TURISTI RAZOČARANI

VODICE U MRAKU U ŠPICI SEZONE Milijunska šteta zbog velikog kvara

Zbog visokih temperatura i nemogućeg hlađenja došlo do kvarenja ribe, mesa i drugih prehrambenih namirnica, te do topljenja sladoleda...

U srijedu navečer, na veliki praznik Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Vodice su ostale bez struje.

Uz povremena uključivanja pojedinih dijelova grada, najveći dio Vodica u kojemu trenutnu boravi oko 40 tisuća turista i vikendaša, bez električne energije bio je od 18.30 do dva sata iza ponoći.

- Došlo je do velikog tehničkog kvara na 30-kilovatnom dalekovodu kojim se Vodice napajaju strujom iz električnih postrojenja u Bilicama. Naši ljudi odmah su izašli na teren, ali je popravak otežavao i požar koji je u međuvremenu izbio na terenu kojim koji prolazi dalekovod, zbog požara i kanadera bili smo prisiljeni iz električnog sustava isključi na sat vremena Pirovac i otok Murter, kazao nam je Ozren Nadoveza, direktor šibenske Elektre.

Zbog ovih nepredviđenih okolnosti, najviše su izgubili brojni vodički ugostitelji i trgovci. Na vrhuncu turističke sezone stotinjak restorana, lokala i raznovrsnih trgovačkih radnji nisu mogli normalno pružati svoje usluge ili ih uopće nisu pružali, pa su izgubili znatni dio planiranog financijskog kolača. Gotovo, pa možemo govoriti o milijunskoj šteti.

A kakve su, pak, bile reakcije ovakvom situacijom razočaranih turista, ne treba posebno naglašavati.

- Ovo što se dogodilo je jednostavno nedopustivo. I prije deset godina imali smo identičnu situaciju, a razlog je bio isti kao i sada. Riječ je aljkavosti i nebrizi HEP-a za postojeći u sustav u koji se godinama ništa nije investiralo. Pojedinačne štete ugostitelja su ogromne. Ne mislim samo na izgubljeni promet, već na činjenicu da je zbog visokih temperatura i nemogućeg hlađenja došlo do kvarenja ribe, mesa i drugih prehrambenih namirnica, do topljenja sladoleda, nije krio svoje ogorčenje Ante Mihić - Lanterna, jedan od najstarijih vodičkih ugostitelja i donedavni predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Hrvatske.

Domaći gosti su još nekako mogli prihvatiti ovaj nestanak struje, dodao je Mihić, no, stranim turistima je bilo neshvatljiva ova situacija mraka u Vodicama.

- Pored one materijalne štete koju su pretrpjeli ugostitelji i drugi turistički i poslovni subjekti, Vodicama kao poznatoj turističkoj destinaciji nanesena je ogromna šteta u cjelini. Nije moglo biti gore antireklame u godini kada obilježavamo 60. obljetnicu organiziranog turizma u Vodicama, kazao je Ante Mihić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:37