SVINJSKA GRIPA

Oboljeli od epilepsije obavezno po cjepivo

Maja, Umag:

Zanima me kako cjepivo utječe na oboljele od epilepsije? Jesu li oboljeli u rizičnoj skupini i trebaju li se cijepiti?

prof. dr. Ante Beus, infektolog

Vama se preporučuje cijepljenje protiv svinjske gripe jer za vas može biti opasna neka od mogućih komplikacija, poput encefalopatije.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Harris, Rijeka:

23 su mi godine. Aktivno sam se bavio sportom i godinama održavao težinu od oko 115 kg. U posljednjih godinu dana sam se zapustio te nabacio 30-ak kg. Prije 2 mjeseca opet sam aktivno počeo trenirati. Inače sam zdrav, a nekoliko gripa prebolio sam bez ikakvih komplikacija. Je li pretilost i kod mladih, aktivnih i zdravih osoba vrlo rizičan faktor? Ako osjetim simptome, moram li se zbog povećane tjelesne težine odmah obratiti svom liječniku?

prof. dr. Ante Beus, infektolog

Vi ste u rizičnoj skupini jer imate prekomjernu tjelesnu težinu. Zbog toga bi se svakako trebali cijepiti. U slučaju da se ne cijepite i dobijete svinjsku gripu, svakako se već s prvim simptomima javite svom liječniku obiteljske medicine koji će procijeniti treba li vam antivirusna terapija.

Silvija, Dubrava:

Imam djecu od osam mjeseci i tri godine pa me zanima bi li bilo dobro da se cijepe protiv svinjske gripe?

dr. Giovana Armano, pedijatrica

Sva djeca starija od šest mjeseci mogu se cijepiti protiv svinjske gripe. S obzirom na to da se pokazalo da su djeca podložnija infekciji virusom H1N1 i da često imaju komplikacije, bilo bi dobro da se cijepe.

Ivana, Valpovo

Bojim se te gripe, naravno kao svi... Trenutačno imam laringitis i u strahu sam da ne dobijem gripu. Nemam temperaturu i inače se dobro osjećam, osim grlobolje, ali dijagnozu faringolaringitisa imam 7 godina. Imam 31 godinu. Trebam li se cijepiti? Bojim se eventualnih nuspojava.

prof. dr. Ilija Kuzman, infektolog

S obzirom na to da imate problema s dišnim putevima, preporučujem cijepljenje protiv svinjske gripe. Zaista se ne biste trebali bojati nuspojava jer su one minimalne, što je pokazalo i ispitivanje cjepiva prije nego što je počelo cijepljenje građana.

Drugi val ipak s manje oboljelih

Nedavna testiranja dijela populacije u Velikoj Britaniji pokazala su da dio građana koji nije imao simptome gripe H1N1 ipak ima antitijela na virus u krvi koja su stekli tijekom prvog vala svinjske gripe.

Na taj način Britanci objašnjavaju zašto nije bilo toliko velikog broja oboljelih u drugom pandemijskom valu. Dapače, utvrdilo se testiranjem krvi da na područjima gdje je ljeti bilo puno zaraženih trećina djece ima antitijela na virus, ali da polovica njih nije imala simptome gripe.

Vjerojatno će se slično dogoditi i u Hrvatskoj nakon što prođe ovaj drugi pandemijski val svinjske gripe, ali to ni u kom slučaju ne znači da se građani ne bi trebali cijepiti. Naime, cijepljenjem će se kod onih koji su možda ne znajući ipak imali svinjsku gripu samo pojačati imunitet.

Dapače, uz rizične skupine odraslih SZO preporučuje da se cijepe i sva djeca mlađa od dvije godine bez obzira na to imaju li ili ne neku kroničnu bolest jer se kod njih bilježe najčešće ozbiljne komplikacije.

Baš ovih dana iz SAD-a stižu ne baš optimistične vijesti prema kojima je posljednjih tjedana među umrlima od svinjske gripe bilo čak 27 djece mlađe od 18 godina. Zbog toga su Amerikacnci preporučili da se cijepe sva djeca do pet godina starosti.

Drugim riječima, cijepljenje ne treba izbjegavati jer ako u ovom valu gripe izbjegnemo bolest, lako je moguće, ne zaštitimo li se na vrijeme, da se razbolimo u sljedećem. (prof.dr. Ante Beus)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 03:00