VIRUSI PUTUJU

U siječnju prijeti sudar dviju gripa

Cijepljenje u Hrvatskoj organizirano je za sve, ne samo za rizične skupine, a razlog za to je i dosadašnji mali interes građana za prevenciju od gripe

ZAGREB - Od sutra se u Hrvatskoj protiv svinjske gripe mogu cijepiti svi građani, a ne samo rizične skupine. Cijepljenje je i za njih organizirano u zavodima za javno zdravstvo te kod obiteljskih liječnika. Iz stožera za praćenje pandemijske gripe objašnjavaju da su “došle dodatne količine cjepiva protiv svinjske gripe pa se može cijeptiti i veći broj građana”.

Bacanje cjepiva

No, ova je odluka Stožera ipak prije donesena zbog izuzetno lošeg odaziva građana iz rizičnih skupina u prvih tjedan dana cijepljenja. Naime, zbog malog interesa za cijepljenje prijeti mogućnost da se većina od 1,5 milijuna doza cjepiva nakon sezone gripe mora baciti ako se bude predugo čekalo s cijepljenjem svih, a ne samo rizičnih skupina. Kako je za cjepivo već potrošeno 70 milijuna kuna, Ministarstvo se očito odlučilo za novu strategiju i ukinulo ograničenje za cijepljenje.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Mlađi na respiratoru

Brojke o oboljelima ovoga tjedna govore da možda slijedi zatišje ili, bolje rečeno, da je svinjska gripa u laganom padu. I u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” također se bilježi manje pacijenata pa se tako dnevna brojka onih koji traže pomoć u njihovoj ambulanti prepolovila. No, liječnike zabrinjava što je među onima koji ostaju na liječenju u bolnici trenutno čak 16 na respiratoru s teškim respiratornim smetnjama. Uglavnom se radi o mlađim pacijentima.

Liječnici također strahuju od mogućeg “sudara” svinjske i sezonske gripe, što bi se moglo dogoditi početkom siječnja kad bi opet mogao rasti broj oboljelih od gripe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:16