RUSIJA OPTUŽUJE

AGENTI PROVOKATORI U UKRAJINI? Moskva: 'U Donjeck je stiglo 150 američkih plaćenika'

 AFP

DONJECK - Dok napetost na istoku Ukrajine iz dana u dan raste, Moskva i Washington jedni druge optužuju da su u regiju oko Donjecka poslali plaćene provokatore kako bi izazvali ulične nerede.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navelo da se u Donjecku i oko njega gomilaju ukrajinske snage, koje sačinjavaju policijski specijalci, narodna garda te militanti iz radikalne desničarske organizacije Desni sektor. 'Posebno smo zabrinuti da je u operaciju uključeno i nekih 150 američkih plaćenika iz privatne kompanije Greystone Ltd., koji nose uniforme ukrajinske specijalne policijske jedinice Sokol', navode Rusi u priopćenju.

Greystone je tvrtka proizašla iz zloglasnog Blackwatera, čiji su plaćenici svojedobno sijali smrt po Bagdadu, a dijelu zaposlenika se zbog ubojstva 14 osoba 2007. godine u glavnom gradu Iraka u Americi sudi. Tvrtka je došla na toliko loš glas da je promijenila ime u 'Xe Services', a odnedavno se zove 'Academi'.

Iz Greystonea su demantirali optužbe iz Moskve. 'Trenutno nitko naš nije angažiran u Ukrajini, niti imamo planove za slanje bilo koga u tu regiju', kratko je izjavila glasnogovornica kompanije za Wall Street Journal. No, Daily Mail tvrdi da su i njegovi novinari stupili u kontakt s Greystoneovim odjelom za odnose s javnošću te da su dobili izjavu kojom ruske tvrdnje nisu demantirane: 'Naš je službeni komentar da o tom pitanju nemamo komentara', rečeno je Daily Mailu .

Ovo nije prvi put da Rusi spominju moguću prisutnost pripadnika bivšeg Blackwatera u Ukrajini, odnosno Donjecku. Učinili su to i prije mjesec dana, kada su tim gradom također divljali neredi, a na YouTubeu se pojavila i snimka na kojoj netko od ljudi na ulici viče za maskiranim tipovima: 'Blackwater! Blackwater!'.

Britanski ekspert za sigurnosna pitanja Nafeez Ahmed kaže da mu je teško za reći jesu li u Donjeck uistinu stigli američki plaćenici. 'To sasvim sigurno nije nemoguće, oni su bili angažirani na raznim mjestima. Druga je mogućnost da je, naravno, riječ o ruskoj propagandi. Ne moguće je sa sigurnošću reći jesu li ondje', kaže Ahmed.

S druge strane, u utorak su i zapadne države optužile Kremlj da su u Donjeck zapravo stigli ruski plaćenici kako bi isprovocirali nerede. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kaže da neredi u tom istočnom ukrajinskom gradu nose sva obilježja ruske kampanje. 'Za ovo ne može biti opravdanja, sve što se događa nosi obilježja ruske strategije za destabilizaciju Ukrajine. Rusima bi trebalo biti jasno da namjerna eskalacija krize za sobom vuče ozbiljne političke i ekonomske posljedice', izjavio je Hague u govoru pred britanskim parlamentarcima.

Javio se i američki šef diplomacije John Kerry, koji tvrdi da iza kaosa u Donjecku i drugim gradovima na istoku Ukrajine stoje 'ruske snage i specijalni agenti'. Razvoj situacije nazvao je uznemirujućim, čak je rekao da su trenutni događaji pripremanje terena za moguću vojnu intervenciju, sličnu onoj na Krimu.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ponovno je Moskvu upozorio da bi eventualna invazija na istok Ukrajine bila 'povijesna pogreška'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:56