KAPE NA GLAVU

Zima se vraća! Večeras i do -10 stupnjeva, a za vikend 40 cm snijega!

Kišu do kraja dana možemo očekivati u većem dijelu Hrvatske, a moguć je njen prijelaz u snijeg. Slično nas vrijeme čeka i sutra
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Nakon višednevnog toplijeg razdoblja u kojem smo uživali preko vikenda i početkom tjedna, vrijeme je da ponovo stavimo kapu na glavu te šal oko vrata. Naime, do kraja ovog tjedna zima se ponovo vraća i to s osjetnim zahlađenjem.

Već ćemo danas osjetiti dolazak hladne fronte. Jutro će u Hrvatskoj donijeti pretežno oblačno vrijeme s čestom pojavom magle. Iako će u gorju biti u početku dana pretežno sunčano do poslijepodneva će se jače naoblačiti.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda , kišu do kraja dana možemo očekivati u većem dijelu Hrvatske, a moguć je njen prijelaz u snijeg.

Maksimalne temperature danas kretat će se između 2 do 7, a na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva. Do navečer će živa pasti i do 10 stupnjeva.

Slično će nas vrijeme dočekati i sutra - oblačno, hladno i vjetrovito. U kontinentalnom dijelu Hrvatske moguć je snijeg, osobito u Posavini, Lici i u unutrašnjosti Dalmacije dok se na samom Jadranu očekuje kiša.

Puhat će umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, u Slavoniji sjeverozapadnjak, a na Jadranu uglavnom jaka i olujna bura, koja podno Velebita može imati i orkanske udare. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom će biti od -2 do 3, na sjevernom Jadranu od 1 do 6, a u Dalmaciji između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Petak će donijeti snijeg i na sjevernom Jadranu, a pahulje bi tijekom vikenda u Gorskom kotaru i Lici mogle napraviti i do 40 centimetara snijega. Temperatura će kretati između -2 i -8 stupnjeva koliko je najavljeno za vikend u Gospiću.

Značajniji pad temeperature dolazi početkom sljedećeg tjedna kada će dnevni maksimalac rijetko prelaziti ništicu.

Zagreb će u utorak imati -6, Slavonski Brod -14, a Gospić čak -15 Celzijevih stupnjeva.

Hrvatski autoklub zbog otežanih uvjeta na cestama poziva vozače da prilagode brzinu te budu oprezniji u prometu. Također, savjetuje se ne kretanje na put bez propisane zimske opreme (4 zimske gume ili 4 ljetne s min. utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snjieg za pogonske kotače.)

Novo zatopljenje najavljeno je tek za početak veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 07:30