8 GODINA OD UBOJSTVA

'NEĆU TUŽITI SAMO ŠTIMCA. PRONAĆI ĆU SVAKOG DININA DUŽNIKA‘ Velika sudska bitka udovice Dine Pokrovca

Moravka Pokrovac već osam godina, otkako je nogometni menadžer ubijen, pokušava sudskim putem doći do novca koji su mu ostali dužni mnogi sportaši i poduzetnici

Osam godina od ubojstva kontroverznog nogometnog menadžera i kamatara Dine Pokrovca napunit će se 11. lipnja ove godine. Punih osam godina policija traži njegove egzekutore, a isto toliko godina njegova supruga Moravka pokušava doći do novca koji je njezin suprug posuđivao, ali i zaradio.

Dok od dužnika utjeruju novac koji im, kako smatraju, po nasljednom redu pripada, njegova udovica i kći, Moravka i Matea Pokrovac, lani u prosincu na zagrebačkom Britancu otvorile su Brit hostel, čiji je voditelj Matein dečko Dalibor Mačkić.

Budući da je udovica Dine Pokrovca, Moravka, od ranije imala tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem nekretnina kao što su poslovni prostori, stanovi i slično, samo su proširili djelatnost na usluge smještaja i ugostiteljstvo. Prije nego što je pokrenula posao s kćeri i njezinim dečkom, prostor je iznajmljivala raznim tvrtkama i jednoj srednjoj školi.

Hostel na Britancu

Hostel su se odlučile otvoriti kada je Moravka Pokrovac procijenila da taj prostor više ne može iznajmiti po tržišnoj cijeni, već za mnogo manje novca.

Osim pokretanja vlastitog biznisa s hostelom, Moravka se u ponedjeljak, 8. travnja, na Općinskom sudu u Splitu susrela i s jednim od, kako tvrdi, brojnih dužnika njezina pokojnog supruga, od kojih, eto, sada ona mora utjerivati novac. Bio je to Igor Štimac, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, koju je odličnim rezultatima uspio dovesti do četvrtog mjesta Fifine rang-liste najboljih svjetskih reprezentacija. Na sudu je izjavila kako je imala uvid u bilježnicu u kojoj je njezin pokojni suprug upisivao dugove prijatelja i igrača. Ta bilježnica je, prema njezinim rječima, nestala u noći njegova ubojstva. Isto tako je istaknula kako joj je suprug deset dana prije smrti rekao da je Igoru Štimcu posudio 10 tisuća eura.

Moravka Pokrovac i Igor Štimac već su izvan suda pokušali riješiti svoj spor oko 10 tisuća eura plus kamate te su se sastali 2009. godine u jednom kafiću pokraj stadiona NK Zagreba. Štimac joj je tada, rekla je na sudu Moravka Pokrovac, rekao da je novac vratio (intimnoj) prijateljici njezina pokojnog supruga, Renati Cetini. Igor Štimac je u svom iskazu rekao da je Pokrovac bio njegov prijatelj i prijatelj Hajduka.

- To je bila pozajmica od 75 tisuća kuna za plaćanje odlaska igrača Hajduka na pripreme. Novac sam u vrlo kratkom roku vratio Renati Cetini, koja mi je novac i dala. Predao sam joj ga u restoranu hotela Westin. To se sve događalo prije smrti Dine Pokrovca. Ne vidim razloga da istu stvar vraćam dva puta - izjavio je na Općinskom sudu u Splitu Igor Štimac.

Osim sudskog spora sa Štimcem, Moravka Pokrovac pokrenula je još nekoliko sudskih postupaka protiv osoba koje su ostali dužne njezinu pokojnom suprugu. Najveće potraživanje ima prema Hajduku i njihovu bivšem igraču Niki Kranjčaru. Naime, novac od Kranjčareva transfera u engleski Portsmouth dijelio se između Frane Pašalića, Igora Štimca, Davora Šukera, nasljednika Dine Pokrovca i Hajduka. Pašalić, Štimac i Kranjčar dobili su svoj dio, a sve je zapelo kada se trebala podijeliti svota od 850 tisuća eura između Hajduka, Šukera i Pokrovčevih nasljednika. Hajduk i Kranjčar obvezali su se da će nakon Nikina transfera u Portsmouth Pokrovcu isplatiti 599.000 eura. Moravka Pokrovac i njezin odvjetnik Robert Jančik tvrdili su da je u to bio uključen i iznos koji je Pokrovac, kao Nikin menadžer, mjesečno isplaćivao Kranjčaru, a kako novac nije bio isplaćen, ukupan dug s kamatama iznosi 850.000 eura. Policija, pravosuđe i hrvatska diplomacija pune tri godine Kranjčaru nisu uspjeli uručiti tužbu i sudski poziv. To im je pošlo za rukom tek lani u ožujku.

Moravka Pokrovac spremna je, kako kaže, oprostiti dio duga Hajduku jer ga je njezin Dino jako volio, a svima ostalima poručuje da će se s njima obračunati na sudu.

Nakon smrti Dine Pokrovca, njegova supruga Moravka i kći Matea naslijedile su nekretnine vrijedne najmanje 4,1 milijun eura, novčana potraživanja od I. F., nepoznatu svotu s pet bankovnih računa u Zagrebačkoj banci, poslovne udjele iz ugostiteljskog obrta i autopraonice Dino te tvrtke Antas, kao i pušku sačmaricu F.N. Browning i Colt Magnum 357. Na njih su bila prenesena i prava na vlasništvo kuće obitelji Kuže u Jurjevskoj 4, čija je vrijednost procijenjena na oko 2 milijuna eura.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 11:02