JESU LI PRIVILEGIRANI?

KOLIKO RADE USKOČKI SUCI Najvredniji su u Osijeku, Turudić skriva podatke o svojim kolegama

Najvredniji su u Osijeku, Turudić skriva podatke o svojim kolegama

Sudac splitskog Županijskog suda Neven Cambi u 2013. godini zaprimio je jedan uskočki predmet i nije ga riješio. Njegov kolega Bruno Klein iz prethodne je godine prenio jedan predmet i riješio ga u 2013., a Mlađan Prvan iz susjedne sobe primio je četiri predmeta, od kojih nije riješio niti jedan.

Solidni dodaci

Plaće sudaca koji su određeni za postupanje u kaznenim predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta, tzv. uskočkih sudaca, veće su od plaća njihovih kolega koji nisu imali sreće dobiti taj status. Osnovica od 4443,95 kuna bruto množi se kod uskočkih sudaca s koeficijentom 5,70, pa proizlazi da se mjesečno za njih izdvaja 25.330 kuna. Za usporedbu, “običan” sudac Županijskog suda ima koeficijent 4,55 (bruto plaća mu je 20.220 kuna).

Podaci o učinkovitosti splitskih uskočkih sudaca bizarni su i nije čudo što se službenica za informiranje Županijskog suda u Splitu gotovo tjedan dana trudila sakriti tu blamažu. - U 2013. zaprimljena su 32 prvostupanjska uskočka predmeta, a riješeno ih je 19 - kaže službenica. Tek nakon nekoliko pokušaja dobili smo popis zaprimljenih i riješenih predmeta.

Za razliku od Splita, koji je barem poslao podatke, zagrebački Županijski sud to odbija učiniti, iako im je Ministarstvo pravosuđa to odobrilo.

- Prema uputi predsjednika suda, nemam ovlasti dostaviti vam popis sudaca koji rade na predmetima iz nadležnosti USKOK-a - kaže u odgovoru na naš upit zamjenik glasnogovornika suda Ratko Šćekić.

Nepotpuni odgovori

No, sudac Miroslav Rožac iz Osijeka brzo je poslao iscrpan odgovor sa svim traženim podacima i ispostavilo se da su tamošnji uskočki suci puno učinkovitiji.

Preostao je još Županijski sud u Rijeci čija je učinkovitost također loša po pitanju uskočkih predmeta.

- U 2013. sutkinja Ika Šarić je sudila u šest predmeta, sudac Saša Cvijetić u šest, a sutkinja Jesenka Kovačić u pet predmeta - navodi u nepotpunom odgovoru predsjednik riječkog suda Veljko Miškulin. I on krije podatke o broju riješenih predmeta.

Tročlana vijeća

- Kaznena djela iz nadležnosti USKOKA-a sude se u vijeću od tri suca. Osim rasprava, održane su i sjednice kaznenih optužnih vijeća (vijeće od tri suca), i to u 14 predmeta. Što se tiče istražnih radnji (odlučivanja o istražnom zatvoru, posebnih dokaznih radnji, naloga za pretragu i sl.), suci istrage Duško Tišma i Ksenija Zorc imali su u radu 162 predmeta iz nadležnosti USKOK-a - pokušao je predsjednik riječkog suda objasniti što je radilo preostalih devet sudaca s popisa uskočkih.

Jedan i pol predmet po sucu godišnje

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, na Županijskom sudu u Zagrebu je 27 uskočkih sudaca, na Županijskom sudu u Splitu 14, na Županijskom sudu u Rijeci 11, a na Županijskom sudu u Osijeku njih 13. Tijekom 2013. ukupan broj zaprimljenih premeta USKOK-a na I. stupnju iznosio je 99, i to: 15 predmeta je zaprimljeno na Županijskom suda u Osijeku, 11 na Županijskom sudu u Rijeci, 32 na Županijskom sudu u Splitu i 41 predmet na Županijskom sudu u Zagrebu. ( D. B.)

Razmjer plaća bio bi poželjan

Predsjednika Vrhovnog suda RH Branka Hrvatina kao čelnika sudske vlasti u Hrvatskoj pitali smo ima li pravo predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić, uskratiti novinaru podatke o tome koji sve suci toga suda rade na uskočkim predmetima i koliko su takvih predmeta dosad riješili. No, Hrvatin je odbio komentirati to pitanje, odgovorivši preko glasnogovornika Vrhovnog suda, suca Dražena Tripala, da su pravo na pristup informacijama kao i ograničavanje toga prava regulirani Zakonom o pravu na pristup informacijama.

S obzirom na to da svi suci Kaznenog odjela Vrhovnog suda u drugom stupnju rješavaju uskočke predmete, na Vrhovni sud poslali smo pitanje trebaju li i suci toga suda također dobivati dodatak na plaću. Od glasnogovornika Vrhovnog suda, Dražena Tripala, dobili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti: “Moguće je samo ukazati na potrebe postojanja razmjera između plaća i naknada koje za svoj rad u pojedinim vrstama predmeta primaju državni odvjetnici i plaća i naknada koje za svoj rad primaju suci koji odlučuju u tim postupcima”. Tripalo smatra da je pogrešan zaključak da bi i suci Vrhovnog suda trebali dobivati dodatak za rad na uskočkim predmetima. ( S. Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:44