VELIKA OPERACIJA

NOVA DRAMA Ukrajinske vlasti: 'Pokrenuli smo protuterorističku akciju i uhitili 70 ljudi u Harkivu'

U nedjelju su proruski prosvjednici zauzeli zgrade lokalne vlade u Donjecku i Harkivu. Noćas je Kijev odgovorio
 Twitter

ZAGREB/KIJEV - Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov je objavio u utorak ujutro da je u tijeku protuteroristička operacija u Harkivu i da je uhićeno oko 70 "separatista".

Na svojoj facebook stranici Avakov je napisao: "Pokrenuta je protuteroristička operacija. Blokirano je središta grada i postaje podzemne željeznice. Ne brinite, kad završimo otvorit ćemo ih opet".

Agencija Interfax Ukrajina prenosi priopćenje ministarstva unutarnjih poslova koje je objavilo da su uhićeni osumnjičeni za "ilegalnu aktivnost povezanu sa separatizmom, organiziranjem masovnih nereda i ugrožavanjem ljudskog zdravlja". Nisu poznate nikakve dodatne pojedinosti o ovoj akciji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je pozvalo vlasti u Kijevu da zaustave slanje vojnika u istočni dio Ukrajine gdje su, tvrdi Moskva, poslani da uguše "protuvladine prosvjede".

"Pozivamo na hitno zaustavljanje vojnih priprema koje bi mogle voditi izbijanju građanskog rata", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.









U nedjelju su proruski prosvjednici, zagovornici prijapajanja Rusiji, zauzeli zgrade lokalne vlade u Donjecku i Harkivu, na istoku Ukrajine u kojoj živi značajna ruska manjina.

Proruski aktivisti koji su zauzeli urede regionalne uprave u Donjecku u istočnoj Ukrajini objavili su u ponedjeljak dokument nazvan deklaracijom neovisnosti regije Donjecka,









Avakov je u ponedjeljak objavio da je zgrada regionalne administracije u Harkivu očišćena od separatističkih prosvjednika.

On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza separatističkih nereda i obećao je da će oni biti stavljeni pod kontrolu bez primjene nasilja.

Obama upozorio Putina: 'Prestani svojim plaćenicima destabilizirati Ukrajinu'

WASHINGTON - Sjedinjene Države su upozorile ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane destabilizirati Ukrajinu, optužujući Moskvu da upravlja proruskim prosvjedima na istoku Ukrajine, istodobno predlažući četverostrani sastanak između Amerikanaca, Rusa, Ukrajinaca i Europljana.

"Pozivamo predsjednika Putina i njegovu vladu na prekinu destabilizirati Ukrajinu", zatražio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, upozoravajući da će svaki upad ruskih postrojbi na istok zemlje biti smatran opasnom eskalacijom.

"Zabrinuti smo zbog više akcija proteklog vikenda koje idu u smjeru eskalacije. Vidimo to kao rezultat rastućeg ruskog pritiska", dodao je on. Kazao je da postoje dokazi koji pokazuju da su proruski prosvjednici "plaćeni" i nisu bili "lokalni stanovnici" Ukrajine.

State Department je izvijestio o još jednom telefonskom razgovoru u ponedjeljak između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova. Kerrry je rekao Lavrovu da prosvjedi na rusofonom istoku Ukrajine ne "liče nizu spontanih događaja" već "prije brižno pripremanoj kampanju uz rusku podršku", kazala je glasnogovornica američke diplomacije Jennifer Psaki.

Ostavljajući otvorenim diplomatski put, Kerry i Lavrov raspravljali su i o "izravnim pregovorima za deset dana" između SAD-a, Rusije, EU i Ukrajine u pokušaju smirivanja krize, po State Departmentu. Mjesto, datum i program četverostranog sastanka još se trebaju odrediti. ( Hina)

NATO: 'Događaji u istročnoj Ukrajini nas jako brinu. Pozivamo Rusiju da povuče vojnike s granice'

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u utorak da su najnoviji događaji u istočnoj Ukrajini razlog za veliku zabrinutost i pozvao Rusiju da povuče vojnike s ukrajinske granice.

"Događaji u istočnoj Ukrajini nas jako brinu. Pozivam Rusiju da odstupi", rekao je on na konferenciji NATO-a u Parizu. Bilo kakav daljnji potez prema istočnoj Ukrajini predstavljao bi ozbiljnu eksalaciju", naglasio je on.

Dodao je da bi Rusija trebala povući "desetke tisuća vojnika" koji su stacionirani u blizini ukrajinske granice.

Američki veleposlanik u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju Daniel Barr izjavio je u ponedjeljak kako je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu i pozvao Moskvu da smiri situaciju.

"Imamo snažne dokaze da su na granici deseci tisuća vojnika, te da nisu na normalnim mirnodopskim položajima", rekao je veleposlanik Barr nakon hitnog bečkog sastanka 57-članoga OESS-a, sazvanoga radi rasprave o tom problemu.

NATO procjenjuje kako Rusija uz istočnu ukrajinsku granicu drži oko 40 tisuća vojnika.

Prosvjedi u istočnoj Ukrajini, tijekom kojih su proruski aktivisti zauzeli javne zgrade u tri grada, u sklopu su plana za destabilizaciju Ukrajine i ulazak ruskih vojnika, rekao je jučer ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a prenose ukrajinski mediji.

Istaknuvši da su ruski vojnici unutar zone od 30 kilometara od ukrajinske granice, Jacenjuk je rekao na sjednici vlade da se "provodi antiukrajinski plan ... u skladu s kojim će strani vojnici prijeći granicu i zauzeti teritorij" Ukrajine. "Mi to nećemo dopustiti", naglasio je. ( Hina)

Ukrajinski predsjednik: 'Ruske separatiste koji se naoružavaju tretirat ćemo kao teroriste'

Separatisti koji se naoružavaju i zauzimaju zgrade, bit će tretirani kako predviđaju Ustav i zakoni, kao teroristi i kriminalci, kazao je u utorak ukrajinski privremeni predsjednik Oleksandr Turčinov.

Snage reda "nikada neće upotrijebiti oružje protiv mirnih prosvjednika", naglasio je on pred parlamentom. Turčinov je kazao da su "vatreno oružje i granate" korišteni protiv snaga reda raspoređenih kako bi ponovno zauzele prostorije lokalne uprave u gradu Harkivu.

Agencija Interfax Ukrajina prenosi priopćenje ministarstva unutarnjih poslova koje je objavilo da su uhićeni osumnjičeni za "ilegalnu aktivnost povezanu sa separatizmom, organiziranjem masovnih nereda i ugrožavanjem ljudskog zdravlja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:25