STIGLA U SEATTLE

FOTO Amanda Knox je na slobodi, ali obitelj ubijene i dalje čeka pravdu: Tko je ubio Meredith Kercher?

Knox je prvo osuđena na 26 godina za ubojstvo Meredith, a onda oslobođena 'jer nije počinila taj zločin'
 AFP

Amanda Knox (24) stigla je u Seattle, ali ne izravno, nego slijećući u Englesku, domovinu svoje nekadašnje „cimerice“ Meredith Kercher koja se onamo vratila prije svoga 22. rođendana, u lijesu, silovana, mučena i zaklana.

Amanda Knox se u USA vraća živa i zdrava, ali nakon 1400 dana u zatvoru: prvo nepravomoćno osuđena na 26 godina tamnice za ubojstvo Meredith Kercher, a onda oslobođena “jer nije počinila taj zločin” - kao što je oslobođen i njezin ondašnji momak Raffaele Sollecito (28).

U utorak u 9.30 prispjela je na aerodrom u Fiumicinu, pošto je noć provela „na sigurnu mjestu“.

U međuvremenu su se Sjedinjene Države postarale da u rekordnom roku i izvan radnog vremena konzularnog odjela dobije novu putovnicu, jer je stara istekla. I tu se pokazalo da je za Washington Amanda Knox bila državni slučaj.

Napadi iz SAD-a

Američki State Department je, uostalom, i formalno zahvalio na skrupuloznom garantizmu talijanskog sudstva - u posve suprotnom tonu od američkih glasila koja su do presude obasipala drvljem i kamenjem talijansko pravosuđe kao nesposobno i pristrano.

Nakon oslobađajuće presude Amandi Knox ploča je okrenuta. CNN je kao „breaking news“ javio da je Amanda Knox oslobođena, ali da je mnogo toga ostalo nejasnoga.

Najnejasnije je od svega: kako je Amanda Knox na prvom saslušanju pred policijom mogla iznijeti - “kao u snu” - detalje koje policija nije mogla znati i koje je mogao znati samo onaj tko se zatekao ondje gdje je Meredith Kercher bila silovana, mučena, zaklana?

Ponajprije, odakle joj ondje crnac, za koga je tvrdila da je Patrick Lumumba (zato je pravomoćno osuđena na tri godine zatvora za klevetu), da bi se poslije ispostavilo da je krvavi otisak na plahti i tjelesne tragove u zahodu ostavio zaista crnac, Rudy Guedé (osuđen pravomoćno na 16 godina tamnice)?

John Kercher, žrtvin otac, rekao je i stoga Daily Mailu da je presuda “groteskna”, a žrtvin brat je objasnio da su on i obitelj “zabezeknuti”. I pitaju: “A tko je onda ubio Meredith Kercher?”

Jeku tom pitanju iz Londona nudi premijer David Cameron: “Žao mi je što obitelj Kercher nije dobila sudski odgovor na pitanje tko je ubio njihovu kćer i sestru. Imali su neko objašnjenje o tome što se dogodilo s njihovom kćeri i sestrom, sada ga više nemaju.“

Ton iz Downing Streeta je, razumljivo, drukčiji nego iz ministarstva Hillary Clinton. Očito, i u Londonu je to bilo državno pitanje - ali su barem vlasti pokazale više “aplomba” nego u bivšoj koloniji s druge strane oceana.

Naravno, Kercherovi kažu da ne bi voljeli da u zatvoru bude ni Amanda Knox niti itko za koga nije pouzdano utvrđeno da je ubojica. Kercherovi su apsolutno u pravu.

Sud - u pristojnim državama - procjenjuje je li netko kriv na temelju dokaza, a ne na temelju indicija, kamoli na temelju dojmova ili općeg uvjerenja (tipa “zna se da…”). Opća uvjerenja pripadaju u područje kolektivnog imaginarija i time u kulturalnu antropologiju.

Sudac kao bilježnik

Upravo zato se dijametralno razlikuju reakcije javnog mnijenja u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji. A i u Italiji.

Prvo se tjednima činilo da Perugia slabo mari za to suđenje, da joj nije stalo - a onda je oslobađajuća presuda dočekana pravim uličnim demonstracijama, gnjevnim skandiranjem uglavnom mladih: “Vergogna! Vergogna!” (Sramota! Sramota!).

Pravda je nešto drugo - a pravo gotovo da je nešto treće, jer se temelji samo na zakonima (a oni nipošto ne moraju biti pravedni) i na dokazima (npr. dokumentima). Stoga je još Ciceron u djelu De officiis prekovao narodnu mudrost u izreku: Summum ius, summa iniuria - najveće pravo (zna biti) najveća nepravda.

Pravu trebaju dokazi, čvrsti i neporecivi - ako je pravo. Ne zadovoljava se ni priznanjem ako nije potkrijepljeno materijalnim dokazom. Nije stoga čudo da u današnje doba, u nizu procesa, sudac biva tek bilježnik, u najbolju ruku onaj koji, listajući zakonik, određuje legalni tečaj zlodjela, određujući koliko godina tamnice teži koji zločin, koliko dodaju otegotne, a koliko umanjuju olakotne okolnosti.

Spasili je nadvještaci

O krivici, sve češće, odlučuju forenzičari, vještaci.

A kako se i nad popom znao naći pop, tako se i nad vještakom nađe, ako ne nadvještak, a ono njegovo nadvještačenje.

Ili nadvještvo, ako je vjerovati jezičnim vješcima u Zagrebu.

Upravo to gledamo po mnogim televizijskim serijama, gdje neki naizgled freak zapaluca nekoliko puta svim desetorim prstima po tipkovnici a na monitoru se pokaže ime i prezime krivca. U praksi nije baš tako jednostavno, niti je počelo s kompjuterima.

Krenula je time u pretprošlom stoljeću Metropolitanska policija u Londonu, znameniti Scotland Yard, a nedugo zatim je Sir Arthur Conan Doyle stvorio knjiški lik detektiva koji tragove prati povećalom, prikuplja vlasi pincetom i stavlja ih pod mikroskop, urbana paradigma trapera s Divljeg Zapada, koji je tako nalazio rakuna a izbjegavao “Indijanca” (Urođenog Amerikanca - po današnjim jezičnim vješcima u Washingtonu).

Tako je bilo i s ovim slučajem: policijski vještaci su bili dovoljni za prvostupanjsku zatvorsku presudu, a Prizivni porotni sud je zahtijevao neutralno nadvještačenje, koje je osporila do bi na grudnjaku žrtve neosporno bio trag dezoksiribonukleinske kiseline Raffaelea Sollecita, a na nožu u njegovoj kuhinji tragovi DNK i Amande Knox i ubijene Meredith Kercher. Suci su to zabilježili i izrekli dispozitiv oslobađajuće presude.

Sigurna u Americi

Kada stigne njeno obrazloženje, tužitelji će se žaliti Vrhovnome kasacijskom sudu, koji može sve vratiti na početak. To bi moglo zabrinuti Sollecita, ali Knox bi tada mogli samo poslati malo soli da je sama sebi stavi na rep.

Briljantna Giulia Bongiorno, koja je branila Sollecita, sada vadi mast optužbi: “Suviše je bilo žurbe u okrivljavanju Amande Knox i Raffaelea Sollecita, suviše su lako zanemareni ini tragovi”. Možda je u pravu.

Pravo je, naime, zadovoljeno, ali Meredith Kercher i oni koji je oplakuju nisu dobili pravdu.

Obitelj ubijene u šoku: Ovo je nevjerojatno

John Kercher, žrtvin otac, rekao je i stoga Daily Mailu da je presuda “groteskna”, a žrtvin brat je objasnio da su on i obitelj “zabezeknuti”. I pitaju: “A tko je onda ubio Meredith Kercher?”

Otac ubijene britanske studentice Meredith Kercher izjavio je da je odluka talijanskog suda smiješna. Prema riječima Johna Kerchera, oslobađajuća presuda u Perugi je “nevjerojatna” i ismijava prethodni sudski proces u kojem je Knox dobila 26 godina zatvora zbog ubojstva. Meredithin brat Lyle izjavio je da je nova presuda vratila čitavu obitelj na početak.

- Poštujemo odluku suda, no ona dovodi do novih pitanja. Ako oslobođene stranke nisu krive, tko je još sudjelovao ubojstvu - pitao se Lyle Kercher. Sestra Stephanie izjavila je da je presuda šokantna i da oprost neće biti moguć dok ne saznaju istinu. - Ovo je uznemirujuće, ta pomisao da je na slobodi možda još netko tko je sudjelovao u ubojstvu moje sestre - rekla je Stephanie Kercher. - Ovo je noćna mora svakog roditelja. Još se pokušavam pribrati - rekla je majka Arline. (A.H.)

PA TKO JE ONDA UBIO BRITANKU?

Što znači nova presuda?

Znači da je sudski proces prošao drugu od tri stepenice talijanskog pravosuđa. Sada je moguća još jedna žalba, ona Vrhovnom kasacijskom sudu u Rimu. Tužiteljstvo je to već najavilo. Na toj instanci odluka žalbenog suda pobija se samo iz tehničkih razloga.

Što je s trećim osumnjičenim?

Treća osoba, nezaposleni mladić iz Perugie Rudy Hermann Guede osuđen je za sudjelovanje u ubojstvu nakon ubrzanog suđenja i postupka žalbe. Dobio je 16 godina zatvora za svoju ulogu u događajima. Knox je na prvom procesu dobila 26, a Sollecito 25 godina zatvora zbog ubojstva.

Na kojim je dokazima počivala nova odluka?

Porotnici su na prvom suđenju temeljili odluku na tvrdnji tužitelja da je na nožu, kojim je navodno počinjeno ubojstvo, i na grudnjaku žrtve pronađen DNK koji povezuje optuženi par s ubojstvom. No, svjedoci su sada ustvrdili da je pronađena količina DNK premala za neosporiv zaključak. Također su rekli da na nožu kojim je Kercher navodno ubijena nije pronađena krv i da su forenzičari počinili niz pogrešaka koje su možda prouzročile ozbiljnu kontaminaciju dokaza. (A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:20