HRVATINOVO IZVJEŠĆE

Više od 75 posto sudova potpuno nesigurno za rad

Sudovi su vještacima i odvjetnicima po službenoj dužnosti dužni 54 milijuna kn
Zagreb, 080410.Spica ne zove na kavu samo estradne zvijezde nego i one iz politickog zivota. Danas su nesto prije 11 kavu u Charliju popili Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic. Nisu sjeli na terasu nego su se zadrzali samo desetak minuta u unutrasnjosti kafica. Na slici: Branko Hrvatin i Mladen Bajic na krizanju Bogoviceve i Gajeve.Foto: Miso Lisanin / CROPIX
 Mišo Lišanin / CROPIX

Na kraju prošle godine četiri najveća županijska suda u državi - zagrebački, splitski, riječki i osječki te općinski sudovi u Hrvatskoj dugovali su braniteljima dodijeljenim po službenoj dužnosti i sudskim vještacima čak 54 milijuna kuna.

Veći dio toga iznosa, 36,5 milijuna kuna, dugovali su općinski sudovi, dok je dug županijskih sudova iznosio 17,5 milijuna kuna. To su podaci iz prvog izvješća o stanju sudbene vlasti u 2013. koje je ovih dana predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin dostavio Saboru.

Manjak prostora

U opsežnom izvješću od 140 stranica najalarmantniji dio odnosi se upravo na materijalne okolnosti u kojima sudovi rade. Hrvatin upozorava da je samo 25 posto postojećih sudskih zgrada u stanju koje može zadovoljiti kriterije sigurnosti, urednosti i potreba sudskog osoblja i stranaka. Najmanje dvije trećine objekata zahtijeva temeljitu obnovu.

Na sudovima manjka prostora, pa je na nekima od njih i četvoro sudaca prisiljeno koristiti istu prostoriju, a nedostaje i sudnica što utječe na dinamiku rješavanja sporova. Sudovi su 2013. dobili čak 14 posto manje novca nego u 2009. Od 1,2 milijarde kuna koliko je prošle godine dodijeljeno sudovima, čak 84% potrošeno je na plaće. Samo 16% novca kojeg dobiju sudovi preostalo je za odražavanje zgrada, režije, poštarine, plaćanje odvjetnika, sudskih vještaka i prevoditelja.

Efikasniji sudovi

Hrvatin navodi da je na kraju 2013. na sudovima bilo 735.873 neriješenih predmeta, što je 7,5 posto manje nego na kraju 2012. S obzirom da Hrvatska ima 1912 sudaca, ispada da je na kraju 2013. svaki sudac u prosjeku imao 385 neriješenih predmeta. Iako je Hrvatin u svom izvješću istaknuo da se broj neriješenih sudskih predmeta od 2007., kad ih je bilo blizu milijun (969.100), do kraja 2013. smanjio za četvrtinu, činjenica je da se dinamika smanjenja njihova broja u zadnje tri godine usporila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:35