SVINJSKA GRIPA

‘Bacamo cjepivo jer nije pakirano za jednu osobu’

Da se nepotrošeno cjepivo ne baca, liječnici su odlučili naručivati pacijente na cijepljenje
 SANDRA ŠIMUNOVIĆ/CROPIX

ZAGREB - Za razliku od cijepljenja protiv sezonske gripe kad su građani u velikom broju pohrlili u domove zdravlja, pa je u kratkom roku nestalo svih 650.000 doza cjepiva, ovo protiv svinjske za sad je “na čekanju”. Zbog toga je neizvjesno hoće li se stvarno potrošiti svih 1,5 milijuna doza kupljenog cjepiva protiv svinjske gripe.

Skeptični građani

Očito je da su građani ipak skeptični prema novom cjepivu, potvrdili su nam to i liječnici u zagrebačkim domovima zdravlja koji su počeli naručivati kronične i rizične pacijente za cijepljenje. Naime, cjepivo protiv svinjske gripe pakirano je u bočice koje sadrže deset doza. Kad se bočica otvori mora se potrošiti u roku 24 sata, a danas je u ambulantama bilo tek dva do tri zainteresirana građana za cjepivo.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

- Jednom načeta bočica cjepiva, uz pridržavanje pravila asepse pri rukovanju i uz čuvanje u hladnjaku, može se koristiti 24 sata. Drugim riječima, kada se bočica otvori, zbog sterilnosti se mora potrošiti kako ne bi došlo do zagađenja samog cjepiva - rekla je doktorica Marica Bilić Radaković iz Doma zdravlja Željezničara Zagreb.

Nezainteresiranost ljudi

Da se sutradan ne bi bacilo nepotrošeno cjepivo liječnici su odlučili naručivati pacijente za cijepljenje neki od idućih dana kako bi bili sigurni da će se otvorena bočica odmah i potrošiti. Iz tog razloga u ambulanti Marice Bilić Radaković danas nije bio naručen niti jedan pacijent jer je odaziv bio slab, a da bi se iskoristilo cjepivo, isti dan mora se cijepiti sedam, osam ljudi. Ostatak cjepiva ipak će se morati baciti.

- Nisam ni očekivala veliku zainteresiranost građana. Bilo je puno negativnih informacija i ljudi su u panici. Boje se nuspojava - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 00:48