REGIONALNI RAZVOJ

VODICE DOBIVAJU KANALIZACIJSKI SUSTAV Radovi 'teški' 20 milijuna eura oživjet će građevinski sektor

Riječ je o prvoj fazi radova ovog kanalizacijskog sustava, koji će obuhvatiti izgradnju biološkog pročistača s ispustom ispod otoka Logoruna, tri crpne stanice te primarnu kanalizacijsku mrežu
 Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

VODICE – U ponedjeljak je u Vodicama ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s gradonačelnicom Vodica Brankom Juričev-Martinčev i s načelnikom općine Tribunj Damirom Pilipacem potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije i Ugovor o sufinanciranju 'Hrvatskih voda' projekta izgradnje Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Srima – Vodice – Tribunj.

Ovaj projekt 'težak' je 115 milijuna kuna (bez PDV-a), a za njega je iz Kohezijskog fonda EU-a 'povučeno' 85 milijuna kuna bespovratnog novca. Sa šest milijuna kuna sufinancirat će ga Grad Vodice i Općina Tribunj, a ostatak će namaknuti 'Hrvatske vode'.

- Ovo jedan u nizu dobro pripremljenih projekata u oblasti vodoopskrbe i odvodnje. Svi koji su u njemu sudjelovali pokazali su da je to dobar model i za primjer je svima u Hrvatskoj. Novac koji je iz Europske unije dobiven za ovaj kanalizacijski sustav dokaz je da ovo ministarstvo, ali i ostala, imaju kvalitetne projekte i spremni su za korištenje europskog novca – kazao je ministar Jakovina.

Ugovor o partnerstvu u ovom projektu s čelnicima Vodica i Tribunja potpisali su direktor 'Hrvatskih voda' Ivica Plišić i direktor šibenskog 'Vodovoda i odvodnje' Miho Mioč.

Riječ je o prvoj fazi radova ovog kanalizacijskog sustava, koji će obuhvatiti izgradnju biološkog pročistača s ispustom ispod otoka Logoruna, tri crpne stanice te primarnu kanalizacijsku mrežu. Inače, nositelj projekta je Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik koji je proveo postupak javnog natječaj i izabrao izvođača radova, a nakon što bude okončan žalbeni postupak, krenut će se s radovima.

- Paralelno radimo na izradi projektne dokumentacije i ishodovanju potrebitih dozvola za drugu fazu ovog kanalizacijskog sustava koja obuhvaća izgradnju sekundarne mreže, odnosno priključke do svake kuće u Vodicama, Srimi i otoku Prviću. Ukupna vrijednost radova je oko 45 milijuna eura te ćemo aplikaciju prema Europskoj komisiji uputiti početkom 2016. godine. Očekujemo da ćemo iz fondova EU-a za ovaj drugi projekt povući oko 70 posto bespovratnog novca - kazala je za Jutarnji vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:35