VELJAČA PREVRTAČA

Uživajte ovih nekoliko dana. Do utorka će biti proljeće, zatim opet zima

 Dajman Tadić/CROPIX

ZAGREB - Idućih dana uživat ćemo u pravom proljetnom vremenu.

- Tijekom vikenda pa do utorka na glavnini kontinentalnog područja temperatura zraka, posebice najviša dnevna, dosezat će vrijednosti uobičajene za drugu polovicu ožujka. Povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak, ali osobitog juga na moru vjerojatno neće biti - rekao nam je meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Razlika od 16 stupnjeva

Nakon utorka, a u nekim krajevima Hrvatske srijede, temperatura će se ponovno sniziti, pa valja očekivati podjednako hladna jutra kao ona s početka ovoga tjedna. - Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko prosječne za drugi tjedan veljače, dakle u većem dijelu unutrašnjosti od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu između devet i 13 stupnjeva - rekao je Vakula i istaknuo kako sadašnje prognoze pokazuju da bi treći i četvrti tjedan veljače mogli biti hladniji od prosjeka.

- No, kod prognoze za drugu polovicu veljače valja biti osobito oprezan, ne samo zato što je vjerojatnost ostvarenja oko 50 posto nego i zato što prognoza nije postojana. Uostalom, od veljače je očekivana prevrtljivost. To je mjesec u kojem je najveća razlika u dosad zabilježenoj srednjoj mjesečnoj temperaturi, od najhladnije do najtoplije veljače u Zagrebu i Osijeku je oko 16 Celzijevih stupnjeva - rekao je Vakula.

Analize temperatura za siječanj pokazuju da je on na Jadranu bio u okviru prosjeka, a na kontinentu je topliji od prosjeka. U Zagrebu je siječanj bio znatno topliji od prosjeka. Vakula se osvrnuo i na dugoročne prognoze za ovu zimu koje su objavljivane tijekom jeseni 2010.

Nepouzdane prognoze

- Do sada su se očekivanja djelomice ostvarila, ali ne i prognoza odstupanja srednje siječanjske temperature. No, za utjehu može poslužiti dosadašnje ostvarenje prognoze prosječnosti, pa i manjka oborina, kao i prognoza pozitivnog odstupanja srednjeg tlaka zraka - pojasnio je Vakula i dodao kako su dugoročne prognoze i dalje nedovoljno pouzdane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:43