dečka Raffaella Sollecita, ubila svoju cimericu Meredith Kercher . Oslobađajuću presudu porota je donijela nakon višestatnog vijećanja.

Napokon slobodna Knox prema domu u Seattleu će krenuti u utorak u pratnji obitelji, navodi Daily Mail . Iz Italije je već krenula za Sjedinjene Američke Države, a očekuje se kako će u utorak navečer ući u kuću. Posljednje izricanje presude potpuno joj je slomilo. I prije odlaska porote na vijećanje Knox je doživjela živčani slom te je počela preklinjati za milost. Kada je čula da je slobodna ponovo je počela plakati.

Sud u Perugiji ju je oslobodi zbog nedostatka dokaza . Naime, Sky news javlja kako forenzičari na nožu pronađenom u sobi ubijene Kercher nisu pronašli Amandin ili Raffaellov DNK, a samo oružje kojim je američka studentica ubijena nikada nije pronađeno.

Međutim, sud je Knox proglasio krivom za klevetu jer je Patricka Lumumba, vlasnika kluba u kojem je radila kao konobarica, optužila da je on ubio Meredith Kercher. Osuđena je na tri godine zatvora, no tu je kaznu oslužila tijekom suđenja. Oslobađajuća presuda izazvala je veliki val nezadovoljstva na ulicama Perugije. Okupljeni su vikali 'sramota' i 'ubojice'.

- Amanda je u zatvoru provela četiri godine za zločin koji nije počinila. Zahvalni smo svima na potpori tijekom protekle četiri godine i svima koji su nam pomogli u istraživanju. Zahvalni smo i sudu jer je imao hrabrosti provjeriti sve činjenice i doći do istine - izjavila je bila Deanna Knox, Amandina sestra.

Proglašenje nevinosti za Knox i Sollecita pogodilo je i Raffaellova oca koji je plačući rekao da 'su mu vratili sina'.

Kako obično biva u Sjedinjenim Američkim Državama ova je pravna bitka izazvala ogromnu pažnju javnosti pa su se tako našli brojni zainteresirani za Knoxinu priču. Stručnjak za odnose s javnošću Max Clifford za portal ThisIsLondon izjavio je kako smatra da bi Knox za svoju priču mogla dobiti i do 174 milijuna kuna (20 milijuna funti). Isto tako, istaknuo je da bi 'bilo lijepo' kada bi Knox dio zarade dala obitelji ubijene Meredit Kercher. Njezin je slučaj Clifford nazvao pravim mamcem za publiku jer je vrlo aktualna tema u svijetu te javnost želi znati što se zaista dogodilo.

Dok Knox i njezini najbliži slave oslobađajući presudu, obitelj Meredith Kercher smatra kako je 'njihovu potraga za pravdom zasjenio cirkus oko Amande Knox i njezine žalbe'. Obiteljski su odvjetnici nakon podizanja tužbe vjerovali kako je slučaj 'gotvoa stvar'.

- Prošle su četiri godine od ubojstva. Meredith su skoro svi zaboravili u cijelom ovom kaosu. Teško je održati sjećanja uz sve ovo. Mi samo želimo da se zadovolji pravda - rekla je sestra ubijene Kercher, Stephanie. Dodala je kako policija i dalje nije utvrdila motiv ubojstva, no da brutalnu scenu zločina nitko nikada ne bi trebao zaboraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:17