TAJNE ISTRAGE, PRAĆENJA I PRISLUŠKIVANJA

SKANDAL KONTROVERZNOG SUCA Šef Vrhovnog suda morat će ispitati optužbe Ivana Turudića

Branko Hrvatin šuti oko Turudićevih tvrdnji, a samo on može utvrditi govori li istinu ili manipulira
 Goran Mehkek /CROPIX

Zvuči prilično nevjerojatno da se predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin još nije službeno očitovao o optužbama predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da ga se tajno prati i prisluškuje. Ako su, naime, izjave suca Turudića točne, Hrvatska će se naći usred dramatične ustavne krize.

To bi, naime, značilo da su izvršna vlast, a tu se ponajprije misli na Vladu Zorana Milanovića, Ministarstvo unutarnjih poslova, kojem je na čelu ministar Ranko Ostojić, te tajne službe koje kontroliraju premijer Milanović i predsjednik Ivo Josipović, prekoračile i zloupotrijebile svoje ovlasti.

I time izvršile neprihvatljiv pritisak na sudačku profesiju. Takvim postupanjem predsjedniku Županijskog suda ne samo da bi bila teško povrijeđena ljudska prava nego bi ga se i priječilo da potpuno slobodno i samostalno obavlja visoku sudačku dužnost. A na takvu opasnost nitko, a ponajmanje predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, ne smije se oglušiti niti može ostati po strani.

S obzirom na to da je upravo Branko Hrvatin na čelu institucije koja je dužna štititi sudačku profesiju, posve je nerazumljivo da predsjednik Vrhovnog suda, odmah nakon što je sudac Turudić iznio svoje teške optužbe, nije pokrenuo postupak i aktivirao sve mehanizme koji su mu na raspolaganju kako bi utvrdio istinu.

Naprosto morao je zatražiti od suca Turudića da mu odmah podastre dokaze na temelju kojih je zaključio da ga se prati i prisluškuje jer je takva zloupotreba vlasti nepodnošljiva u demokratskom sustavu i to bi značilo da su ugroženi sami temelji demokratske države. U tom slučaju predsjednik Vrhovnog suda prvi je pozvan da zaštiti treći stup demokratske države, sudsku vlast.

Takav postupak je nužan i zbog toga što je MUP već demantirao da se na bilo koji način bavio sucem Turudićem, a neslužbeno slične se tvrdnje mogu čuti i iz kruga obavještajne zajednice koja također ima mogućnosti tajnog nadzora i prisluškivanja. Upravo i zbog toga neophodno je da predsjednik Vrhovnog suda utvrdi pravu istinu.

Kada sudac Turudić ne bi uspio konkretnim dokazima potkrijepiti svoje optužbe, cijela bi se sudačka profesija našla u krajnje neugodnoj situaciji, a ispalo bi da se poslužio nečasnim sredstvima da oblatio izvršnu vlast i stekao osobnu političku korist. Što, dakako, također ne bi smjelo ostati bez sankcija.

Nije isključen, naravno, ni treći scenarij. Činjenica jest da se svake četiri godine tzv. uskočkim sucima produljuje sigurnosni certifikat. Turudiću je istekao prije nekoliko mjeseci i SOA je za njega radila novu sigurnosnu provjeru. O tome su ga i izvijestili i s Turudićem službeno razgovarali. No jedno je sigurno: ako se netko usudio istraživati šefa suda bez zakonske osnove i sudskog odobrenja, tada su neophodne najoštrije sankcije. Ako Turudić izmišlja i manipulira, onda mu šef Vrhovnog suda Hrvatin mora objasniti da je možda bolje da ode iz sudstva.

SESSA 'Ako ne govori istinu, morat će odgovarati'

Đuro Sessa, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, iznio je svoj stav o Turudićevim navodima da ga policija tajno prisluškuje i prati. “Ako je točno što sudac Turudić govori, riječ je o prvorazrednom političkom skandalu koji se mora raščistiti i utvrditi tko je odgovoran za takav postupak prema

predstavniku sudske vlasti.

S druge strane, ako sve to nije točno, sudac Turudić mora se suočiti s posljedicama takvih tvrdnji.

TURUDIĆ 'Meni je Đuro Dečak rekao da ga je policija pitala za mene'

Ravnateljstvo policije jučer je “oštro demantiralo” izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića u kojoj je naveo da ga policija prati i prisluškuje.

“Gospodin Turudić nije bio predmetom niti jednog kriminalističkog istraživanja koje je policija provodila, odnosno provodi”, ističe se u šturom priopćenju MUP-a RH.

- Je li se radilo o kriminalističkom istraživanju, izvidima ili provjerama, ne znam. Ali znam sto posto da su me obrađivali. I to upravo policija. Sasvim sigurno policija je istraživala moj ratni put, provjeravali su jesam li lažni branitelj. O tome su se raspitivali kod pojedinih osoba po Virovitici. Pitajte Đuru Dečaka jesu li ga pozivali iz policije. Znam da su isto pitali i Zdravka Baturinu - uzvratio je sudac Ivan Turudić, ponovivši i već ranije

iznesene izjave da je policija istraživala i financiranje školovanja njegove djece u SAD-u.

- Ne namjeravam tražiti ničiju zaštitu iz jednostavnog razloga - mogu provjeravati što žele i koliko žele, znam da ništa nisam napravio, tako da se ne bojim. Ništa mi ne mogu naći - naglasio je Turudić. Umirovljeni general Đuro Dečak potvrdio nam je da je prije godinu i nešto dana imao poziv iz policije na temu ratnog puta suca Turudića. Ž. P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:41